Talousennusteet kohentuvat, hurraa!?

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

 

Sääennusteet ovat talousennusteita paljon luotettavampia

Osuuspankin mukaan pelot Suomen talouden voimakkaasta jarrutuksesta globaalin suhdanteen elimellisenä osana ovat pehmentyneet. Kauppalehden uutisessa OP:n ekonomistit arvioivat maailmantalouden junnaavan yhä vaisussa suhdanteessa, mutta riskikuva on kuitenkin kirkastunut monestakin syystä, tärkeimpinä kovan brexitin pienentynyt todennäköisyys ja kauppasodan laajentumisen väistyminen.

Ennuste ensi vuodelle on silti vaimea, vaikka maailmantalouden odotetaan kasvavan ensi vuonna 2,9 prosenttia. Se olisi hitainta tahtia sitten 2009 finanssikriisin.

Julkaistussa virallisessa makrodatassa on kaksi keskeistä ongelmaa. Raportit katsovat menneeseen, joka on jo ajat sitten hinnoiteltu markkinoilla. Toiseksi, menneen datan pohjalta on vaikea ellei mahdoton tehdä kovinkaan perusteltuja odotuksia tulevasta kehityksestä talouden hyppelehtivän luonteen vuoksi.

Ennusteissa on pohjimmiltaan sama ongelma. Ne katsovat kyllä tulevaisuuteen, mutta toteutuneiden tapahtumien ja tietojen pohjalta. Sikäli ne ovat taakse jääneen makrodatan heijastumia.

Siksi ennusteita reivataan jatkuvasti. Kun talous kokee odotettua paremman vaiheen, kuten viime kvartaalilla tapahtui, ennusteista tulee hiukan valoisampia. Jos tulee kehno kvartaali, ennusteet synkentyvät.

Ennusteet heijastavat mennyttä, vaikka niissä kuinka käytetään erilaisia tulevaisuusprojektioita. Sijoittajien klassisen vitsin mukaan talousennusteita tehdäänkin vain siksi, että sääennusteet näyttäisivät onnistuneilta.

Osuvatkin ennusteet ovat jo hinnoissa

Ennusteiden heikkouden ohella vieläkin suurempi vaiva niissä on sijoittajalle se, että osuneetkin ennusteet on aina jo hinnoiteltu markkinoilla. Se nähdään taas tuoreeltaan.

Yksikään virallinen ennuste ei nähnyt voimakkaasti positiivista pörssivuotta 2019, jollaisen olemme aika varmasti saamassa. Yksittäiset osakkeet ovat saattaneet kehittyä oleellisesti yleismarkkinaa paremmin. Eivätkä vain suhdannevapaat yhtiöt, vaan jopa sykliset. Sen ei pitäisi virallisen viisauden mukaan olla mahdollista, ajathan ovat olleet kehnot, eikä kunnon valoa vieläkään uskalla kukaan luvata. 

Mutta pörssien kiskoessa ylös alkavat tuttuun tapaan ennusteetkin jo kohentua, joskin vielä varovasti. Siinä vaiheessa, kun ennusteet ja makrodata vahvistavat voimakasta noususuhdannetta, siitä on jo paras pala takana ainakin sijoittajan kannalta. Näin kulkee suhdanteiden ja markkinoiden dynamiikka kerta toisensa jälkeen.

Tämä viime vuoden puolella alkanut laskusuhdanne ja vuodenvaihteessa päättynyt laskumarkkina eivät tehneet poikkeusta. Vuosi sitten syksyllä ei taloustaivasta hämärtänyt pilvehattarakaan. Nyt valonpilkkeitä on saanut etsiä täikammalla.

Paitsi osakemarkkinoilta.

Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan vapaasti luettavasta artikkelista:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.