Taidolla, Tuurilla, vai molemmilla?

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Toimitko taidolla, tuurilla vai molemmilla? Tähän kysymykseen on monta vastausta. Monet väittävät, että he menestyvät taitojensa ansiosta ja muut menestyvät hyvän onnensa ansiosta. Jotkut sanovat, että kyse on molemmista. Vastaus tähän kysymykseen ei ole yksinkertainen ja kuten moniin muihinkin mielenkiintoisiin kysymyksiin niin tähänkin vastaus alkaa sanoilla. ”Se riippuu...” Ja jatkuu sanoilla ”siitä mitä on tekemässä.” Kirjoituksen tilastofaktat löytyvät Michael Mauboussinin kirjasta ”The Success Equation” (menestysyhtälö)

 

Määritellään ensiksi taito. Se voidaan määrittää kyvyksi käyttää ymmärrystä toteuttaakseen tai suorittaakseen tehtävän tai päätöksen. Mitä taidokkaampi olet sitä paremmin toteutuksesi tai suorituksesi onnistuu keskimäärin. Yksittäinen loistosuoritus ei tarkoita automaattisesti taidokkuutta. Onnen voi määrittää yksittäiseksi sinusta riippumattomaksi tapahtumaksi joka koituu eduksesi tai haitaksesi. Jotkut väittävät, että onneensa voi vaikuttaa tekemällä kovasti töitä ja kehittämällä itseään, mutta tämä ei pidä paikkaansa, kun onni on määritelty edellämainitusti. Niin sanotut onnistumisputket ovat todennäköisempiä taitojen ollessa korkeat kuin matalat. Mitä tulee kirjoituksen otsikkoon niin enimmäkseen kyse on taidon ja onnen yhdistelmästä.

 

Taito-onni-jatkumo

 

Eri tekemiset voi laittaa taito-onni-jatkumolle, joissa toisessa ääripäässä ovat taitolajit, kuten pikajuoksu ja shakki. Toisessa ääripäissä sijaitsevat pelkästään onneen perustuvat tekemiset, kuten ruletinpelaaminen. Näiden väliin sisältyy monia tekemisiä, kuten pokeri jääkiekko ja koripallo. Onnen merkityksen määrittäminen selviää kysymällä ”Voiko tässä hävitä tahallaan?” Kielteinen vastaus tarkoittaa, että onnella on suuri merkitys ja myönteinen vastaus tarkoittaa taidon suurta merkitystä. Asiat eivät ole ihan yksinkertaiset, koska joissakin asioissa voi tarvita vain taitoa tai taitoa ja onnea. Otetaan esimerkiksi musiikinteko joka vaatii vain taitoa. Musiikkinsa myyminen taas vaatii taitoa ja onnea. Surkea musiikki ei myy, mutta loistava musiikkikaan ei aina myy.

 

Jos haluaa sijoittaa jonkin tekemisen taito-onni-jatkumolle niin kannattaa ajatella kolmea asiaa. Ensimmäinen on toistojen määrä. Taidon hallitessa pienikin määrä tuloksia voi kertoa paljon. Onnen hallitessa ne eivät kerro mitään. Otetaan esimerkiksi pikajuoksu. Yksi juoksu kertoo taidosta paljon. Lotossa muutaman rivin tuomat isot voitot eivät kerro taidosta mitään, koska kyse on onnesta. Se tasoittuu toistojen kasvaessa. Taidon määrä korostuu, kun tarvitaan molempia. Otetaan pokeri esimerkiksi. Yksittäisissä jaoissa huonompi pelaaja voi voittaa paremman, mutta sadoissa jaoissa hän häviää. Toisin sanoen, toistojen määrän lisääntyessä tekeminen siirtyy taito-onni-jatkumolla lähemmäksi taitoa. Toinen on palaute. Taitoa vaativissa tekemisissä palaute on selkeätä ja tarkkaa, koska ne perustuvat syy-seuraussuhteisiin. Onnesta riippuvissa tekemisissä palaute johtaa usein harhaan ja on epäselvää. Kolmas on paluu keskiarvoon. Taidon hallitessa paluut keskiarvoihin tapahtuvat hitaasti. Onnen hallitessa paluut tapahtuvat nopeasti ja molempia vaativissa asioissa paluunopeudet ovat näiden kahden väliltä.

