Suomen vahvuus on koneissa ja laitteissa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomi elää erilaisten koneiden ja laitteiden valmistamisesta. Teollisuutemme jalostusarvosta suurin osa tulee koneista, laitteista ja kulukuneuvoista sekä erilaisista sähkö- ja elektroniikkateollisuuden laitteista.

Nämä Suomen vahvat toimialat myös kasvavat parhaiten selviää Etla:n tuoreesta toimialakatsauksesta. Huonoimmin on mennyt ilmeisesti suhdanteista kärsinyt metallien jalostus.

Täsmällisen tarkoista kasvuprosenteista ei voi sanoa varmaa. Etlan ilmoittamat kasvuprosentit poikkeavat joidenkin toimialojen osalta noin 10% siitä kasvuprosentista joka saadaan yksinkeraisella laskutoimituksella Etlan itsensä ilmoittamista teollisuuden jalostusarvoista vuosina 2018 ja 2019. Etla ilmoittaa syyksi poikkeamaan tilastokeskuksen uudet historialuvut. Tämä on varmaankin totta, mutta se ei poista sitä tosiasiaa että tilastot ovat kasvun ja vertailukelpoisuuden osalta heikkoja. Etlan ilmoittamat kasvuluvut ovat toisinaan ennusteita ja tämäkin tekee todellisen kasvun seuraamisesta vaikeaa. 

Etla:n sanallinen arvio tilanteesta: 

Etla arvioi syyskuun suhdanne-ennusteessaan teollisuuden koko tuotoksen kasvavan vuosittain noin 1,5 prosenttia vuosina 2019-2021. Teollisuustuotannon volyymi-indeksin mukaan koko teollisuuden tuotanto kasvoi kuluvan vuoden tammi-syyskuussa 2,4 prosenttia viimevuotisesta. EU:ssa tuotanto supistui keskimäärin 0,6 prosenttia.

Suomessa sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotanto kohosi kuluvan vuoden tammi-syyskuussa peräti 13 prosenttia vuodentakaisesta. Tuotantolukuihin sisältyy myös palveluja ja globaalia tuotantoa. EU:ssa tuotantomäärä jäi samaan aikaan keskimäärin yli kaksi prosenttia edellisvuotista pienemmäksi.

-        Suomessa tehtyjen työtuntien määrä vähenee sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa hieman vuosina 2020-2021 ja arvonlisäyksen määrä nousee eli työn tuottavuus kasvaa selvästi, toteaa tutkija Birgitta Berg-Andersson Etlasta.

Metallien jalostuksessa tuotanto väheni Suomessa tammi-syyskuussa 6 prosenttia vuodentakaisesta, EU:ssa keskimäärin kolme prosenttia. Kaasuputkitoimitusten ansiosta viennin määrä Suomessa kuitenkin kohosi tammi-elokuussa peräti 14 prosenttia viimevuotisesta. Koneiden ja laitteiden valmistus lisääntyi tammi-syyskuussa runsaat kolme prosenttia ja metallituotteiden vajaat 5 prosenttia.

Uudenkaupungin autotehtaan tuotanto jää loppuvuonna suunniteltua pienemmäksi

Uudenkaupungin autotehtaan tuotanto jää lähikuukausina aiemmin suunniteltua pienemmäksi. Koko maailmassa henkilöautojen tuotanto on vähentynyt kuluvan vuoden alkupuoliskolla, Saksassa tuotanto supistui peräti 11 prosenttia.

EU-maissa valmistettujen henkilöautojen vienti Yhdysvaltoihin väheni seitsemisen prosenttia, ja niiden osuus viennistä oli liki 12 prosenttia.  

Paperiteollisuuden tuotanto laski

Paperiteollisuuden tuotanto on tänä vuonna supistunut Suomessa selvästi enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Tammi-syyskuussa tuotanto putosi (kausitasoitettuna ja työpäiväkorjattuna) 3,5 prosenttia vuodentakaisesta, EU-maissa keskimäärin prosentin. Myös puutuoteteollisuuden vienti vähenee tänä ja ensi vuonna, kun rakentamisen kasvuvauhti Euroopassa hidastuu.

Kemianteollisuuden investoinnit nousevat tänä vuonna noin 1,4 miljardiin euroon ja valtaosa alan investoinneista on tuotantokapasiteetin korvaamista. Uusien tilausten arvo nousi hieman tammi-syyskuussa ja koko kemianteollisuuden tuotoksen odotetaan kasvavan runsaat kaksi prosenttia tänä vuonna ja prosentin ensi vuonna.

Elintarviketeollisuuden vienti Venäjälle kasvoi jälleen

Elintarviketeollisuuden vienti Venäjälle on tänä vuonna noussut tuntuvasti, vaikka Venäjä suojaa yhä tuotantoaan elintarvikkeiden tuontikielloilla. Eniten vietiin valmistettua kotieläinrehua.

Rakentamisen kasvu pysähtyy pariksi vuodeksi asunto- ja liikerakentamisen supistumisen vuoksi, joten myös työvoiman käyttö rakennuksilla alenee. Alan yritykset säilyttävät silti hyvän kannattavuuden.

Kaupan alan kasvu on kokonaisuudessaan tänä vuonna hyvin hidasta, vähittäiskaupassa kehitys on muuta kauppaa parempaa. Ensi vuonna kasvu hieman piristyy.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnan kasvu on hidastumassa, mutta huoneenkäyttöasteen kasvu ja yöpymisten hintojen nousu tukevat investointeja. Matkailijaryhmistä eniten ovat lisääntyneet venäläisten ja kiinalaisten matkailijoiden yöpymiset.

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.