Suomalaisten työpanoksesta yli 50% päätyy hyvinvointivaltiolle

Käyttäjän Piksu kuva

Poliittisessa keskustelussa on monasti tuotu esille se, että työllisyyttä pitää edistää jotta julkinen hyvinvointivaltio voitaisiin säilyttää. Piksu selvitti teemmekö töitä ennen kaikkea julkisen hyvinvointivaltion hyväksi vaiko enemmän omaksi hyväksemme.

Kyllä poliitikkojen käsitys oli oikea. Teemme töitä ennen kaikkea julkisen hyvinvointivaltion hyväksi.

Piksun tekemän laskelman mukaan noin 52% yksityisellä työnantajalla työtä tekevän henkilön tekemästä lisäarvosta siirtyy erilaisten veroluonteisten maksujen muodossa hyvinvointivaltiolle. Henkilölle itselleen jää 40% (laskelma oikealla).

Laskelmassa oli oletettu että henkilö on keskipalkkainen, 3300 € bruttopalkkaa ansaitseva Lahdessa asuva ja seurakuntaan kuuluva. Tämä vastannee aika lailla suomalaista keskiarvoa.

Laskelman tekemisessä on hyödynnetty Keskuskauppakamarin verokiilalaskuria sekä yritystoiminnan ja kulutusverojen keskimääräisiä arvoja. Osa veroluonteisista maksuista (esim. yritysverot, osa ympäristöveroista) on saattanut jäädä huomiotta ja voi olla että hyvinvointivaltion osuus on hieman laskelmassa esitettyä suurempi.

Hyvinvointivaltio on tämän laskelman perusteella meille suomalaisille omaa itseämme ja perhettämme tärkeämpi arvo. Meistä on tullut kuin muurahaisia keossa. Työskentelemme yhteisen hyvän eteen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.