Suomi vaihtaa kansalaisten tilitietoja 100 maan veroviranomaisten kanssa

Verotustietojen automaattinen vaihto on laajentunut koskemaan viittä uutta EU:n ulkopuolista Euroopan maata. Suomi vaihtaa tietoja pankkitileistä jatkossa myös Andorran, Liechtensteinin, Monacon, San Marinon ja Sveitsin kanssa.

Suomalaiset finanssilaitokset on jo nyt velvoitettuja selvittämään asiakkaidensa tiedot Suomen viranomaisille (direktiivi 2014/107/EU). Selvitettäviä tietoja ovat muun muassa muista EU-jäsenvaltioista olevien asiakkaiden finanssilaitosten tileillä olevat omistukset. Verohallinto toimittaa tiedot edelleen muiden EU-jäsenvaltioiden verohallinnoille. Suomi saa muilta jäsenvaltioilta vuosittain automaattisena tietojenvaihtona Suomessa asuvien tilinhaltijoiden vastaavat tiedot.

Suomi harjoittaa tällaista yhteistyötä myös Yhdysvaltain kanssa tekemänsä ns. Fatca-sopimuksen perusteella.

Tietojenvaihto liittyy yleiseen verotusta koskevaan automaattiseen tietojenvaihtoon. Suomi allekirjoitti lokakuussa 2014 sopimuksen automaattisesta pankkien sekä rahoitus- ja vakuutuslaitosten tilitietojen vaihtamisesta. Tässä sopimuksessa on mukana lähes 100 valtiota ja oikeusaluetta. Ne kaikki tulevat soveltamaan samaa Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n hyväksymää FATCA:aan perustuvaa yhteisen automaattisen tietojenvaihdon mallia (Common Reporting Standard – CRS).

Kuvan lähde wikimedia commons / verokarhu

 

Related Posts