Suomella on Euroopan parhaat julkiset palvelut

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomen julkiset palvelut ovat Euroopan parhaita selviää Euroopan komission kilpailukykyvertailusta. Vertailussa kysyttiin kansalaisten, yritysten ja julkisen sektorin toimijoiden käsitystä julkisten palveluiden laadusta, puolueettomuudesta ja hallinnon sitoutuisesta parantamaan julkisten palveluiden käytettävyyttä.

Julkisten palvelujen laatukokemuksen keskiössä on digitalisaatio. Kaikkia palveluita käytetään tänä päivänä pääsääntöisesti tietokoneelta.  "Digital Economy and Society Index (DESI 2019)" selvityksen mukaan Suomi on Euroopan ykkönen koskien digitaalista yhteiskuntaa. Tämä tutkimus mittaa toki muitakin asioita kuin julkisia palveluita, mutta täydentää kuvaa Suomesta digitaalisen palveluarkkitehtuurin osaajana. 

Erään mittarin muodostaa kirjautumisten määrä. Kansalaiset kirjautuvat vuosittain keskimäärin 20 kertaa julkisiin palveluihin. Tässä luvussa on parannettavaa. Nuoret, työssäkäyvät ihmiset käyttävät sähköisiä palveluita sujuvasti, mutta ongelmana ovat ikääntyneet. Noin 300'000 ikääntyneellä ei ole tietokonetta ja noin 400'000 kärsii muistisairauksista. Näiden ryhmien palveleminen on haasteellista ja vaatii erityisjärjestelyjä. Ratkaisut liittyvät usein siihen, miten läheiset pystyvät joustavasti toimimaan läheistensä puolesta ilman että ikääntyneiden itsemääräämisoikeutta kohtuuttomasti loukataan. Tyylikkäitä teknisiä ratkaisuja ei ole olemassa ja tällä hetkellä moni ikääntynyt antaakin pankkitunnuksensa luotettavan läheisen haltuun. Tämä toimii hyvin kun läheinen on luotettava.

Muutamia julkisia digitaalisia palveluita: 

Suomi.fi

Palkka.fi

Omakanta

Kela.fi

TE-toimisto

PRH

Omavero

 

 

 

Kommentit

Comment: 

Muistisairaita on artikkelin mukaan 400'000 ja määrä kasvaa varmaan 500'000 suuruiseksi (10% väestöstä). Tämä tarkoittaa sitä, että 10% kansalaisista jää käytännössä läheistensä holhokeiksi ja digitaalisen yhteiskunnan ulkopuolelle.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.