Svenska Handelsbanken

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Handelsbankenin Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä (johtaa Talousmentor.com sivustolle) Svenska Handelsbanken sijoituskohteena.

Handelsbankenin juuret ulottuvat vuoteen 1871, kun kahdeksan SEB-pankin johtajaa erosivat ja perustivat oman pankin ”Stockholms Handelsbank”. Vuonna 1919 yhtiö hankki Bank AB Södra Sverige:n ja muutti nimensä Svenska Handelsbankeniksi.

Handelsbankenin toiminnan tavoitteena on olla keskimääräistä kannattavampi pankki, kuin samalla alueella toimivat kilpailijat. Tähän se on pystynyt yhtiön mukaan viimeisten yli 45 vuoden ajan.

Pankin toimintafilosofiana on hajautettu organisaatio, mikä tarkoittaa, että päätökset tehdään lähellä asiakasta. Yhtiö pyrkii myös korkeaan asiakastyytyväisyyteen ja siinä se on onnistunut hyvin. Asiakastyytyväisyysmittauksia on tehty vuodesta 1989 alkaen ja jokaisena vuotena yhtiön asiakkaiden tyytyväisyys on ollut korkealla tasolla.

Toimintaympäristö

Handelsbankenin toimintaympäristö vastaa hyvin paljon mm. Nordean ja SEB:n tilannetta, josta oheiset tekstit on kopioitu ja muokattu vastaamaan Handelsbankenin tilannetta.

Nykyinen nollakorkojen aikakausi on haasteellinen Handelsbankenin. Yhtiön vuotuisesta liikevaihdosta eli noin 42 miljardista kruunusta noin 70 prosenttia syntyy korkotuotoista (netto). Korkomarginaalit ovat alhaisen korkotason aikana paineessa, joten jos korot lähtevät nousuun, niin tämän olettaisi tuovan oman lisän Handelsbankenin tuottoihin.

Monilla pankeilla on menossa useita digitalisaatiohankkeita, joilla varaudutaan tulevaisuuden haasteisiin. Tämä kehitystyö on näkynyt myöskin toiminnan kulujen nousuna viimeisten vuosien aikana. Toisaalta toimintojen automatisointi tarkoittaa työtehtävien vähenemistä, joten kulutason voi odottaa laskevan ”jollain aikavälillä”. Handelsbanken arvioi, että toimintojen automatisoinnilla voidaan siirtää noin 1 600 työntekijän työpanos paremmin tuottaviin tehtäviin.

Talouden taantuma voi lisätä luottotappioiden määrää merkittävästi.

Myös tietovarkaudet, maksupetokset, IT-järjestelmien häirintä yms. voivat vaikuttaa merkittävästi yhtiön toimintaan ja maineeseen.

Taloudellinen tilanne

Handelsbankenin liikevaihto on ollut hyvässä nousussa koko vuosikymmenen ajan. Kehitys on ollut hyvää Ruotsissa, mutta etenkin UK:ssa. Alhaisista koroista huolimatta korkotuotot ovat kasvaneet. Myös tuloskehitys on ollut hyvässä nousutrendissä.

Tulosmarginaalit ovat nousseet vuosikymmenen alun noin 35 – 37 prosentista nykyiselle 40 prosentin tasolle. Handelsbankenin tehokkuus jää tässä jälkeen Swedbank:n (47,5 %) suhteen, mutta on parempi kuin Nordealla (36 %).

Kuten muillakin Pohjoismaisilla pankeilla, niin luottotappiot ovat olleet hienoisessa laskussa. Handelsbankenin alkuvuoden luottotappiot ovat olleet viime vuoden tasolla (605 vs 599 M SEK). Parina viime vuotena yhtiö on kirjannut Q4:lle selvästi isommat luottotappiot. Esimerkiksi viime vuonna Q4:n luottotappiot olivat noin 1,1 miljardia kruunua. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun pohtii Q4:n ja koko vuoden tulosta.

Tilikaudelle 2018 ennustamallani tuloksella (noin 17,25 – 17,75 Mrd SEK) PE-luku on 10,9x eli osaketta voi luonnehtia edulliseksi. Varsinkin, kun PE on viimeisten 5 vuoden aikana liikkunut 15x tuntumassa. Ehkä markkinoilla on hermoilua Italian, Brexitin ja alhaisella tasolla pysyvien korkojen suhteen. (Tulosennusteessa on käytetty 300 M SEK:n luottotappiota Q4:lle eli ennuste voi mennä tässä kohtaa suuresti pieleen, jos yhtiö kirjaa parin viime vuoden tapaan noin 0,8 - 1,1 miljardin kruunun luottotappiot.)

Myös PB-luku on alhaisella tasolla (1,3x) verrattuna aikaisempien vuosien 1,5x – 1,9x lukemiin. Osake kävikin vuonna 2015 ja 2017 noin 130 – 140 kruunun tasolla, josta se on laskenut nykyiselle noin 95 – 100 kruunun tietämille. Tämä selittää osaltaan nykyisiä alhaisia PE- ja PB-lukuja.

Yhtiöllä on kaksi osakesarjaa SHB-A ja SBH-B, joista A-sarjan osakkeita on 98 prosenttia kaikista osakkeista. Näin A-osake on vaihdetumpi ja siten se sopii paremmin piensijoittajan tarpeisiin.

Osinkosijoittajaa Handelsbanken kiinnostaa, sillä yhtiön kevään 2019 ennustettu osinko on 6,00 kruunua ja osinkotuotto mukavat 6,2 prosenttia. Perusosinko on noussut vuodesta 2009 alkaen. Yhtiö on viimeisten 5 vuoden aikana maksanut myös 4 kertaa ylimääräistä osinkoa. Itse lähtisin kuitenkin siitä ajatuksesta, että keväällä 2019 ylimääräistä osinkoa ei maksettaisi. Ja jos sellainen tulee, niin sitten se olisi kiva yllätys.


Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Talousmentor.com blogissa https://talousmentor.com/2018/11/27/svenska-handelsbanken/

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

"Pankin toimintafilosofiana on hajautettu organisaatio, mikä tarkoittaa, että päätökset tehdään lähellä asiakasta."

Olen ollut ko. pankin asiakkaana ja ko. organisaatio on mielenkiintoinen. Siinä asiakkaan ei tartte odottaa johtajien päätöksiä. Toki se asettaa vaatimuksia henkilökunnalle ja ehkä myös palkkaukselle (?). Tiedän tapauksen, jossa ns. tiskillä työskenteli kokenut varatuomari.

Toisaalta jossain vaiheessa pankki taisi olla ainakin Suomessa viimeisiä, joka siirtyi verkkoon.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.