Teknologiajätit laajentumassa yksityishenkilöiden rahoitukseen ja terveydenhuoltoon

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Teknologiajätit ovat tulossa uusille liiketoiminta-alueille kuten terveydenhuoltoon ja yksityishenkilöiden rahoitukseen selviää ETLA:n angloamerikkalaiselle lukijakunnalle suunnatusta tutkimuksesta "Data Markets in Making: The Role of Technology Giants".

Teknologiajätit pyrkivät hyödyntämään laajaa tietoaan ihmisten toiveista, taipumuksista ja toimintatavoista ja käyttämään tätä tietoutta hyväkseen tarjotessaan ihmisille palveluita. Palveluita rakennetaan teknologisen kehityksen ja strategisten yritysostojen kautta.

Aineisto osoittaa, että henkilötie-toihin liittyviä ideoita suojataan kasvavissa määrin patenteilla. Henkilötietoihin liittyvien patenttien määrän kasvu oli vaatimatonta vuodesta 2005 aina 2010-luvun alkuun asti, mutta on kiihtynyt vuoden 2011 jälkeen.

Teknologiajättien uusien markkinoiden valtaaminen heijastuu eksponentiaalisena kasvuna erityisesti niiden tekoälyyn liittyvien teknologioiden patentoinnissa. Lisäksi datajättien tekoäly- ja data-analytiikkayrityksiin kohdistuneiden ostojen määrässä on tapahtunut huomattavaa kasvua 2010-luvun aikana. Patentti- ja yritysostosdata heijastelevat teknologiajättien toiminnan laajentumista rahoitus- ja terveysaloille. Kaiken kaikkiaan, data osoittaa teknologiajättien kohdistaneen ostojaan usein yrityksiin, jotka ovat aktiivisia niiden ydinliiketoiminta-alueiden ulkopuolella. Aineistoanalyysimme havainnollistaa, kuinka datajättien erilaiset painopisteet innovaatiotoiminnassa ja strategisissa yritysostoissa ovat johtaneet kunkin yrityksen tiettyjen erityisalueiden valloitukseen ja dominanssiin globaaleilla datamarkkinoilla.

"Sekä patentti- että yritysostodata heijastelevat kumpikin datajättien laajentumista rahoitusalalle ja hyvinvointipalveluiden markkinoille. Suomesta datajätit ovat ostaneet mm. tekoälyyn, sisätilapaikannukseen ja terveyssovelluksiin erikoistuneita yrityksiä. Uusien markkinoiden valtaaminen yritysostoin näkyy erityisesti sellaisten jättien kuten Googlen ja Microsoftin yritysostohistoriassa", toteaa Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.