Suomen haittaveroja koskevat lait tarvitsevat täysremontin

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Yhteiskunnassa on jos jonkinlaisia veroja ja kannustimia, jotka yrittävät ohjata toimintaa ympäristöystävälliseen suuntaan. Nämä toimet ovat pääsääntöisesti tehottomia ja usein vahingollisia.

Hiilelle tarvitaan haittavero

Otetaanpa esimerkki. Hiilen polttamista pidetään haitallisena ilmastolle ja hiilenpolton suitsimiseksi ja kannustamiseksi on jos jonkinlaisia kannustimia ja hidasteita:  polttoaineveroa, dieselveroa, dieselveron helpotuksia, julkisen liikenteen tukemista, sähköveroa, paljon energiaa kuluttavan teollisuuden verohuojennukset,  tuulivoiman tuki, sähköpyörien tuki, ....  

Talousteoria kehoittaa yksinkertaisuuteen. Jos hiilen polttaminen on haitallista, niin sille pitää määrätä haitan suuruinen vero. Muuta ei tarvita. Talouselämä etsii kyllä vähitellen vähähiilisempiä energiavaihtoehtoja ja säilyttää hiilen siellä missä se on haitasta huolimatta perusteltua. Hiilen kohdalla tämä on yksinkertaista. Polttoaineen hiilipitoisuus on helposti mitattavissa ja siis helposti ja oikeudenmukaisesti verotettavissa.

Pienhiukkasille tarvitaan vielä hiiltäkin kipeämmin haittavero

Periaatetta on helppo hiilen tapauksessa noudattaa, mutta vaikeampiakin tapauksia on. Suomalaisille paljon vakavamman ympäristöuhan muodostavat pienhiukkaset, joita syntyy kaikessa palamisessa ja pölyttämisessä. Ainakin muutama sata suomalaista kuolee vuosittain pienhiukkasten aiheuttamiin sairauksiin kuten syöpään ja verisuonitauteihin. Kuolemantapauksia on todennäköisesti enemmän, yli tuhat, vaikka tarkkaa lukua ei taida kukaan tietää. 

Pienhiukkasia on vaikea mitata kun pelkkä polttoaineen laatu ei kerro koko totuutta. Niiden pitoisuus pitäisi mitata savupiipusta tai pakoputkesta ja metsäpalojen tapauksessa ilmasta arvoimalla. Haittaverosta tulisi pakostakin epämääräinen. Hiilivoimalat ja raskas liikenne saataisiin oikeudenmukaisesti verolle, mutta muut lähteet olisi vaikea kartoittaa. Mutta selvää on, että nykyistä haittaverojärjestelmää parempaan olisi helppo päästä. Tällä hetkellä raskas liikenne puhaltaa valtion tukemana pienhiukkasia ja taas puhtaampia bensiinikäyttöisiä autoja rankaistaan.

Lannoitevero olisi sekin paikallaan

Suomalaisten maatilojen liialliset lannoitemäärät huuhtoutuvat vesistöjä ja itämerta rehevöittämään. Kukaan ei kenties kuole, mutta haitta on inhottava, näkyvä ja ikävä. Tällä hetkellä suomen lainsäädäntö tukee tätä toimintaa erilaisin maataloustuin. Aikoinaan aina vuoteen 1991 oli käytössä pieni lannoitevero, josta kuitenkin luovuttiin. Kevyt, haitan suuruuteen suhteutettu lannoitevero olisi perusteltu, jos itämeri ja järvemme ovat meille tärkeitä. 

Suomen lainsäädäntö on haittaverojen osalta retuperällä

Voi olla että jokin asia meidän lainsäädännössämme on kunnossa. Tupakan haittavero taitaa olla kohdallaan. Muuten lainsäädäntömme on haittaverojen osalta rempallaan kuin renttulan vanha lato. Joka paikassa on reikiä ja kaikki on vinksallaan.

 

Lisää tietoa:

 

 

 

 

Kommentit

Comment: 

eipä noita lannoitteita pellolle mitenkää ylenmärin levitellä. Nykyisillä viljan ja lannoitteiden hintojen suhteella ei todellakaan....
Mutta kaikki on helppo kaataa maatalouden syyksi, muutaman sadan tai tuhannen kuution ohijuoksutukset ovat puhdistamoilla arkipäivää ettei niistä viitsitä edes uutisoida. Puhdistamoliete käytetään kaupunkien viherrakentamiseen, esim tieluiskaan kipataan puolenmetrin kerros. Pellolle jos moista levitellään, niin määrät ovat murto osia per hehtaari ja levitysmäärän pitää olla suhteessa odotettavaan satoon eikä esim levitetyn fosforin määrä saa ylittää raja-arvoa.

pistetään vaan lannoite verolle, helppo syyttää muita ja jättää omat ongelmat hoitamatta.

 

Comment: 

Niin, ovat kaavailleet jopa puunpolton kieltoa taajamissa tämän pienhiukkashysterian takia. No, jos se kielto tulee, niin ilmoitan jo nyt että aion pyyhkiä siihen hanurini ja lämmittää saunani kerran viikossa ja takkaa satunnaisesti aivan kuten tähänkin asti. Koska kieltäähän aina saa, eri asia sitten että uskotaanko...

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.