Suomen Pankki kehoittaa ottamaan käyttöön hiilidioksidin haittaveron

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomen Pankki kiittää Talouskatsauksessaan eduskuntaa tehdyistä rakennemuutoksista ja kehoittaa julkista sektoria terveeseen taloudenpitoon ja tarvittaviin tervehdyttäviin toimiin, joita tarvitaan kipeästi lisää. Niitä on hyvä tehdä vielä kun talouskasvu on vahvaa. Tässä viestissä ei ole uutta.

Suomen Pankki kuitenkin ottaa esille myös uuden asian, ilmastomuutoksen ja ympäristön saastumisen, joiden estäminen tulee vaikuttamaan kokonaistalouteen. Suomen Pankki kehoittaa ottamaan käyttöön haittaveron sellaisista asioista (kuten pienhiukkaspäästöistä, Piksu toimituksen lisäys), jotka haittaavat ihmisiä ja ympäristöä. Suomen Pankki ei kehoita ottamaan käyttöön lisää yritystukia, joita meillä jo on noin 6Mrd€ edestä. Ne tulevat kalliiksi ja ne yleensä vahingoittavat suomalaisten tulevaisuutta (Piksu toimituksen lisäys)

Kommentit

Comment: 

Koko talousjärjestelmämme perustuu edelleen fossiilisille polttoaineille, haluttiin sitä tai ei, ja näin tulee olemaan vielä pitkän aikaa. Ruotsikin sääti oikeamielisyyden ja hyvesignaloinnin halun huumassaan lentoveron, lakkauttaakseen sen heti perään nyt syksyllä. No, Suomen Pankki saa toki toitottaa mitä vain kivakaunista ja leikkiä juuri niin Gaia-uskovaista kuin haluaa, mutta se päättäjätaho joka tätä uskoo, tulee tämän toteuttaessaan romuttamaan Suomen jo ennestäänkin kivuliasta kansantaloutta entisestään. 

 

Otetaan esimerkiksi lentovero. Suomi on maantieteellisesti muuhun länsimaailmaan nähden saari, eikä täältä pääse lentämättä tehokkaasti muualle kuin Venäjälle, eli se on meille elinehto. No tietenkin lentoliikenteelle voidaan säätää vaikka millainen haittavero, mutta mitä luulette tapahtuvan esimerkiksi EU:n kannatukselle täällä, jos se ainoa taloudellinen ja nopea joukkoliikennemuoto verotetaan kuoliaaksi ja suomalaiset teljetään takaisin Impivaaraan?

Comment: 

Olen samaa mieltä siitä mitä tulee spesifiseen asiaan: lentovero.

Haluan kuitenkin puolustaa Suomen Pankin kantaa yleisenä ratkaisuna. Verot ovat taloudellisia sanktioita eli rangaistuksia. Tai ainakin ne sellaisina toimivat. Eduskunta on säätänyt meille erilaisia taloudellisia rangaistuksia. Muun muassa työn teosta on määrätty rangaistus, progressiivinen tulovero. Ja yrityksille on määrätty rangaistus, arvonlisävero siitä jos ne tuottavat lisäarvoa yhteiskunnalle.

Ympäristön likaaminen on minusta haitallisempaa kuin työn tekeminen tai lisäarvon tuottaminen yhteiskunnalle. Siksi Suomen Pankkin ehdotus on yleisellä tasollla kannatettava. Haitallisista asioista voi ja kannattaa määrätä rahallinen rangaistus, vero. 

Mutta lentovero on asia erikseen. Yleinen, esimerkiksi pienhiukkaspäästöistä tai lannoitteiden levittämisestä vesistöihin määrätty vero on parempi.

Comment: 

No jotain rajaa kyllä tuossakin. Jos vaikkapa maalaismummo lämmittää mökkiään klapeilla, niin joko maksaa pienestä eläkkeestään kovaa haittaveroa, tai ekopoliisi tulee ja vie mummon putkaan ja valaa savupiipun täyteen betonia? Ei käy, tai ei ainakaan kävisi missään terveessä yhteiskunnassa. 

