Tarvitaanko Helsingin pörssiä?

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Keskuskauppakamarin tuoreessa tiedotteessa varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa pelkää Helsingin pörssin kuolevan viiden vuoden sisällä.

Homo Economicus kysyy puolestaan mihin Helsingin pörssiä tarvitaan? Onko oma pörssi jo lähinnä kansallisromanttinen jäänne? Osakesäästäjä ei sitä oikeastaan tarvitse, koska tavallisetkin pankit välittävät osakekauppoja useaan ulkomaiseen pörssiin. Kaupankäynti on aivan yhtä helppoa ja tiedotkin välittyvät verottajalle automaattisesti jos pysytään kotimaisissa välittäjissä. Konservatiiviset suomalaiset säästäjät saattaisivat jopa hyötyä kun heidät pakotetaan katsomaan Helsinkiä kauemmas. Miksi juuri Helsingissä noteeratut arvopaperit ovat parhaita, kun mailmassa löytyy n. 45-tuhatta osaketta?

En ole itse keskimääräinen sijoittaja, mutta huomaan että tällä hetkellä salkussani ei ole ensimmäistäkään Helsingin pörssissä noteerattua arvopaperia.

Entä pääomia kaipaavat yritykset? En voi uskoa että byrokratiassa olisi kovin suurta eroa esim. Helsingin ja Tukholman välillä. Suurin ero on todennäköisesti julkisuudessa. Suomessa Helsingin pörssissä noteerattu yritys ylittää uutiskynnyksen huomattavasti helpommin kuin jos olisi noteerattuna ulkomailla. Talvivaara taisi ottaa rinnakkaisnoteerauksen Helsinkiin juuri tästä syystä.

Olisiko yhteispohjoismainen kauppapaikka (Helsinki-Tukholma-Kööpenhamina) hyvä ratkaisu? Sopivan kokoinen kokonaisuus kotimarkkinaksi josta talouslehdet voisivat ammentaa kirjoitettavaa ja piensijoittajaktin voisivat tuntea omakseen. Mutta kenen säännöillä? Kesksukauppakamari on siinä oikeassa ettei Suomella ole varaa muista EU-maista poikkeaviin säännöksiin.

Kommentit

Comment: 

Minusta olisi mukavaa jos moni suomalainen yritys noteerattaisiin pörssissä (siis jossain pörssissä; vaikka sitten pohjoismaisessa pörssissä). Ja tietenkin olisi myös mukava jos kaupankäyntijärjestelmän avulla on mahdollisuus lajitella osakkeita maakohtaisten hakukriteerien mukaan.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.