Taloudellisen riippumattomuuden harjoittelua Kreikassa

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Akropolis

Taloudellinen riippumattomuus on monen sijoitus- ja säästämisblogin kirjoittajan unelma ja tavoite. Taloudelliseksi riippumattomuudeksi mielletään tilannetta, jossa passiiviset tulot kattavat kokonaisuudessaan elämiseen tarvittavat kulut. Työssäkäyminen on tämän tilanteen saavuttamisen jälkeen vapaaehtoista, joka antaa yksilölle mahdollisuuden valita mitä tehdä. Passiivista tuloa voi yrittää hankkia esimerkiksi sijoitusasunnoilla, korkosijoituksilla tai osakkeilla. Itsellänikin on tavoitteena saavuttaa taloudellinen riippumattomuus 50 vuoden ikään mennessä pääasiallisesti säästämällä palkkatuloista ja sijoittamalla rahat osakkeisiin. Olen aikaisemmin laskenut, että 500 000 € osakesalkku riittäisi ylläpitämään kulutustani melko kivuttomasti, varsinkin jos muuttaisi asumaan hieman edullisempaan maahan. Tässä kirjoituksessa ei pureuduta niinkään taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun tai sen saavuttamisen todennäköisyyteen vaan enemmänkin siihen, että mitä sitten tapahtuu kuin tavoite on saavutettu.

Pieni kosketus taloudelliseen riippumattomuuteen

Monet mieltävät taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen johtavan työelämästä poisjäämiseen ja loikoiluun auringon alla. Tälläinen ajatusmaailma on toistunut lukemattomia kertoja iltalehtien kommenttiosioissa, kun taloudellista riippumattomuutta on tavoiteltu asunto- tai osakesijoittamisella. Joillekin tämä varmasti onkin ainoana tavoitteena, mutta väittäisin sen olevan väärä useammassa tapauksessa. Itse en varsinkaan usko, että täysin toimeettomaksi jäisin tässä tilanteessa.

Olin viime toukokuussa Kreikassa työmatkalla, jonka perään pidin neljä päivää omaa lomaa pyörien yksin Ateenassa ja Aeginassa. Vaikka en ole vielä lähelläkään taloudellista riippumattomuutta (passiiviset tuloni kattavat vasta n. 40-50 % yhden kuukauden menoista), niin mielsin Kreikassa pyörimisen taloudellisen riippumattomuuden harjoitteluksi. Palkka sekä päivärahat juoksivat ja ne kattoivat kokonaan kuluni kyseisenä aikana. Voidaan siis puhua täydellisestä tilanteesta harjoitella taloudellista riippumattomuutta vuosia ennen sen todellista ajankohtaa.

Vaikka olinkin matkalla lyhyen ajan, niin huomasin silti hieman pitkästyväni. Ateenan nähtävyydet (kuten Akropolis, kuvassa) ja Aegina saari ovat tietty todella upeita kokemuksia, mutta huomasin törmääväni monta kertaa hetkiin, jolloin en keksinyt mitä tekisin. Nähtävää, syötävää ja juotavaa oli paljon, mutta yksin pyöriessäni tekemisen keksiminen oli yllättävän vaikeaa. Eikö tämä olekaan se asia mitä taloudellisella riippumattomuudella haetaan? Matkustetaan ympäri maailmaa ja loikoillaan palmupuun alla nauttien kylmää olutta? Vaikka tämä lyhytaikaisesti onkin huippua, niin ei sitä vuosia tee.

Jos tunnen näinkin lyhyessä ajassa pieniä pitkästymisen tunteita, niin mitä sitten tapahtuisi jos jäisinkin kokonaan pois työelämästä taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeen ja viettäisin aikani vain oleskellen? En osaa kuvitella itseäni sellaiseen tilanteeseen, koska kaipaan haasteita tai ainakin jotain mielekästä tekemistä. Työssäkäymisen voi tietysti korvata vaikka lasten tai lastenlasten hoitamisella, harrastuksilla tai pienimuotoisella yrittämisellä. Tällä tavoin ylimääräisen ajan saisi kulutettua, mutta silti vapaa-aikaa olisi vielä käytössä. Tämä voisi olla itselleni yksi mielekäs ratkaisu.

