Talous herää, liikennemäärät vahvassa kasvussa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Ensimmäisiä merkkejä liikenteen vilkastumisesta on näkyvissä. Tieliikenteen määrä on viime päivinä vähitellen lisääntynyt. Myös lentoliikenteessä Suomen ilmatilaa käyttävien ylilentojen määrä on ollut varovaisessa kasvussa Kiinasta Eurooppaan suuntaavien lentojen lisääntymisen takia. 

Kokonaisuutenaan liikennemäärät ovat edelleen poikkeuksellisen alhaisia niin maalla, merellä kuin ilmassa. Verrattuna viikon 10 arkipäivien keskiarvoon esimerkiksi Uudellamaalla oli ke 22.4. liikennettä -24 % vähemmän, kun vastaava luku ti 7.4. oli vielä -33 %.  Myös muualla Suomessa kokonaisliikennemäärät ovat olleet alueittain kasvussa, joskin liikenne on ollut keskiviikkona 22.4. vähintään -19 % normaalista.

Ke 22.4. maantieliikenteen alueelliset liikennemäärät LAM-pisteillä (liikenteen automaattinen mittausasema) mitattuna:

Uusimaa: -24,2 %
Varsinais-Suomi: -21,0 %
Kaakkois-Suomi: -26,4 %
Pirkanmaa: -20,9 %
Pohjois-Savo: -19,0 %
Keski-Suomi: -21,3 %
Etelä-Pohjanmaa: -19,0 %
Pohjois-Pohjanmaa: -25,8 %
Lappi: -30,1 %

Pidemmän aikavälin tieliikenteen kehityksen ja lisätiedot löydät osoitteesta https://tmfg.fi/fi/uutiset/koronavirus-vaikuttaa-yha-merkittavasti-liikennemaariin.

Rautateillä vaikutukset näkyvät eniten kaukoliikenteessä

Koronatilanne ja sen vaikutukset näkyvät selkeästi myös rautateillä, etenkin kaukojunaliikenteessä. Venäjälle suuntautuva matkustajajunaliikenne on loppunut kokonaan ja koko yöjunaliikenne on tauolla. Näiden lisäksi VR on ilmoittanut erillisistä lisäsupistustoimenpiteistä, jotka ovat voimassa 24.5.2020 saakka.

Viikolla 16 kaukojunaliikenteen määrä laski merkittävästi. Kaukojunaliikenteen määrä oli 23 % alhaisempi kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019 sekä lähes 18 % pienempi kuin viikolla 15.

Lähijunaliikenteen määrä on pysynyt lähes ennallaan. Vähennystä edelliseen viikkoon oli tapahtunut 1,8 prosenttia ja lisäystä edelliseen vuoteen verrattuna tuli 0,7 prosenttia.

Tavaraliikenteen junamäärä kasvoi edellisestä viikosta 3,0 prosenttia ja edellisestä vuodesta 1,1 prosenttia.

Matkustusrajoitusten vaikutus näkyy edelleen lentoliikenteessä

Lentoliikenteessä laskeutumisten ja nousujen määrät vähenivät maaliskuun loppua kohti Suomessa rajusti. Suomessa on lentoja nyt noin 90 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa vähemmän (www.eurocontrol.int). Kansainvälinen lentoliikenne keskittyy rajoitusten ajan Helsinki-Vantaalle, Turkuun ja Maarianhaminaan.

Lennot Kiinasta Eurooppaan ovat alkaneet lisääntymään vähitellen. Kasvu näkyy myös Suomen ilmatilan kautta kulkevissa ylilennoissa. Muiden liikennevirtojen osalta viimeisimpien viikkojen lentojen määrä on pysynyt melko tasaisena. Oletettavasti lentojen kasvuprosentit riippuvat aluksi hyvin pitkälle rahdin kysynnästä ja matkustusrajoituksista.

Meriliikenteessä katse rahtiliikenteen toimivuudessa

Merellä matkustajaliikenne on käytännössä päättynyt 11.4. alkaen. Satamien aluskäynnit rahtiliikenteessä ovat säilyneet tähän saakka lähes tavanomaisella tasolla.

”Viranomaisten ohjeet ovat vähentäneet maaliskuusta alkaen ennätyksellisen voimakkaasti liikennemääriä maalla, merellä ja ilmassa. Viime päivinä on nähty ensimmäisiä, varovaisia merkkejä liikennemäärien kasvusta erityisesti tieliikenteessä. Vaikka lämpenevä sää houkuttelee liikkeelle, on hyvä muistaa, että viranomaiset suosittavat edelleen välttämään turhia kontakteja ja ihmisjoukkoja. Rahtia on koko koronatilanteen ajan liikkunut kaikissa liikennemuodoissa, joskin rahtimäärissä on viime aikoina ollut nähtävissä vähenemistä. Traffic Management Finlandin liikenteenohjaus pyrkii kaikin keinoin varmistamaan, että liikenne yhteiskunnan tärkeänä hermoverkkona toimii myös poikkeustilanteessa ja liikenteenohjauksen palveluita on saatavissa”, toteaa vaikuttavuusjohtaja Mikko Saariaho Traffic Management Finlandista.

 

Kuvan lähde: wikimedia

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.