Tavoitehinta on oopiumia piensijoittajalle

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Oopiumin tapaan tavoitehintakin on kaunis katsella

Uskonto on oopiumia kansalle, lohkaisi kriittinen taloustieteilijä Karl Marx aikoinaan. Hänen oppeihinsa nojaavat yhteiskunnat kokivat konkurssin, mutta ainakin muutamat sanonnat elävät. Tässä tapauksessa tosin korvaan uskonnon tavoitehinnalla ja kansan piensijoittajilla.

Tavoitehinta on valtavirran analyytikkojen ennuste osakekurssin kehityksestä tietyssä ajassa. Niitä seurataan kuumeisesti sijoitusten keskeisenä osviittana.

Alihintainen osake on aina ostokelpoinen jo odotetun osinkovirran ansiosta. Jos arvio pitää kutinsa, tuottoa kertyy varmasti vuosien mittaan, muttei välttämättä tiukasti määrätyn aikaikkunan.

Tavoitehinta näyttää arvonmääritykseltä, muttei sitä ole. Se on valistunut arvaus osakekurssin kehityksestä aikavälillä X.

Tavoitehinta on hatara lupaus

Toki tavoitehinta perustuu yhtiön tilaan ja odotuksiin niistä – osaltaan. Mutta se perustuu vähintään yhtä paljon oletukseen markkinoiden käytöksestä.

Osake saattaa olla kuinkakin poskettoman hintainen ja saada silti aina korkeampia tavoitehintoja, koska analyytikko luottaa markkinoiden hulluuden aina vain yltyvän. Joskus yhtälö tietysti toimiikin.

Mutta usein ei. Jo siksi, että markkinoiden liikkeisiin vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin itse yhtiöt. Ja varsinkin huippukalliiden lupausyhtiöiden kohdalla.

Siitä tavoitehinnat vaikenevat, ettei tule huoli puseroon. Varovaisuus tekee huonoa bisnekselle.

Nio mallitapaus

Tavoitehinnat asetetaan usein houkuttelevan korkealle, koska suurten pikavoittojen lupaus addiktoi kuin huume. Vaikkapa laajasti seuratun kiinalaisen sähköautostartupin Nion tavoitehinnat asettuvat MarketWatch-lehden tilaston mukaan parasta aikaa haarukkaan 100 – 400 dollaria.

Jo haarukan posketon leveys todistaa ennusteiden sekavuutta. Toki kasvuyhtiöiden arviointi onkin erityisen vaikeaa, mutta joka tapauksessa osa näistä tavoitehinnoista paahtaa pahan kerran lepikkoon.

Varsinkin, kun Nion kurssi vasta sukelsi alle 50 dollarin. Siitä riittää kapuamista optimistisimpaan tavoitehintaan.

Nion tavoitehintojen ja kurssin väliin mahtuu hitusen ilmaa

Vaan sitä ripeämminhän sijoittaja rikastuu! Näin sen tavoitehintoihin luottava kokee.

Korkein tavoitehinta muuten tarkoittaisi Nion markkina-arvon loikkaavaan noin 700 miljardiin dollariin. Se vastaisi nyt kymmenen liikevaihdoltaan suurimman autotehtaan markkina-arvoa.

Teslan nykyhinnalla yksin näiden kahden tehtaan markkina-arvo löisi koko autoteollisuus ennätyksen koskaan. Turhasta vaatimattomuudesta ei tavoitetta voi soimata.

Tavoitehinta on syötti

Tavoitehintojen ylioptimismista ja niiden luonteesta suosittelijoiden oman tuotteen markkinointina antaa osuvan kuvan vaikkapa Pörssihaukan riskipaperi Forum Merger III, joka on tuomassa pörssiin sähköautoyhtiö Electric Last Mile Solutionsin. Toki yhtiössä potentiaalia löytyy, sen takia tuntematon tulokas Pörssihaukkaankin nousi – mutta riskiä korostaen.

Yhtiö on kuitenkin suuri arvoitus. Edes tuotteen eli sähköpakun olemassaolosta ei voi olla täyttä varmuutta ennenkuin se rullaa markkinoille, ja ennen sitä yrityskauppakin vaatii vahvistamisen.

Silti Wallet Investor – sijoituspalvelu antaa holtittomia tavoitehintoja osakkeelle. Vuoden päästä liki 26 dollaria eli kurssin tuplaantuminen. Viiden vuoden päästä vaatimattomasti 73 dollaria, sijoituksen arvon kuusinkertaistuminen.