 

Taidon ja onnen välillä on ristiriita. Mitä parempi keskimääräinen taitotaso on kyseessä niin sitä enemmän onnella on monissa taitoa ja onnea vaativissa teoissa merkitystä. Kun keskimääräinen taitotaso nousee niin taitavimman ja vähemmän taitavien erot pienenevät. Monissa urheilulajeissa tämä näkyy selkeästi. Tämä korostuu joukkuelajeissa mm. siinä, että yksittäisissä peleissä mikä tahansa joukkue voi voittaa. Pidemmillä aikaväleillä onnen määrä tasoittuu ja paremmat voittavat keskimäärin useammin.

 

Taito, tuuri ja sijoittaminen

 

Sijoittamisessa tarvitaan taitoa ja onnea, mutta tarpeet eivät ole aina samat. Aloitetaan ensin siitä, että sijoittajien taitotaso on ilmeisesti nousussa ainakin mikäli uskoo, että sijoitusrahastojen salkunhoitajien keskimääräiset tuottoerot ovat pienentyneet 1970-luvulta nykypäivään lukuunottamatta lyhyttä hetkeä teknokuplan aikaan vuosituhannen vaihteessa. Salkunhoitajien keskimääräiset tuotot ennen asiakkaiden kuluja eivät heittele paljoa indeksien tarjoamista tuotoista vaan ovat hieman paremmat. Kulujen jälkeen rahastot tuottavat hieman indeksejä vähemmän, mutta keskimääräiset asiakkaiden tuotot jäävät hieman niistä, koska asiakkaat vaihtavat liian usein rahastoja. Tämä kehitys on taas johtanut siihen, että salkunhoitajat tarvitsevat keskimäärin enemmän onnea piestäkseen muut. Tämä ei muuta sitä, että joillakin salkunhoitajilla taidot ovat paremmat kuin muilla. Paremmuus näkyy pidemmillä aikaväleillä tuottoina, joita ei voi selittää onnella. Yleisin ajanjakso, jolla mitataan salkunhoitajien menestystä on kolme vuotta Mauboussinin kirjan mukaan. Tämä ajanjakso on liian lyhyt. Viidestä vuodesta ylöspäin on parempi mittari, mutta käytännössä onnen osuus vähenee merkittävästi vasta seitsemän vuoden aikana. Toisin sanoen, salkunhoitaja kannattaa valita vasta, kun hänen tuloksensa ovat keskimääräistä paremmat vähintään edellisiltä seitsemältä vuodelta kirjan datan mukaan. Tämä sillä oletuksella, että hänen kauppojen määränsä vastaa kilpailevia salkunhoitajia.

 

Mitä tehdä, jos taitotaso on noussut ja onnen merkitys on nousussa keskimäärin markkinoilla? Sijoittajan kannattaa kalastaa siellä missä kilpailu on vähäisempää. Kannattaa välttää suosituimpia sijoituskohteita ja osakkeita jotka ovat suurimmilla painoarvoilla indekseissä. Sijoittajat ovat indeksirahastojen suosion myötä tasapäisempää porukkaa kuin aiemmin, joten eri mieltä olevilla on edelleen mahdollisuus tehdä rahaa. Heidän täytyy olla oikeassa, koska pelkkä erimielisyys ei takaa mitään. Lisäksi taidon määrää voi lisätä sijoittamalla yrityksiin, jotka ovat vakiinnuttaneet markkina-asemansa. Niiden kilpailuedut ovat helpommin havaittavissa, kassavirrat helpommin ennustettavissa ja kilpailijoita on määrällisesti vähemmän. Näistä yrityksistä kiinnostuneiden sijoittajien määrä on myös pienempi. 

Eipä muuta, 

Hyvää Viikonloppua!

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.