Suomi on liittynyt sotilasliitto PESCO:n perustajajäseneksi

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomi liittyi 11.12.2017 EU:n sotilasliitto PESCO:n perustavaksi jäseneksi. EU:n perustuslaki, Lissabonin sopimus määrittelee että kaikki jäsenmaat auttavat sotilaallisen kriisin sattuessa toisiaan kaikin mahdollisin keinoin.  Lissabonin sopimus tekee Suomesta muodollisesti osan sotilasliittoa ja PESCO on EU yhteisen puolustuksen käytännön implementaatio.

PESCO sotilasliiton yhteiset sotilaalliset hankkeet perustuvat jäsenmaiden vapaaehtoisuuteen ja liitto on vielä muutenkin hajanainen. Jäsenmaan ei ole pakko osallistua mihinkään hankkeeseen, mutta on luonnollista että kaikki osallistuvat edes johonkin yhteiseen aktiviteettiin.

Yhteisiä hankkeita on meneillään muun muassa yhteisten harjoitusten, yhteisen kriisinhallinnan (eu kriisinhallinnan joukot ja johto) ja yhteisen sotilaallisen tuotantokoneiston rakentamisen sektoreilla. (alla PESCO:n tuottama tarkempi kuva).

EU:n perustuslaki, Lissabonin sopimus määrittelee että kaikki jäsenmaat auttavat sotilaallisen kriisin sattuessa toisiaan kaikin mahdollisin keinoin. Tuo kirjaus teki EU:sta tiiviimmän kuin esimerkiksi Nato. Kirjausta on vähätelty ja esimerkiksi Suomen korkein ulkopoliittinen johto on vielä pari vuotta sitten kertonut että Suomi ei välttämättä auta esimerkiksi Viroa kaikin mahdollisin sotilaallisin keinoin jos se joutuu ulkoisen hyökkäyksen kohteeksi. Saman sisältöisen lausunnon on antanut Ruotsin pääministeri Feldt koskien Suomea ja muita lähinaapureitaan. Lissabonin sopimus on siis ollut unohdettu kirjain. Tuoko PESCO muutoksen häpeälliseen tilanteeseen? Muutokset tulevat varmaankin vähitellen sitten kun luottamus PESCO organisaation toimintakykyyn on vakiintunut. Siihen näyttäisi olevan vielä ainakin kahden vuosikymmenen matka jo ihan käytännön syistä. Yhteistä sotilasteollisuutta ja sen edellyttämää keskinäistä luottamusta ei rakenneta vuodessa eikä kahdessa.

Lisää tietoa:

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.