Suomen valtio ottaa eniten muiden vastuita kantaakseen

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Valtionvarainministeriö kiinnittää taloudellisessa katsauksessaan huomiota siihen että Suomen Valtio (ja julkinen sektori) on mukana takaus-/vakuutus- liiketoiminnassa tavalla joka hakee vertaistaan. Suomen julkisyhteisöjen takausvastuut ovat 32%/BKT (yhteensä 71Mrd€).

Nämä takaukset on yleensä annettu jonkin asian tukemiseksi eikä niistä siksi aina peritä täyttä korvausta. Siksi niitä ei kutsuta vakuutuksiksi. Mutta takaukset kuitenkin tekevät Suomen julkisesta sektorista kriisiherkän. Takauksista osa voi langeta maksuun kriisissä.

Julkisen talouden alasektoreista valtionhallinnon takaukset ovat suurimmat. Valtiontakaukset ja -takuut ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Valtiontakauksia oli vuoden 2017 lopulla yli 50 mrd. euroa, joka on n. 23 % suhteessa BKT:hen.

Ennen finanssikriisiä takausten määrä oli 7 % suhteessa BKT:hen. Takausten kasvu johtuu erityisesti viennin rahoitukseen liittyvien takausten määrän kasvusta. Muita merkittäviä takauksia ovat Valtion asuntorahaston takaukset, takaukset Euroopan rahoitusvakausvälineelle sekä opintolainojen takaukset.

Valtionhallinnon lisäksi myös paikallishallinto myöntää takauksia. Kunnat myöntävät takauksia esimerkiksi tytäryhtiöilleen sekä muille yhteisöille. Lisäksi kunnat takaavat yhdessä Kuntien takauskeskuksen kautta Kuntarahoitus Oyj:n varainhankinnan. Paikallishallinnon takausten määrä oli v. 2017 12,1 % suhteessa BKT:hen. Myös paikallishallinnon takausten määrä on kasvanut, ennakkotietojen mukaan erityisesti viime vuonna.

Lisää tietoa: Taloudellinen katsaus

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.