 

Vihreys on vähäväkisemmistä piittaamatonta elitismiä ja siksi tuhoontuomittu ideologia. Viherjupsteri voi toki hieroa egoaan ja omaatuntoaan kalliin Teslansa puikoissa ja Balin meditaatioreissuistaan kovaa lentoveroa maksaen, mutta jos tavan pesemättömän köyhälistön vapaa liikkuvuus kuohitaan taloudellisilla sanktioilla, niin siinäpä onkin kohta jo helvetti irti. Kas kun saahan niitä keltaisia huomioliivejä Suomestakin... 

 

PS. Softa väitti että CAPTCHA meni ekassa kommentissa väärin, joten tässä nyt sitten lyhyempi uudelleenpostaus.

Käyttäjän Piksu kuva

Comment: 

Pahoittelut tapahtuneesta. CAPTCHA on nyt muutettu hieman helpommaksi.

Comment: 

Ei minun takiani tarvii tyytyä IPCC:n tavoittelemaan 0.5 asteen lisälämpenemiseen. Minulle kelpaisi vaikka lämpenisi vielä 1 aste.  Se ei vielä paljon tuntuisi täällä pohjolassa. Vähän olisi elämä helpompaa ja mukavampaa. Kesätkin olis kivempia.  

Comment: 

Ymmärrätkö ollenkaan miten idiootti toiveesi on? Jos lämpötila nousisi nyt vaikka parilla asteella nykyisestä niin se tarkoittaa, että pakolaisuus tulee lisääntymään ja naapuriisi ilmestyy ulkolaisia ties mistä eksoottisista maista, kun heidän kotinsa ja elantonsa on hävinnyt tulvien ja veden pinnan nousun takia. Lisäksi maailmantalous tulee kyykkäämään erilaisien katastrofien lisääntymisen takia, mikä tarkoittaa sitä, että sulta saattaa mennä duuni alta ja siirryt sossun luukulle.

Tätä sinä Vierailija todella haluat!?

Comment: 

Naapureinani ovat Mohammad ja Bejedi. Toinen perhe alkujaan Kamerunista ja toinen Pakistanista. Molemmat supi suomalaisia tätä nykyä. Toinen toimii lääkerinä ja toinen on monta suomalaista työllistävä yrittäjä. Puhuvat hyvää suomea ja ovat hyviä ystäviäni. Sellaisia saa tulla lisää niin paljon kuin on tullakseen. Todellisia suomalaisen yhteiskunnan ydinperheitä.

Puhuin siitä että saisi lämmetä vielä 1 aste, joka lienee IPCC:n mukaan todennäköinen skenaario jos lisävähennyksiä ei tehdä ja toimitaan nykyisten päästövähennyssuunnitelmien mukaan.  Sinä puhut kahdesta asteesta. Eri asioista puhumme.

Minäkö sossun luukulle? Sinne minulla ei valitettavasti ole asiaa. Olen yhteiskunnan mielestä yrittäjä, vaikkei ole eikä ole edes ollut yritystuloja kuin muutama satanen vuodessa. Mutta olen saanut päätöksen että olen suomalaisen sosiaaliturvayhteiskunnan ulkopuolella. Joten en minä sinne sossun luukulle päädy - ei huolita.

Eipä sinne sossun luukulle taida kummempaa tunkua olla muillakaan vaikka Suomen lämpötila nousisi parilla asteella. Olisimme Tukholman eteläpuolisen Ruotsin taikka Latvian lämpötiloissa eikä niissäkään maissa kummempaa kuumuuden aiheuttamaa työttömyyttä ole. Tosin toivon ettei ihan kahta astetta lämpenisi, mainitsemani yksi aste riittäisi tekemään tästä maasta mielyttävämmän. Mutta ei kaksi astettakaan tietenkään hirveästi haittaisi, niin toivon.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.