Tesla on hurjassa hintakuplassa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Sähköauton tulevaisuudesta ei kannata maksaa mitä tahansa

Jokaisella ajalla on omat hypensä. Nyt ovat vuorossa taas vaihteeksi teknoyhtiöt, joiden ykköskuplaksi on kavunnut sähköauton pioneeri Tesla.

Sen yllätyksenä tullut voitolle kampeaminen mahtui Suomessakin televisiouutisiin. Sekin kertoo osaltaan, millainen hype yhtiön ympärillä kuohuu – ikään kuin suuren yhtiön niukka voitollinen tulos olisi sensaatiomainen saavutus.

Sähköautojen markkinajohtajasta on tullut jo kirkkaasti pörssiarvoltaan suurin autotehdas, vaikka se liikevaihdoltaan mahtuu vielä hädin tuskin keskikastiin. Teslan liikevaihto vastaa puolta Kiasta, alle kolmasosaa ranskalaisesta Peugeotista ja kymmenesosaa Toyotasta.

Teslan markkina-arvo on 50 prosenttia Toyotaa suurempi. Vastaavaa tilannetta en historiasta tiedä.

Tesla on nimenomaan autotehdas

Tesla on toki kasvanut nopeasti sähköautojen suosion myötä, ja varmastikin kasvu jatkuu tuonnempana. Sillä on myös muita teknologiahankkeita, kuten itseohjautuva auto ja aurinkoenergia, sekä niihin liittyvät ohjelmistot.

Ne ovat kuitenkin vielä pieniä tulevaisuuden projekteja ainakin suhteuttuna yhtiön valtavaksi turvonneeseen markkina-arvoon. Teslaa on vielä pitkään tarkasteltava autotehtaana.

Sähköauto sinänsä on varmasti tulevaisuudessa kasvava trendi, joskaan ei välttämättä polttomoottorin ainoa korvaava vaihtoehto. Vetypolttokennosta voi tulla toinen tekninen vallankumous.

Teknologian hurjat mullistukset jatkuvat, mutta niiden suuntaa on vaikea tietää etukäteen. Sama pätee kilpailuasetelmien muutokseen vähänkään pidemmällä aikajänteellä.

Kilpailu kiristyy

Joka tapauksessa autoteollisuus on pääomavaltainen ja ankarasti kilpailtu ala. Teslalla on sähköautoissa teknologista etumatkaa, mutta kilpailu kiristyy jo. Sekä perinteiset että uudet valmistajat rynnivät kasvumarkkinalle, kuten avoimessa markkinataloudessa on väistämätöntä.

Autoteollisuudessa yksikään merkki ei ole koskaan hallinnut markkinoita. Siihen on monia syitä, joista yksi keskeinen on kuluttajien makutottumusten hajonta.

Autoilijat arvostavat hyvin erilaisia ominaisuuksia, minkä seurauksena automerkkejä on tarjolla kymmeniä. Teslan hinnoittelun perusteella sen pitäisi vallata markkina suurinpiirtein monopoliksi.

Se on äärettömän epätodennäköistä. Keskustelupalstoillakin Teslaa nimenomaan tuotteena väheksyviä riittää siinä missä sen intohimoisia puolustajia.

Autoilijat ovat perinteisesti merkkiuskollista väkeä, jotka usein samastuvat ajokkeihinsa toisella tavalla kuin mihinkään muuhun hyödykkeeseen. Tämän muuttuminen olisi kulutustottumusten kaikkien aikojen vallankumous – siis erittäin epätodennäköinen.

Arvostuskertoimet avaruudessa

Teslan hinnoittelu on kuitenkin niin tähtitieteellinen, että sen voi perustella vain todella raivoisa ja kannattava kasvu. Arvostuskertoimet ovat käsittämättömät.

Nyt, yllätysvoitolle kammettuaan, Tesla teki puhdasta voittoa sata miljoonaa dollaria. Koko vuoden tulokseksi muutettuna se vastaa 400 miljoonaa dollaria.

Teslan tuore tulosrivistö on hyvin arkinen

Saattaa kuulostaa isolta rahalta, mutta Teslan 300 miljardin markkina-arvolla siitä muodostuva P/E-luku on lähes tuhat. Kyllä – lähes tuhat!

Tolkuton luku saattaisi olla käsitettävä, jos Teslan kannattavuuden ja kasvun odottaisi kasvavan jollain eksponentiaalisella tasolla. Teslan vaatimattomassa kannattavuudessa on parantamisen varaa, ja saattaahan se sen tehdäkin vielä.

Mutta autoteollisuudessa katteet eivät ole koskaan korkeat kuin parhaiden luksusautojen luokassa. Vaikkapa Ferrari – josta saattaa tulla Pörssihaukan suositusyhtiö kasvuyhtiöiden kategoriaan – on poikkeuksellisen kannattava autotehdas huiman brandinsa ja sen takaaman hinnoitteluvoiman ansiosta.

Kannattavuudelta vaikea odottaa ihmettä

Se on harvinaista, eikä Teslan kannattavuuskehityksessä mikään viittaa tuollaisen aseman saavuttamiseen. Sen bruttomarginaalit ovat samaa tasoa kuin muilla autotehtailla, mutta Tesla polttaa rahaa rutkasti yleiskuluihin ja velanhoitoon.

Jo arkinen bruttomarginaali kertoo, ettei Teslan kannattavuudessa ole odotettavissa radikaalia etumatkaa toisiin tuottajiin. Outoa se olisikin tällä ankarasti kilpaillulla alalla, jonka historia ei mitenkään puolla yksittäisen yhtiön ihmetekoja.

