Suomineidosta on kasvanut huolehtiva äitihahmo

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Suomen valtiokoneisto viettää suvereeniutensa vuosipäivää. Tämä on meille kaikille tärkeä juhla, valtiokoneisto on meille yhteinen ja heijastelee meidän kaikkien toiveita siitä mitä valtion ja hallinnon tulee olla. Samalla tavoin kuin meidän kannattaa tuntea ja hyväksyä itsemme, meidän kannattaa tuntea ja hyväksyä myös oma valtiokoneistomme. Se heijastelee meidän käsitystä siitä mitä on hyvä keskinäinen kanssakäyminen. 

Valtiokoneistoamme verrattiin itsenäisyytemme alkuaikoina nuoreen naiseen, suomineitoon. Nyt valtiokoneistomme on tullut kypsään ikään ja ottanut huolehtiakseen Suomessa asuvista. Ketään ei jätetä syrjään ja Suomiäiti tarjoaa kaikille kansalaisille melko lailla samat mahdollisuudet ja olosuhteet.

Suomiäidin talossa on hyvä asua. Kuulumme maailman onnellisimpiin eikä työ tai ponnistelu ole meille tärkeää. Meillä on paljon vapaa-aikaa ja työskentelemme lyhyempää työviikkoa kuin juuri mikään muu Eurooppalainen valtio. Keskimääräinen elintasomme ei kehity, mutta korvaukseksi saamme tärkeämpää, onnellisuuden ja turvallisuuden tunteen. 

Meistä kaikista työssä käyvistä on tullut julkisen sektorin palvelijoita. Suurin osa työssäkäyvän tuottamasta lisäarvosta menee julkiselle sektorille ja olemme näin laskien lähinnä valtion palveluksessa ja kuulumme valtiolle. Suomi on harvoja maita, jotka ovat menestyksellisesti tämän tyyppisen arvokkaan valtiokeskeisen yhteiskunnan. Siksi valtiokoneisto, Suomiäiti,  on meille niin tärkeä. Meistä aiemmin itsenäisistä ihmisistä on tullut Suomiäidin lapsia, joista äiti huolehtii, ja jonka eteen olemme valmiita tekemään työmme ja jolle me kuulumme.

Muutos keski-ikänsä saavuttaneeksi Suomiäidiksi on vaatinut historian saatossa paljon valtiokoneistoa vahvistavia uudistuksia:

 • valtiokoneisto on saanut järjestöiltä, yksityisiltä ja pitäjiltä hyväntekeväisyysvastuuta ja huolehtii tätä nykyä kansalaisten perustarpeista alkaen päivähoidosta ja eläkkeistä, päätyen asumistason varmistamiseen
 • valtio on saanut kyläyhteisöiltä ja kunnilta sosiaalista vastuuta ja nykyään kaikilla on valtion takaama mahdollisuus koulutukseen ja terveydenhuoltoon ja valtio takaa perustarpeet kaikilla tasoilla
 • valtio takaa tulonsiirroilla kaikille suurin piirtein saman elintason (kuulumme maihin joissa on maailman tasaisin elintaso)
 • julkinen valta (epäsuorasti valtio) on työeläkejärjestelmän kautta ottanut huolehtiakseen lähes kaikkien suurten yritysten (pörssiyritysten) omistajavallan ja pystyy näin takaamaan työntekijöiden oikeudenmukaisen kohtelun
 • omaisuus on vähitellen jaettu yhä tasaisemmin (olemme yksilöinä teollistuneen maailman köyhimpiä, mutta pärjäämme hyvin kun otetaan huomioon julkisen sektorin omaisuus)

Symboliikassa, jolla suhtaudumme valtiokoneistoon, on tänä päivänä paljon yhteistä siihen tapaan jolla esimerkiksi venäläiset tai ruotsalaiset näkevät valtionsa. Sielläkin valtiokoneistoa verrataan äitiin, äiti-Venäjään tai Svea-maammaan, jonka lapsia kansalaiset ovat. Suomen valtiokoneisto on saavuttanut ja jopa ylittänyt sen hallitsevan äidillisen roolin, joka on ollut ominaista naapureidemme hallintomalleille. 

Voimme olla ylpeitä siitä mitä olemme, mutta ennen kaikkea meidän on hyvä ymmärtää mitä olemme.

Hyvää itsenäisyyspäivää

 

Kuvan lähde: wikimedia

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.