Suomeen saatetaan tarvita minimipalkka

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Yleissitovat työehtosopimukset ovat lain tyylisiä määräyksiä, joiden rikkomisesta voidaan tuomita myös sellaisia jotka eivät ole noita sopimuksia olleet sopimassa. Käytäntö on jossain määrin hyvän sopimusoikeuden vastaista eikä perustuslakimmekaan periaatteessa suo työmarkkinajärjestöille mahdollisuutta tehdä lain kanssa yhtedenvertaisia, kaikkia koskevia yleissitovia säädöksiä.

Mutta yleissitoville työehtosopimuksille on ollut tarvetta, sillä työlainsäädäntömme on mahdollisesti jäänyt ajastaan jälkeen. Metsäteollisuus on nyt irtautumassa yleissitovista työehdoista ja pitäisi harkita miten lakia täydennetään niin että laista löytyisivät tarpeelliset työmarkkinoita koskevat säännöt.  

Eräs näistä laista puuttuvista säännöistä on mahdollinen minimipalkka. Ekonomistikone on kysynyt taloustieteilijöiltä tarvittaisiinko Suomeen vähimmäispalkkalaki. Tulos oli epäselvä. 31 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että Suomeen on syytä säätää minimipalkkalaki, mikäli useampi ala irtautuu liittokohtaisista työehtosopimuksista. 29 prosenttia on eri mieltä.

Kommenteissaan ekonomistit toteavat, että minimipalkalla on myös kielteisiä työllisyysvaikutuksia. Asia ei ole yksiselitteinen. Jos Suomessa on jonkinlainen perustulon tapainen perusturva niin minimipalkkaa ei ilmeisesti tarvita. Silloin perusturva huolehtii siitä että pienikin palkka riittää perustarpeisiin ja pienipallkkaisempaakin työtä kannattaa silloin ottaa vastaan. Nykyisessä mallissa pieni vähimmäispalkka voisi kenties olla tarpeen. 

 

Kommentit

Comment: 

Uudentyyppisellä paikallisella sopimisella voi olla palkkaa laskeva vaikutus. Ongelma syntyy neuvotteluasemasta, joka voi olla huono, ota, tai jätä. Jos neuvotteluissa ei ole mitään voimaa laittaa vastaan, esim. työ jää oikeasti tekemättä, jos palkka ei ole sopiva. Ei lakkoasetta, tai muuta vastaavaa neuvottelun edistyskeinoa, on se työntekijälle huonoksi...

Comment: 

Olen samaa mieltä. Uudentyyppisessä järjestelmässä palkat laskee aina siihen asti että työnantajan kannattaa investoida uusiin työpaikkoihin ja tuotantoon. Palkat nousee vasta sitten kun työpaikkoja on jo niin paljon, että työvoimaa on vaikea saada muuten kuin rahalla houkuttelmalla.

Uusi jäjrestelmä johtaa siis alempiin palkkoihin ja täystyöllisyyteen. Meistä tulee työn orjia. Kaikki luovuus joka syntyy ja kukoistaa työttömyysavustuksilla ja muilla tukiaisilla jää pois. Yhteiskunnasta tulee työtä tekevä mielenkiinnoton paikka. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.