Jotkut voivat vedota siihen, että sijoitussalkun ja mahdollisten sijoitusasuntojen ylläpito kyllä vie aikaa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että sijoitussalkun ylläpito vie maksimissaan muutaman tunnin kuukaudessa, joten vapaa-aikaa on valtavasti. Miten sitä pitäisi sitten aikaa viettää, kun vihdoin olisi mahdollisuus jäädä pois oravanpyörästä? Tämä ei ole itselleni ainakaan täysin yksinkertainen kysymys.

Olen enemmänkin sitä mieltä, että itse en jäisi kokonaan pois työelämästä olettaen, että sen hetkinen työni on mielekästä. Pyrkisin enemmänkin vähentämään tekemieni tuntien määrää esimerkiksi kolmeen päivään viikossa. Toisaalta ajatukseni on ollut lähteä kiertämään maailmaa vuodeksi taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeen, mutta siihenkin tarvitsee kumppanin mukaan. Tämä taas vaatii kumppaniltakin vastaavia säästöjä, jotta hänkin voi jäädä pois työelämästä ilman sen suurempia riskejä.

Taloudellisesti riippumattomana uskaltaa kuitenkin lähteä tekemään asioita vain niiden mielekkyyden eikä rahan takia. Alaa olisi esimerkiksi mahdollista vaihtaa täysin tai opiskella vaikka finanssialaa. Työksi voisi ottaa matalapalkkaisen, mutta itseä kiinnostavan tehtävän. Uskaltaisi lähteä asumaan ulkomaille ja jäädä vaikka kasvattamaan viiniä Italiaan. Elämää voisi lähteä rikastuttamaan myös esimerkiksi hyväntekeväisyystyöhön ilman että tarvitsee miettiä rahan tarvetta. Taloudellinen riippumattomuus avaisi maailmani, mutta toimeettomasti en voisi jäädä. Jollain pitää vapaa-aika täyttää ettei tylsisty. Onneksi matkaa taloudelliseen riippumattomuuteeni on vielä paljon, jotta kerkeän keksimään itselleni mielyttävää tekemistä. Vaikka en osaa vielä sanoa, mitä silloin tekisin, niin en malta odottaa kyseistä ajankohtaa. Suosittelen jokaisen aloittamaan taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun tänään eikä vasta huomenna!

Mitä sinä olet ajatellut tehdä taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeen?

Kirjoittaja pitää sijoitus- ja säästöaiheista blogia osoitteessa: osinkoinsinoori.blogspot.fi

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Pohdit asiaa samaan tapaan kuin minä olen tehnyt. Tosin itselläni on ikää enemmän ja itse asiassa olen suunnilleen tuossa sinun tähtäimessäsi, 50 vuotta ja 500 tuhatta nettovarallisuutta.

En itse koe että haluaisin tässä vaiheessa ottaa rennosti ainoastaan. En myöskään halua lopettaa työn tekoa. Jotenkin ajattelen, että hyvään elämään kuuluu hyvä fyysinen ja henkinen kunto ja vireystila. Niiden ylläpito taas vaatii fyysistä ja henkistä rasitusta kohtaisen paljon. Kuntoilua siis ja myös aktiivista oman aivokapasiteetin käyttöä, muuten alkaa iän myötä taantua. Sekä fysiikka että aivot tarvisevat välillä jopa pientä stressiä, sopiva rasitus tekee vain hyvää. Toki lepo ja vaikka auringosta nauttiminen, miksei myös muutama olut sopii kokonaisuuteen.

