Suomi rakentaa turvallisuusyhteistyötä pohjoismaiden ja USA:n kanssa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Muutama havainto valtioneuvoston ulko ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta:

  • Suomen lähimmät sotilaalliset yhteistyökumppanit ovat Ruotsi ja USA. Britannia mainitaan, mutta mitä ilmeisimmin Britannian resurssit ja intressit eivä enää ulotu Suomen rajoille saakka. Norja mainitaan uutena kumppanina ja Suomen linjana on selvästikin rakentaa sotilaallista puolustusta skandinavia - USA akselin varaan. Nato mainitaan tärkeänä monenkeskeisenä rakenteena, jonka kanssa Suomi tekee yhteistyötä. 
  • EU:n rooli rauhanrakentajana tunnustetaan, mutta sen piirissä tapahtuvaan sotilaalliseen yhteistyöhön ja keskinäisiin turvallisuustakuihin ei luoteta. EU:n sotilasliitto PESCO:a, johon Suomikin kuuluu ei edes mainta.
  • Monenkeskeisen sääntöpohjaisen kansainvälisen turvallisuuden rakentamisen tärkeys tunnustetaan. Tässä yhteydessä mainitaan tärkeysjärjestyksessä YK, WTO ja kansainväliset tuomioistuimet. Näiden rakenteiden merkitys on viime vuosina heikentynyt tai jopa lähes menettänyt merkityksensä (kuten YK:lle on käynyt).
  • Kiina, Venäjä ja Intia mainitaan keskustelukumppaneina kahdenvälisissä asioissa.

Tärkein turvallisuustekijä on aina sisäinen eheys ja kansalaisten halu tukea kansallista päätöksentekoa ja omaa lainsäädäntöä. Jos tämä heikkenee niin muukin romahtaa. Tätä aspektia ei käsitellä. Syynä on se, että kyseessä on nimenomaan ulkoministeriön hanke, joka keskittyy ulkoisiin turvallisuusuhkiin.

Kansalaisten turvallisuus ja oikeudet voivat joskus olla ristiriidassa valtion turvallisuuden kanssa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi tilanteessa jossa oman maan hallitus/ eduskunta jollakin tavoin kaltoin kohtelee maataan ja kansalaisiaan. Tälllöin kansalaiset voivat saada turvaa kansainvälisistä järjestelyistä kuten EU lainsäädännöstä ja EU tuomioistuimista. EU tuomioistuimissa on ollut esillä tämän tyyppisiä tapauksia ja myös Suomen eduskunta (lainsäädäntö) on ollut muutaman kerran EU:n tuomioistuimen luupin alla. Eduskuntamme on myös saanut mainintoja huolestuttavasta taloudenpidosta ja eduskuntamme toimintaa seurataan. Harmi että näitä tapauksia on ollut. Toivottavasti niitä on jatkossa vähemmän.

Pöydällä oleva hävittäjähankinta saa tästä selonteosta uutta suuntaa. Tuemme hävittäjähankinnalla kumppanimme aseteollista kehitystä, eikä suuria ostoja kannata suunnata lähimpien kumppanimaiden ulkopuolelle. Hävittäjähankinnoissa vahvoilla ovat ruotsalainen Jas Gripen ja USA:n Hornet ja F35. Ratkaisevaa on se, kenen kanssa me olemme tosiasiallisessa "liitossa".

Kuvan lähde wikimedia

Kommentit

Comment: 

 "Suomen lähimmät sotilaalliset yhteistyökumppanit ovat Ruotsi ja USA. Britannia mainitaan, mutta mitä ilmeisimmin Britannian resurssit ja intressit eivä enää ulotu Suomen rajoille saakka."

Mitähän tämä tarkoittaa; Britannian sotilaalliset, määrälliset resurssit ovat jättiläismäiset Ruotsiin verrattuna. Samoin osoitettu, laadullinen kyky taistelukentällä ylivoimainen Ruotsiin verrattuna. Puhumattakaan ydinaseista, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä ydinaseistettua Venäjää vastaan. 

 

Comment: 

Tarkoittaisikohan tuo lähinnä sitä että Britannian intressit eivät enää ulotu Suomen rajoille saakka.  Vaikka olisi resursseja niin tuskin on haluja lähteä tekemään uhrauksia Suomen puolesta.

Ei ole kyllä Ruotsillakaan ollut ainakaan kahteensataan viiteenkymmeneen vuoteen ollut haluja puolustaa Suomea tai antaaa edes Ruotsin valtion taholta mitään apua missään tilanteessa - päinvastoin. Suomi näyttää toivovan että tällä kertaa olisi jotenkin eri tavalla.

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.