Suomalaiset yksityissijoittajat tukevat suomalaisia yrityksiä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaiset kotitaloudet sijoittavat pääomaa suomalaisiin yhtiöihin ja rahastoihin. He myös pitävät suomalaisilla pankkitileillä merkittävän määrän pääomaa, jonka pankit sitten lainaavat edelleen lupaaville yrityksille ja asunnontarvitsijoille. Tällä tavalla rakennetaan suomalaista yhteiskuntaa ja investointeja.

Suomalaiset työeläkelaitokset suosivat sen sijaan ulkomaisia kohteita. Tällä tavalla ne tekevät arvokasta hajautustyötään, jonka seuraksena suomalainen yhteiskunta on vähemmän riippuvainen oman yhteiskunnan kehittymisestä. Eläkevakuutusyhtiöt suuntaavat puolet (48%) suorista osakesijoituksista ulkomaille ja valtaosaltaan (94%) ne luottavat ulkomaiseen rahastovarainhoitoon. Ne eivät mielellään lainaa suomalaisille yrityksille. Velkakirjaostot kohdistetaan yleensä (87%) ulkomaisiin kohteisiin.

Pääosa suomalaisesta portfolio tyyppisestä sijoitusvarallisuudesta (osakesijoitukset ja rahasto-osuudet) on työeläkelaitosten hallussa. Valtiolla on lisäksi noin 20 Mrd€ omaisuus ja kunnilla vielä lisäksi merkittäviä omistuksia joiden yhteenlaskettu koko ei ole täysin tiedossa. Myös kotitalouksilla on jonkin verran portfolio tyyppistä sijoitusvarallsuutta.

Olemme matemaattisesti laskien melko lailla kommunistinen valtio, jossa pääosa tuotantokoneistosta on julkisessa omistuksessa ja omistajaohjauksessa. Yrityksen omistajaohjausta hoitavat maassamme viime kädessä virkamies tyyliset valtion, eläkevakuutusyhtiöiden ja kuntien nimeämät henkilöt, joilla ei ole omaa omistusta hallitsemissaan yrityksissä.

Emme kuitenkaan ole oikeasti kommunistinen (julkiseen yhteisomistukseen perustuva) valtio vaikka matemaattisesti laskien olisimmekin. Yhteiskunnassamme on paljon kapitalismin jäänteitä ja rakenteita ja erityisesti pienet yritykset ovat pääsääntöisesti yksityisomistuksessa. Olemme ajatustavaltamme ja arvoiltamme edelleen kapitalisteja. 

Tietojen lähde: Suomen Pankki / säästäminen ja sijoittaminen

 

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.