Suomalaiset tarvitsevat muita Euroopplaisia enemmän holhousta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Euroopan järjestelmäriskikomitea varoittaa Suomea kotitalouksien velkaantumisesta ja suositelee, että Suomen lainsäädäntöön sisällytetään enimmäisraja sille, kuinka paljon luotonottajalla voi olla velkaa suhteessa tuloihin. Asuntolainojen takaisinmaksuajalle pitäisi myös säätää enimmäispituus.

Suomalaiset eivät ole enää talousasioissaan niin vastuullisia kuin Eurooppalaiset keskimäärin ja tarvitsemme hieman muita enemmän valtion holhousta. Siksi yllä mainittuja lakeja ei tarvita kaikissa Euroopan maissa.

Suomalaiset olivat aiemmin säästäväisiä ja vastuullisia

Suomalaiset olivat aiemmin säästäväisiä, vastuullisia ja varovaisia. Ja vastuullisina ihmisinä meitä ei tarvinnut holhota.

Nyt tilanne on muuttunut. Euroopan mittakaavassa suomalaiset ovat omissa talousasioissaan varomattomia, ja huolettomia. Olemme jo tottuneet, että yhteiskunta pelastaa, jos uhkaa käydä huonosti. Voimme ottaa riskejä kun voimme luottaa, että joku pelastaa jos hölmöilemme. Nyt Euroopan järjestelmäriskikomitea suosittaakin, että valtio alkaa tarkemmin holhota yksityisten raha-asioita. Holhous on välttämätöntä nyt kun olemme tottuneet että yhteiskunta kantaa riskimme ja yksilön vastuu itsestään on pienempi.

Kulutusluotot ovat erityisen voimakkaassa kasvussa

Kulutusluotot ovat olleet erityisen voimakkaassa kasvussa. Niitä on kuitenkin vaikea tilastoida ja valvoa kun osa luotoista on valvonnan ulkopuolella olevia leasing sopimuksia ja korottomiaa maksuaikoja. Mutta jo luottolaitosten myöntämien luottojen osalta olemme selvästi Euroopan keskitasoa varomattomampia rahankäyttäjiä.

Suomen Pankki on jo pitkään kiinnittänyt huomiot kotitalouksien huolettomuuteen raha-asioissa

Suomen Pankki on pitkään kiinnittänyt huomiota samoihin kotitalouksien velkaantuneisuuteen liittyviin vaaroihin ja ehdottanut keinoja niiden vähentämiseksi. ”Euroopan järjestelmäriskikomitean suositus tukee arviotamme, että kotitalouksien velkaantumiseen liittyviä riskejä on tarpeen ehkäistä uusilla asunto- ja taloyhtiölainanantoon kohdistuvilla makrovakausvälineillä”, toteaa Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Lisää tietoa:

Kuvien lähteet:  Suomen Pankki, Suomen Pankki

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.