Varmemmaksi vakuudeksi grafiikkaa tulevasta kurssikehityksestä. Se kiipeää kuuta kohti häiriöttömässä kulmakäyrässä kuin Mount Everestin kylki. Melkoinen syötti.

Äkkirikastuminen – helppoa kuin heinänteko

Suurilla lupauksilla pohjaton kysyntä

Eipä ennuste voi houkuttelevampi olla. Ja vastuuttomampi.

ELMS:in kohtaloa on mahdoton tietää lyhyelläkään, saati viiden vuoden aikajänteellä. 73 dollarin tavoitehinnan paukutus on halpahintaisinta torikauppiasmölinää.

Toki omatkin odotukset ovat myönteiset, mutta monin varauksin. Jokainen startup, vahvoilla taustoillakin, joutuu kapuamaan aivan eri määrän mäkiä kuin asemansa vakiinnuttaneet yhtiöt.

Mutta juuri arvoituksellisia oletettuja kasvuyhtiöitä on helppo tavoitehinnoitella heroiinin tapaan. Euforisintakin visiota voi perustella, kun päinvastaisiakaan todisteita ei oikein vielä ole.

Ja niiden pettäessä syyttää yhtiötä eikä omaa varomattomuutta. Tavoitehintoja eivät rasita tuotesuojasäännökset.

Kasvuyhtiöissä riski erityinen

Toivotaan-toivotaan-kasvuyhtiöiden huikeilla tavoitehinnoilla on pohjaton kysyntä. Toisin kuin riskien ja odotusten ylimitoitusten esiin tuomisella, jolla kuitenkin pärjää sijoittajana varmasti.

Etenkin kun kyse on kokemattomista sijoittajista. Jotka hurahtavat kaikkein herkimmin yltiöpäisiin tavoitehintoihin - kuten niitä kauppaavat hyvin tietävät.

Jo hinnoitteluperusteiden muutokset voivat tyrmätä haaveilevat tavoitehinnat – vaikka yhtiöllä aivan hyvin menisi. Näin tapahtuukin aina rauhattomuuden ja suhteidentajunkin levitessä jokseenkin säännöllisesti markkinoille.

Tavoitehintoja levitellessä ei kyllä mainosteta, että kyseessä on vain toiveikas ennuste, johon vaikuttavat monet tekijät.

Moni sijoittaja ei tajua tavoitehintojen riskiä

Erityisen vaarallisia tavoitehinnat ovat juuri kalliissa kasvuosakkeissa, jotka lupaavat oikotietä rikkauteen.

Kasvuyhtiöiden hinnoittelu on sijoittamisen lajeista vaikeimpia ja siksi virhealttiimpia. Tavoitehinnat eivät sitä kerro. Kokematon sijoittaja ei sitä tiedä.

Piensijoittaja myöhästyy aina

Tavoitehintojen mielekkyyttä varsinkin piensijoittajan kannalta heikentää sekin tosiasia, että laajasti seurattujen analyysitalojen arvioiden muutokset vaikuttavat hetkessä osakkeen kurssiin.

Jos tavoitehinta nousee tai laskee oleellisesti, osakekurssi ottaa kyytiä samaan suuntaan. Osuneeksikin paljastuva arvio menettää siten useimpien kannalta käyttökelpoisuutensa, koska suuri raha ehtii reagoida aina ensin.

Tätä piensijoittajat tuskailevat säännöllisesti. Aivan syystä.

Analyysitaloa ei toki voi syyllistää, jos sitä kuunnellaan herkällä korvalla. Mutta piensijoittaja joutuu ravaamaan myöhässä molempiin suuntiin, vaikka hän seuraisi sinänsä pätevää vihjaajaa.

Markkinan lukeminen eri asia

Markkinoiden liikkeitä voi tiettyyn mittaan lukea. Osakkeen ostokelpoisuuden määrittely hinnan perusteella on oleellista.

Mutta pitkät ennusteet, joita tavoitehinnat edustavat, ovat arvailua. Etenkin suositusten markkinoinnin takia tarkkaan määrätyssä aikaikkunassa.

Kaupanteon ajoittaminen markkinoita lukemalla on yksi ja sinänsä hyödyllinen asia, sikäli kun toimii. Osakekurssien pitkän aikavälin povaaminen on aivan muuta.

Tavoitehinnat ovat valitettavan usein illuusioiden myymistä.

Hyvää vuotta 2021!

Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista. Sivustolla on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.