Talouden paras kasvuvaihe saavutettiin keväällä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suhdanteen paras kasvuvaihe saavutettiin keväällä selviää Finanssiala ry:n tuoreesta Pankkibarometristä.

Kotitalouksien luotonkykysyntä kasvaa hieman vaimeammin kuin edellisellä  neljänneksellä ja myös odotukset tulevasta ovat hieman maltillisempia. Yritysten luotonkysynnän kasvu on vakaata mutta odotukset ovat maltillistuneet. 

Barometrikysely II/2018 tehtiin touko-kesäkuun vaihteessa.

Asuntomarkkinoiden tilanne vaikuttaa kotitalouksien lainanottohalukkuuteen. Finanssivalvonta päätti kiristää asuntolainojen lainakattoa 85 prosenttiin muiden kuin ensiasunnon ostajien osalta heinäkuun alusta lukien. Ensiasunnon ostajilla katto pysyy entisellään 95 prosentissa. Tämä saattaa kiihdyttää asuntolainojen kysyntää ennen kiristystä, mutta laimentaa sitä heinäkuusta alkaen.

”Asuntolainojen kasvuvauhti on Suomessa hyvin maltillista, alle kaksi prosenttia vuositasolla. Suhdannetilanteeseen nähden se on hyvin kohtuullista, jopa hitaampaa kuin talouskasvu. Siihen nähden asuntolainojen kysyntää ei tulisi enempää rajoittaa”, summaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Elina Salminen

Kotitaloudet ovat edelleen kiinnostuneita sijoittamisesta, vaikka saldoluvut laskivat hiukan edellisiin kyselyihin nähden. Osake- ja osakerahastosijoitusten suosio on tällä hetkellä vahvinta. Myös asunto- ja kiinteistösijoittaminen kiinnostaa.

Yritykset Investoivat

Yritykset kasvattavat edelleenkin investointeja ja myös yrityskauppoihin ja järjestelyihin tarvitaan pääomaa. Käyttöpääoman tarve on sen sijaan melko vaimeaa. Yritysten taloudellinen tilanne vaikuttaisi tämän perusteella vakaalta ja terveeltä. 

 

Lisää tietoa:  Finanssialan pankkibarometri

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.