Vaikka Teslan kannattavuus paranisi alalle ominaiselle tasolle ja kenties joskus sen eliittiinkin, voi hurjan hinnoittelun perusteena silti olla vain liikevaihdon radikaali kasvu. Teslan P/S -luku eli markkina-arvon ja liikevaihdon suhde on liki kymmenen, kun se isoilla kannattavilla autotehtailla on tänä päivänä yksi tai sen alle.

Kasvuodotukset uskomattomat

Tuollainen P/S -luku on todella korkea. Se on oikeutettu vain erittäin voimakkaasti kasvavalle yhtiölle, ja siltikin kyseenalainen – koska eksponentiaalinen kasvu ei ole koskaan jatkunut loputtomiin yhdelläkään yhtiöllä.

Talouden mittasuhteet tulevat yksinkertaisesti vastaan. Varsinkin kun kyse on jo kuitenkin kohtalaisen isosta yhtiöstä ja konservatiivisesta alasta. Autojen kokonaismyynti ei voi mittaansa enempää kasvaa.

Oman arvioni mukaan Teslan nykyinen 300 miljardin markkina-arvo olisi oikeutettu osapuilleen sillä odotuksella, että se kykenee ainakin 15 miljardin nettotulokseen viimeistään viiden vuoden kuluttua. Se on samaa luokkaa kuin suurimpien kilpailijoiden Volkswagenin ja Toyotan nyt.

Tuo tulos antaisi osakkeen nykyhinnalla P/E -luvuksi 20. Autotehtaalle korkea on sekin, mutta vielä säällinen jatkuvan vahvan kasvun oletuksella.

Autoteollisuuden nettotulokset ovat tyypillisesti korkeintaan kymmenen prosenttia liikevaihdosta. Mikään ei Teslan kannattavuuskehityksessä viittaa sen yltävän korkeampaan katteeseen, joten 15 miljardin tulos vaatisi noin 200 miljardin liikevaihtoa eli nousua suurimpien autotehtaiden sarjaan.

Kymmenkertaistuva liikevaihto?

Teslan liikevaihto on nyt hiukan päälle 20 miljardia, joten liikevaihdon pitäisi tämän laskelman mukaan noin kymmenkertaistua perustellakseen jotensakin nykyisen osakekurssin hitusenkaan konservatiivisen sijoittajan silmin.

Liikevaihdon kymmenkertaistuminen viidessä vuodessa vaatii 60 prosentin vuosittaista kasvua. Teslasta tulisi samalla markkinoiden suurimpia valmistajia, kun se ei vielä mahdu kymmenen porukkaan.

Pääomavaltaisella ja ankarasti kilpaillulla alalla se on kauniisti sanottuna kohtalainen haaste. Ei siihen viittaa Teslan tuore raporttikaan – olkoonkin, että kyse on koronan pahimmasta raosta.

Teslan myynti ei ole kasvanut viimeisen vuoden aikana likikään sellaista vauhtia, vaan pikemminkin junnannut paikallaan. Ajat ovat toki poikkeukselliset.

Kasvu hidastunut

Mutta ei Teslan myynti ole vähän pidemmälläkään aikajänteellä enää kasvanut likikään moisia vauhteja. Vuosikymmenen alkupuolella se teki niin. Mutta silloin Tesla oli vielä pieni startup, jotka voivat kasvaa aikansa huimaa tahtia.

Teslan liikevaihdon (revenue) kasvu on hidastunut viime vuosina

Niin ovat tehneet monet suuret yhtiöt uransa alussa, vaikkapa Microsoft. Yhtiön turvotessa tempo väistämättä hidastuu. Se on ohittamaton historiallinen fakta, jonka unohtaminen on kaikkien kasvuyhtiökuplien perusta.

Näin siitä huolimatta, että Tesla investoi voimakkaasti. On silti vaikea uskoa sen markkinaosuuden radikaaliin kasvuun edellä mainittujen syiden takia. Halvempien autojen korkeiden volyymien segmentillehän se ei vielä edes pyri.

Teslan median sormensa ympärille kietonut supertähti ja teslafanaatikkojen vapahtaja Elon Musk kyllä uhoaa yhtiönsä liikevaihdon 40-kertaistuvan tuhanteen miljardiin kymmenessä vuodessa, joten itseluottamuksesta urakka ei ole ainakaan kiinni. Jokainen voi puntaroida uhoamisen realismia.

En sinänsä epäile, etteikö Teslasta tule sähköautomarkkinan ja yleensäkin alansa tärkeä ja kannattavakin toimija. Mutta se ei sinänsä perustele mitä tahansa hintaa. Varsinkin, kun ne mielekkäät tuotot ovat vielä kaukana epävarmassa tulevaisuudessa.

Toki kuplat voivat kestää kauankin. Mutta Pörssihaukalle se ei ole peruste spekuloida ylihintaisilla osakkeilla, kun sentään mielekkäästikin hinnoiteltuja aina löytyy – jos kohta juuri kasvuyhtiöistä niitä saa tällä hetkellä tonkia.

Kyllä niillekin vielä ostopaikkoja löytyy, jahka markkinat tapansa mukaan panikoivat kunnolla. Oma odotukseni on vielä ennen talvea.

Osta hyviä sijoituksia, älä ylihinnoiteltuja unelmia:

https://porssihaukka.fi/

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.