Talous huipussa ja kulutusjuhlat hurjassa käynnissä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaiskuluttajien luottamus talouteen kipusi taas uuteen ennätykseen. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo hyvän työllisyyskehityksen nostaneen kuluttajien luottamuksen ennätyskorkeaksi.

Tilastokeskus kertoi kuluttajaluottamuksen kiivenneen uuteen ennätykseen. Kuluttajaluottamusindeksi nousi 25,8 pisteeseen helmikuussa, kun se tammikuussa oli 24,2 pisteessä.

Kuluttajaluottamuksessa ei näy merkkejä hiipumisesta, toisin kuin eurooppalaisissa luottamusluvuissa. Viime viikolla Markit kertoi saksalaisyritysten ostopäällikköindeksin laskeneen. Myös saksalaisyritysten talousluottamusta kuvaava IFO-indeksi laski helmikuussa.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mielestä Suomen kuluttajaluottamuksen nousu kertoo työllisyyden paranemisesta.

- Suomalaisten tunnelmat tuntuvat immuuneilta osakemarkkinoiden riskitason nousuun. Viime viikolla useat teollisuuden ja sijoittajien luottamusindikaattorit laskivat huippuarvoistaan. Luottamusindikaattorin komponentit taitavat paljastaa syynkin, sillä työttömyyden pelko toisti helmikuussa edelliskuukauden selvän pienenemisen. Vahva suhdanne ja kohentuvat työmarkkinat näkyvät nyt kuluttajien luottamuksena, Nummiaro sanoo.

Säästämistä kaivataan taas

Suomalaiskuluttajien korkeat luottamusluvut eivät yllättäen kuljekaan käsi kädessä säästämisen kanssa. Vaikka kuluttajat ovat luottavaisia talouteen ja pitävät aikaa otollisena säästämiseen, säästämisaste laskee.

Kuluttajaluottamuksen ja säästämisasteen kehityssuunnat eroavat aivan kuten ne tekivät talouden huippuvuonna 2007.

On tyypillistä, että nousukauden aikana optimistisuus valtaa kuluttajat. Valoisat näkymät taloudessa ja työmarkkinoilla saavat kuluttajat kuluttamaan ja säästäminen unohtuu.

Suhdannevaihtelut kuitenkin kuuluvat talouteen. Huonoja aikoja esiintyy aika ajoin, muistuttaa Nummiaro.  Siksi olisi parempi säästää hymyssä suin hyvänä aikana kuin irvistellen pakonedessä huonoina.

- Oman talouden hallinnassa myötäsyklisyyden voi kesyttää. Kuluttajat tyypillisesti ovat sitä luottavaisempia mitä pidemmälle nousukausi etenee ja vähentävät säästämistä. Taantumassa sitten säästetään muutenkin vähemmistä tuloista. Ennakoinnista ja tasaisesta säästämisestä on hyötyä.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.