Harrastukset, asiat joita aidosti haluaa tehdä on työn lisäksi hyvä tapa käyttää aikaa. Harrastuksia on tietysti monenlaisia ja joihinkin niistä menee myös rahaa, paljonkin. Kun miettii tavoitteitaan ja suunnittelee elämää tuohon taloudellisen riippumattomuuden aikaan, on hyvä miettiä kuinka kalliita asioita haluaisi toteuttaa. Useinhan viidenkympin jälkeen on vielä kymmeniä vuosia elinaikaa jäljellä, paljon ehtii tehdä varsinkin jos on pitänyt itsensä kunnossa. Joka tapauksessa varallisuuden kerryttäminen on tietysti pitkäjänteistä hommaa ja joka tapauksessa hyvä asia. Jos sitten matkan varrella tavoitetta hiukan muutetaan, se ei ollenkaan haittaa.

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Comment: 

Kiitos kertomuksestasi! Ajattelen juuri niinkuin sinäkin työnteosta ja muusta!

Comment: 

" Olen aikaisemmin laskenut, että 500 000 € osakesalkku riittäisi ylläpitämään kulutustani melko kivuttomasti, varsinkin jos muuttaisi asumaan hieman edullisempaan maahan."

Oletko laskenut budjetin koko kasvavan perheen elintason ylläpitämiseen riittäväksi asunnon ostoineen yms. Epäilenpä, että joudut kasvattamaan summaa paljonkin. Entäpä, jos asset-deflation yllättää, kun nyt on nautittu asset-inflaatiota kymmeniä vuosia? Inflaation ja korkokehityksen suunnanmuutos voi muokata laskelmat aika toisenlaisiksi. Tärkeintä pääomaa eli työosaamista ja uraa ei kannata vielä hylätä ... se sopeutuu paremmin kuin arvo-osuustili maailman myrskyissä.

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Comment: 

Tässähän pitää muistaa, että puhun pelkästään sijoitussalkun koosta enkä lainkaan muusta varallisuudesta. Esimerkiksi nykyinen asunto tulee olemaan täysin velaton noin 8 vuoden päästä (150k, josta omistan puolet), jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Vaikka on täysin mahdotonta suunnitella mitään 23 vuoden päähän, niin myös seuraava asuntomme (omakotitalo, max 300 k) on veloton, kun 50 vuotta täytän ilman ponnisteluja (vaatii tietysti hieman suurempia lyhennyksiä, mutta se on huomioitu salkkuun laitettavan rahan määrässä laskevasti). Toiseen maahan muuttaminen on tietysti vasta ajatustasolla ja se voi hyvinkin vaikeutua jos ja kun perhettä tulee. Mutta jos Suomessa olevan 300 k € omakotin muuttaa rahaksi ja ostaa vastaavan kuntoisen asunnon edullisesta maasta saattaa hinta olla vain puolet täällä olevasta, joten käyttörahaa jää yli useamman vuoden kulutuksen verran.

On hyvinkin mahdollista, että taloudellinen riippumattomuus ei tapahdu juuri tasan 50 vuotiaana erilaisten elämänmullistusten ja markkinoiden vuoksi. Jos oikein hyvä tuuri kävisi (valtava pörssiromahdus tapahtuu huomenna), niin saattaisin saavuttaa tavoitteeni jo ennen kyseistä merkkipaalua. Se voi myös myöhästyä mainitsemistasi syistä. En kuitenkaan näe epäonnistuneeni vaikka saavuttaisinkin taloudellisen riippumattomuuden vasta esim. 53 vuotiaana. Tykkään erilaisten tavoitteiden asettamisesta ja tällä hetkellä säästö- ja sijoitusvauhti on ollut paljon korkeampaa kuin laskuissa olen käyttänyt (tänä vuonna salkkuun menee uutta pääomaa n. 10 k € ja laskuissa olen käyttänyt 5 k €/v), joten taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen voi jopa aikaistuakin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.