Taloudestaan tarkka kuluttaja hyödyntää uuden korkolain

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomessa astuu 1. syyskuuta 2019 voimaan uusi laki, joka rajoittaa kuluttajille myönnettävien lainojen korkoja ja kuluja. Laki tulee karsimaan pahimmat ylilyönnit pois lainamarkkinoilta, mutta avaa samalla taloudestaan tarkalle kuluttajalle oivan mahdollisuuden kilpailuttaa uudelleen nykyiset lainat ja luottokorttivelat.

Uusi laki tulee tiivistämään kilpailua lainamarkkinoilla. Verkon yli toimivat pankit ja rahoituslaitokset tulevat siirtymään entistä vahvemmin perinteisten pankkien leikkikentälle. Myös moni perinteisistä pankeista joutuu mukauttamaan lainojen ja luottokorttien hinnoittelua vastaamaan uutta lakia, etenkin siksi, etteivät lainasta perittävät kiinteät kustannukset saa ylittää 150 euroa vuodessa. Käytännössä tämä tulee näkymään luottokorttien hinnoittelun lisäksi mm. lainojen pienentyvissä avaus- ja käsittelymaksuissa.

Perinteisissä pankeissa hinnoittelumuutokset tulevat jäämään suhteessa pienemmiksi. Kuitenkin verkon yli toimivat pankit ja rahoituslaitokset pystyvät kilpailemaan niin hinnalla kuin nopeudellaan varsin hyvin. Tämä johtuu kevyemmistä organisaatioista ja automaattisista prosesseista.

Noin miljoonalla suomalaisella on vähintään yksi kulutusluotto. Luottokorteilla käytössä olevasta velasta puolestaan ei ole tilastoja. Kuitenkin vain kulutusluotot mukaan laskien korkolain avaamat mahdollisuudet koskettavat noin joka viidettä suomalaista. Mistään marginaali-ilmiöstä ei siis ole kyse.

Tällä hetkellä keskituloisella palkansaajalla on kohtuullisen koron lainavaihtoehtoja tarjolla kenties enemmän kuin koskaan, lainanantajien siirtyessä samalle viivalle hinnoittelun osalta. Samalla lainojen kilpailuttamisen merkitys kasvaa, kun edullisimman lainan voi löytää jopa entuudestaan tuntemattomalta lainanantajalta.

Lainavertailu Sortterilta kerrotaan, ettei ole lainkaan poikkeuksellista, että asiakas saa lainan edullisemmin muualta kuin omasta kotipankistaan. Sortterilta kehotetaankin kilpailuttamaan nykyiset lainat ja käyttämään hyödyksi pankkien ja rahoituslaitosten välillä koventunut kilpailutilanne. Sortter on soveltanut ainoana lainojen vertailupalveluna voimaan astuvaa lakia jo elokuun alusta korkojen osalta, ja hakee asiakkaalle vain ne tarjoukset, joiden korkotaso kestää myös syyskuun alussa vallitsevan markkinatilanteen.

Sortter muistuttaa, että kuluttajan löytäessä edullisemman lainan, on hänellä aina oikeus maksaa se ennenaikaisesti takaisin, vaikka sovittua maksuaikaa olisikin vielä jäljellä.

Kuvan lähde: pixabay

Kommentit

Comment: 

Kuinka monella "taloudestaan tarkalla kuluttajalla" on kulutusluottoa?

Ai niin, tämä olikin mainos

Comment: 

Minulla on aika valistunut veikkaus siitä, että ryhmässä "taloudestaan tarkka kuluttaja" löytyy monta sellaisia henkilöitä jolla on jonkilainen kulutusluotto – tämä johtuu käytönnössä siitä, että nykyään esim. liikepankit myöntävät suurimman osan "remonntilainoista" vakuudettomina kulutusluottoina.

Täältä (https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitosten-tase-lainat-ja-talletukset-ja-korot/tiedotehistoria/2018/vakuudettomien-kulutusluottojen-nostot-lisaantyneet-entisestaan/) voit käydä katsomassa tilastoa kulutusluottojen määrästä Suomesta vuodelta 2018. Ja vuonna 2019 vakuudettomien kulutusluottojen määrä vain kasvoi. Onko se sitten hyvä asia vai ei – en osaa sanoa, mutta sillä asialla en lähde tässä nyt spekuloimaan.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.