Suomalaiset sijoittuvat OECD:n varallisuusvertailussa entisen Itä-Euroopan edelle

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaisten kotitalouksien säästöt (säästötilit + rahastot + osakkeet) on OECD:n mukaan noin 62 tuhatta dollaria/ aikuinen. Sijoitumme OECD:n vertailussa entisen Länsi-Euroopan ja Itä-Euroopan välimaastoon. OECD on ottanut vertailussaan huomioon joitakin rahastoituja eläkevaroja ja Suomen Pankki onkin ilman näitä eläke-etuja päätynyt hieman pienempään arvioon suomalaisten säästöistä. Suomen Pankin tietojen mukaan säästömme ovat keskimäärin hieman runsaat 40...50 tuhatta € / henkilö, ja tämän mukaan olisimme varallisuudeltamme saman kaltaisia esimerkiksi Viron kanssa.

Suomessa omistus on eduskunnan ohjauksessa siirretty verotuksellisin keinoin paljolti julkisen sektorin haltuun ja omistajaohjaus virkavastuulla hoidettavaksi. Myös ulkomaista omistusta on verotuksellisesti suosittu. Vaikka investoinnit Suomeen ovatkin muita verrokkeja pienempiä, on omaisuutta edelleen merkittäviä määriä jäljellä. Jos kollektiivinen yhteisomistuksemme otettaisiin huomioon olisi sijoituksemme varallisuusvertailussa huomattavasti parempi.

Kollektiivinen yhteisomistus mahdollistaa sen, että eduskunta ja työmarkkinakollektiivit pystyvät yhdessä ohjaamaan talouselämäämme kestäviin ideologisiin arvopäämääriin ja sen, että suomalaiset pystyvät työskenetelemään tasa-arvoisina työläisinä yrityksissä ja julkisen sektorin työntekijöinä.

Vertailussa ei ole mukana asuntovarallisuutta, jota sitäkin on suomalaisilla merkittäviä määriä. Liki puolet suomalaisista asuu omistusasunnossa.

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Olemme sentään sosialistimaiden eliittiä !  Taakse jää mm. Pohjois-Korea, Kuuba ja Venezuela !

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Täällä saa kritisoida  poliitikkoa, jos hän käskee. https://www.is.fi/politiikka/art-2000006510616.html

Aikoinaan nimim. Liimatainen eli Kekkonen kritisoi Kekkosta, kun kukaan muu ei uskaltanut.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Olen itse aika harvoin nimeltä mainiten kritisoinut poliitikkoja tai edes hallitusta. Olen usein omalta osaltani suunnannut kritiikkiä eduskuntaa kohtaan.

Pääsin viime hallituskaudella keskustelemaan useiden ministeriöiden kansliapääliköiden kanssa ja minulle syntyi luottamus siihen, että ministeriöiden terävin virkamiehistö ja silloiset osaamisensa perusteella nimitetyt kansliapääliköt pyrkivät rationaalisesti maan parhaaseen. He kuuntelevat ja esittävät argumentteja ja keskustelu etenee. Jotkin piksussakin esitetyt ajatukset ja ajatusten rikkaus ovat heiltä tai heidän kanssaan käytyjen keskustelujen synnyttämiä. Kunnioitan virkavaltaisuutta.

Poliittiset liikkeet ovat mielestäni kaikki pääsääntöisesti samanlaisia lobbarijärjestöjä. Edellisissä kolmessa (Katainen, Stubb, Sipilä) hallituksessa ei ollut riittävästi maan parhaaseen pyrkimistä. Eräs suuresti kunnioittamani henkilö kiteytti turhautuneena minulle asian:  "Nykyisistä huippupoliitikoista yksikään ei välitä siitä, että maa on menossa kohti turmiota. Ne kaikki vain laskelmoivat mikä on heidän suosionsa kannalta edullista".

Siksi en kritisoi yksittäisiä poliitikkoja kun ne ovat kuitenkin kaikki pääsääntöisesti populisteja. Tuen omalta osaltani meritokraattisen (osaamiseen perustuva senioriteetti) virkavaltaisuuden vahvistamista. 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.