Suomi jakautumassa kahteen luokkaan, omistajiin ja velkaisiin

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Kotitaloudet ovat ihastuneet vakuudettomiin luottoihin. Niiden nostaminen on helppoa ja vaivatonta. Ei tarvita vaikeita neuvotteluja eikä pantteja. Niinpä vakuudettomien luottojen kanta kasvaa Suomen pankin mukaan noin 10% vauhtia.

Suomi jakautuu kahteen yhteiskuntaluokkaan

Kaikenkaikkiaan kotitalouksien lainakanta kasvaa kovaa vauhtia ja kotitalouksien velkaantuneisuus on jo  lähes 130% käytettävissä olevista tuloista. 

Velkaantuneisuuden kasvu on kuitenkin vain kolikon toinen puoli. Toinen puoli kotitalouksista omistaa yhä enemmän ja heillä on yhä kasvava määrä rahoitusvarallisuutta.  Suomi on jakautumassa kahteen luokkaan - omistavaan luokkaan ja velkaisiin.

Vakuudettomien lainojen tilastot ovat reikäisiä

Vakuudettomien luottojen kantaa koskeva Suomen Pankin tilasto ei ole tarkka. Leasing sopimukset ja myyjän tarjomat maksuajat ovat yleisiä eikä tilastojen ole mahdollista seurata kaikkea tämän tyyppistä luototusta. Näyttääkin siltä että likimain puolet suomalaisista elää tässä päivässä ja kädestä suuhun ilman huolta huomisesta.

Kehitys on luonnollista

Onko kehitys haitallista? Tähän on vaikea vastata. Mutta on selvää että kehitys on luonnollista. Korot ovat hyvin matalat ja lainaa pystyy otamaan ja hoitamaan. Työpaikkoja on tarjolla eikä työttömyydestä ole vaaraa jos ei työtä hyljeksi. Ja loppujen lopuksi yhteiskunta tarjoaa kaikille pelastusliivit sitten jos menee taloudellisesti huonosti. Tässä tilanteessa on luonnollista että osa kansasta ottaa velkaa. Vastaavasti osa kansasta kerää varallisuutta. Toisen velka kun on aina toisen omaisuutta.

Tuloerot eivät ole kasvaneet

On hyvä huomata että tuloerot eivät ole kasvaneet. Suomessa on edelleen maailman pienimpiin kuuluvat tuloerot. Veroilla, sosiaaliturvamaksuilla ja tulonsiirroilla tulot tasataan Suomessa erittäin huolellisesti. Taloudellisiin yhteiskuntaluokkiin jakautuminen tapahtuu vain omaisuuden suhteen.

Tuloeroja mitataan yleensä ns. Gini kertoimella. Suomi kuuluu tällä mittarilla maailman kymmenen tasa-arvoisimman maan joukkoon.

Yksityinen sijoitusvarallisuus on Suomessa vähäistä

Vaikka omaisuuserot ovat kasvamassa ovat suomalaiset silti OECD maiden köyhimpiä kun tarkastellaan sijoitusvarallisuutta. Yksityinen varallisuus on meillä keskimäärin pientä ja kuulumme maailman harvoihin pääosin sosialistisiin, julkisen sektorin omistamiin maihin.

Vaikka yksityistä sijoitusvarallisuutta onkin vähän, on pankkitilelillä siltikin jotain. Ja näyttäisi siltä ettei tuo varallisuus jakaannu jatkossakaan tasaisesti. Osa kansasata velkaantuu ja toiset vaurastuvat huolimatta siitä että tuloerot ovat pieniä. Aivan kuin luonto olisi luonut toiset meistä köyhiksi päiväperhoiksi ja toiset keräileviksi hamstereiksi.

 

Kommentit

Comment: 

Asuntovelallisilla on omaisuutta vastineeksi.

Nuo mainitsemasi kulutusluotot lisäävät aidosti omaisuuden epätasaista jakautumista. Niiden vastineeksi ei ole muuta kuin tyhjät kädet.

Comment: 

Otsikkoa pitää tarkentaa: Suomi ei suinkaan jakaudu omistaviin ja velkaisiin, koska juuri velkaisuus takaa tässä korkotilanteessa omaisuuden karttumisen(velkavipu). 

Oikea vastakkainasettelu olisi omaisuusvelkaiset vs syömävelkaiset.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Velkaantumisongelmaan on nyt tartuttu ja hallitus on asettanut työryhmän pohtimaan keinoja:  https://vm.fi/hanke/-/hankesivu/hanke?tunnus=VM119%3A00%2F2018.  Lisäksi niinsanottu "positiivinen luottorekisteri" on etenemässä. Tämä rekisteri tekee käytännössä itse kunkin velat julkisiksi.

Ajallisesti viimeisin velkoja ei ansaitse konkurssin tai velkaselvityksen yhteydessä mitään takaisin

Eräs yksinkertainen keino vähentää velkaantumista on seuraava: Lainsäädäntöä muutetaan niin, että velallisen konkurssin tai velkaselvityksen yhteydessä ajallisesti vanhin velkoja saisi saatavistaan eniten takaisin ja ajallisesti viimeisin velkoja ei lainkaan.  Tämä panisi velkojan harkitsemaan kannattaako lainata. Pahasti velkaantuneelle lainaamiseen sisältyisi nykyistä suurempi rahojen menettämisen riski. Lainaa ei voisi myöskään antaa tavallaan muiden, edellisten velkojien kustannuksella kasvattamalla vanhojen velkojien riskiä kuten nykyään.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.