Suomen pörssissä on muutama zombie yritys

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Piksu toimitus tutki onko Suomen pörssissä zombie (eläviä kuolleita) yrityksiä.  Kyllä muutama löytyi, Finnair, Rapala, PunaMusta Media ja Basware.  Näiden operatiivinen liiketoiminta on heikkoa tai tappiollista ja lisäksi velkaantumisaste on korkea.

Jos käyttää zombie yrityksen kriteerinä pelkästään sitä että operatiivinen toiminta on tappiollista, niin kaikki oheisen listan yritykset ovat zombieita, mutta erityisesti kolme ensimmäistä Finnair, QPR software ja SSH.

Lähes zombieita syntyy vähitellen enemmän. Syynä on elvytys. Elvytys näkyy keveänä rahoituksena, joka tekee järkeväksi heikonkin operatiivisen tuoton ilman että yrityksen kannattaa saneerata tai muuttaa toimintaansa. Velkaa ja pääomaa voi olla sitoutuneena yritykseen merkittäviä määriä ilman että siitä on suurempaa haittaa vaikka operatiivinen toiminta tuottaisi heikosti. Heikkokin kannattavuus riittää. Yhteiskunnan taloudellinen uudistuminen hidastuu vastaavasti.

Korkotaso on se arvo jolla menneiden sukupolvien tekemää työtä (=kokoamaa pääomaa) arvostetaan. Ja kun menneiden sukupolvien tekemän työn arvostus EKP:n rahapoliittisen elvytyksen avulla mitätöidään, vähenee samalla myös tämän sukupolven halu luoda uutta arvoa. Työllä ja rakentamalla luotu arvo ei merkitse kun rahaa saa halvalla velkaksi muutenkin. Elvytyksen pitkäaikainen vaikutus onkin talouden ja kehityksen pysähtyminen. Elvytyksen lyhytaikaiset, välittömät vaikutukset ovat positiivisia ja perustelevat poikkeusoloissa tehtävää elvytystä.  Negatiiviset vaikutukset ovat pysyvämpiä ja näkyvät vasta muutamien vuosien viiveellä.    

Lisää tietoa:  Piksu analyysit 

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Muista voin olla samaa mieltä, mutta Raute ei mielestäni kuulu joukkoon. Tämä vuosi on vaikea, mutta sekä tulos- että osinkohistoria on erinomainen 2011-2019. Eikä ole ollut velkainen koskaan. On vain niin sykllnen yhtiö. Luotan, että meno paranee taas ensi vuonna.

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Ei Zombie-yritykset ole niitä, jotka ovat yhtenä vuonna tappiolla vaan niitä, jotka tekevät tappiota vuodesta toiseen pidemmällä aikavälillä tarviten omistajiensa ja/tai ulkopuolista rahoitusta yhä uudelleen. Niitä löytyy vähemmän listan yrityksistä.

Comment: 

SSH gearing -82% eli kassa pursuaa rahaa -> ei zombie vaikka firma onkin perinteisesti tehnyt tappiota? Pienten listan ja first northin todelliset zombiet puuttuvat listalta kokonaan?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.