Suomalaiset toivovat muutosta kohti markkina- ja valintataloutta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaiset suhtautuvat yhä suopeammin markkinatalouteen selviää EVA:n arvo ja asennetutkimuksesta.

Suomalaisten asenne on osin ristiriidassa taloudellisen järjestelmämme kanssa.

Taloudellinen järjestelmämme on merkittäviltä osin suunnitelmataloudellinen. Suuri osa bruttokansantuotteesta virtaa julkisen sektorin kautta ja julkinen sektori päättää mitä tuotetaan ja kuka tuottaa. Tämä on suunnitelmataloutta.

Taloudellinen järjestelmämme on myös sosialistinen. Portfoliovarallisuutta (pörssiosakkeet + sijoitusrahastot) on yksityisillä ihmisillä noin 60 Mrd€ ja julkisella sektorilla taas selvästi yli 220 Mrd€. Suurten yrityksien omistajaohjaus on pääosin julkisten, yhteisomistuksessa olevien organisaatioiden hallussa. Olemme näiltä osin sosialistisessa järjestelmässä.

Tutkimuksessa kysyttiin myös suhtautumista liberalismiin. On kuitenkin epävarmaa mitä vastaajat mielsivät liberalismilla. On olemassa taloudellista liberalismia, poliittista liberalismia, sosiaalista liberalismia. Nämä käsitteet ovat täysin eri asioita eikä voida tietää mitä ihmiset ymmärtävät liberalismilla.

Myös käsite kapitalismi taitaa olla epäselvä. Sillä saatetaan tarkoittaa yksityisomaisuuden suojaa tai yhteiskuntaa jota rakennetaan investoinneilla eli kapitaalilla.

Konservatismi on sen sijaan yleensä varsin selvä käsite. Se tarkoittaa pitäytymistä perinteissä. Mutta konservatismi tarkoittaa tänä päivänä eri asiaa kuin vaikkapa viisikymmentä vuotta sitten. Perinteet ovat tänään erilaisia kuin ennen.  

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.