Teknisen analyysin avulla löydät oikeat osto- ja myyntihetket

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Tekninen analyysi pyrkii kurssikäyrän perusteella päättelemään oikeat osto- ja myynti- hetket. Tähän päästään tutkimalla kurssikäyrän liukuvia keskiarvoja.

Oheiseen Yahoo Finance tuottamaan kuvaan on piirretty S&P 500 indeksi ja sen 10- ja 63- päivän liukuvat keskiarvot. Oikeita osto- ja myynti- hetkiä ovat ne jolloin 10 ja 63 päivän käyrät risteävät. Tällä strategialla olisi pystynyt välttämään 2009 kurssipudotuksen sekä muutaman pienemmän notkahduksen. Strategia olisi tuottanut pitkällä aikavälillä paremmin kuin osta- ja pidä- menetelmä. Nyt strategia kehoittaa myymään osakkeita.

Kuvaan oli tarkoituksella valittu 10 ja 63 päivän liukuvat keskiarvot. Niiden menestyksekkäästä käyttämisestä on kokemusta ja lisäksi niille löytyy perusteet:

  • 10 pörssipäivän liukuva keskiarvo suodattaa pois häiritsevän viikkotason ja kahden viikon mittaisen oskilloinnin, jota pörssikursseissa monasti on
  • 63 pörssipäivän keskiarvo vähentää kvartaalitason oskilloinnista aiheutuvaa häiriötä

Toimiiko tekninen analyysi käytännössä? Kyllä, jos parametrit on oikein asetettu. Yllä oleva esimerkki antoi hyvän tuloksen koska parametrit oli oikein asetettu. Näitä parametrejä ei tähän esimerkkiin oltu valittu siksi, että ne olisivat antaneet hyvän tuloksen vaan siksi, että näiden parametriarvojen (10 ja 63 päivän) käytölle oli hyvät perusteet. Toimivia arvoja on muitakin, mutta kannattaa tutkia esimerkiksi Yahoo Finance avulla, että omat henkilökohtaiset parametrit toimivat käytännössä. Jos parametrit toimivat indeksille niin ne usein toimivat myös osakkeiden valintaan. Mutta kaikki vaihtoehdot eivät toimi. 

Monet ammattisijoittajat käyttävät teknistä analyysiä oikean sijoitushetken ajoittamiseen. Sopivat instrumentit etsitään tutustumalla yrityksen tuloskehitykseen, liikevaihdon kehitykseen ja näkymiin. Tarkka ajankohta sijoittamiselle tai sijoituksesta luopumiselle haetaan teknisen analyysin avulla. Tällä tavalla voidaan päästä markkinoita parempaan tuottoon. Pelkkä tekninen analyysikin antaa etua, mutta sillä ei näe kaikkea.

Kommentit

Comment: 

"Strategia olisi tuottanut pitkällä aikavälillä paremmin kuin osta- ja pidä- menetelmä."

-Jos ei ole asiaa backtestannut oikealla datalla, niin ei kuule tällaista p* kannata julistaa. Lisäksi väitteesi on täysin väärä! Strategiasi olisi tuottanut bruttona ~80% kyseisessä graafissa verrattuna buy-n-hold tuottoon 168%! Kun otetaan vielä transaktiokulut, verot, spreadit ja menetyt osingot niin tuottoero on vielä karmeampi! Otapa kuule laskin käteen jo totea virheesi. Silmä näkee sen mitä haluaa.

"Toimiiko tekninen analyysi käytännössä? Kyllä, jos parametrit on oikein asetettu."

-Data mining at its finest...

Voi hyvänen aika mitä tuubaa...

Comment: 

MA strategia (osto-myynti):

1230-1240
1255-1380
1050-1050
1080-1040
1100-1200
1250-1200
1270-1260
1280-2020
2100-2050
2100-3300

140% (sis. osingot, kulut ja verot)

Buy and hold:

1230-3300

225% (sis. osingot)

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Comment: 

Luet kyllä nyt väärää käyrää. Käyrässä pitää olla osakkeissa aina kun 63 päivän keskiarvo on 10 päivän keskiarvon alapuolella. Noin monta leikkauspistettä ei ole. 

Graafin ensimmäisessä vaiheessa ollaan osakkeissa vuoden 2006 alusta vuoden 2008 alkuun asti. Tässä ajassa indeksi nousi arvosta 1265 arvoon 1411.

Tämän jälkeen ollaan poissa osakkeista vuoden 2008 alusta aina elokuuhun 2009 asti. Indeksi laski tässä ajassa arvosta 1411 arvoon 1026. Strategia siis osaa hyvin välttää vuoden 2008-2009 kuopan. Laskelmastasi ei näy noita lukuja ollenkaan.

En ole tarkastanut loppuosaa laskelmastasi, mutta elokuusta 2009 ollaan tähän päivään asti osakkeissa kuitenkin lähes tauotta. Laskelmassa on siinäkin osassa virheitä. Osakkeista olisi poistuttu vasta kun indeksi oli jo laskenut arvoon 2599. Tuota laskelmassasi olevaa 3300 arvoa ei olisi saavutettu.

 

Tarkka käyrä likukuvine keskiarvoineen on täällä: Yahoo. Ehkä sinulla ei ollut tätä tarkkaa käyrää käytettävissäsi. Linkki oli vähän piilossa artikkelissa.

 

 

Comment: 

Ilmeisesti viikko chartista kyse? Silloin näyttäisi toimivan osto/myynti- singnaalit.

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Comment: 

Juu. Näin on. Virhe oli piksu toimituksen. Alkuperäisessä artikkelissa oli virheellisesti kerrottu että olisi käytetty 63 päivän liukuvaa keskiarvoa kun oikeasti oli käytetty 63 viikon liukuvaa keskiarvoa. On tosiaan niin että 63 päivän liukuva keskiarvo ei olisi toiminut. 63 viikkoa sen sijaan toimii ainakin tässä esimerkissä. 

Artikkeli kuitenkin kuvaa menestyksellisesi sen periaatteen miten liukuvia keskiarvoja yleensä käytetään.

Comment: 

.

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Comment: 

Juu on 10 viikkoa.

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Comment: 

Liukuvia aikoinaan paljonkin käyttäneenä täytyy sen verran reunahuomauttaa, että vaikkapa ao indikaattori toimii kyllä kovassa romahduksessa kuten finanssikriisissä, mutta se antaa heikommin hyödyllisiä signaaleja pienissä laskumarkkinoissa. Kun myyt niin pudotus on jo lähellä pohjaa, ja kun ostat niin se on jo mennyt hyvän matkaa ylös.

Se on liukuvien käytön ongelma kauttaaltaan TA:ssa. Siksi en enää niille suuremmin painoa anna. Ja markkinoiden pohjien ja huippujen tunnnistamisessa ne ovat täysin hyödyttömiä. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.