Suomalaiset rakastavat lakkoja ja työntekijöiden kaunaista työnantajasuhdetta

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaiset rakastavat lakkoja. Sivullisten tahallinen vahingoittaminen esimerkiksi tukilakoilla on lähes kaikkialla maailmassa kiellettyä, mutta monet suomalaiset rakastavat tätä oikeutta. Poliittiset lakot ovat nekin muualla yleensä kiellettyjä ja niitäkin suomalaiset rakastavat. (oikealla EVA:n tekemän tutkimuksen tulokset suhtautumisesta lakkoihin)

Mistä tämä rakkaus keskinäisiin kollektiivisiin kaunoihin johtuu? Sekä työnantajajärjestöjen että työntekijäjärjestöjen intresseissä on saada uskollisia jäseniä ja molempien intresseissä on järjestää aika-ajoin näkyvää vastakkainasettelua. Tällä varmistetaan uudet jäsenet ja jäsenmäärä demonstroi toiminnan osittaista edustuksellista legitimiteettiä.

Tässä tavoitteessa on onnistuttu hyvin. Eri lähteistä riippuen Suomen työpaikoilla kuulutaan työmarkkinajärjestöihin noin 66...80% todennäköisyydellä kun taas pohjoismaiden ulkopuolella todennäköisyys on tyypillisesti selvästi alle 50%. Lakkospektaakeleiden järjestäminen on toiminut toivotulla tavalla ja meillä on saavuttettu riittävä legitimiteetti työmarkkinajärjestöjen harjoittamalle lainsäädäntövallalle (=yleissitovat työehtosopimukset). Muualla maailmassa tuota legitimiteettiä ei ole saavutettu ja siellä joudutaan tyytymään eduskunnan lainsäädäntövaltaan. 

Suomessa on kolmessa suhteessa ainutlaatuinen työmarkkinajärjestelmä:

  1. Työmarkkinajärjestöt päättävät osasta lainsäädäntöä (yleissitovat työsopimukset ovat lain kanssa tasavertaisia, kaikkia sitovia sääntöjä)
  2. Työmarkkinajärjestöjen haltuun on uskottu eläkevakuutusyhtiöt, jotka puolestaan käyttävät omistajaohjausvaltaa lähes kaikissa suurissa suomalaisissa pörssiyrityksissä
  3. Työmarkkinajärjestöt päättävät suuresta osasta veroja (eläkevakuutusmaksujen suuruus, tällä hetkellä noin 24% palkasta,  päätetään käytännössä työmarkkinajärjestöjen toimesta)

Työmarkkinajärjestöjen avulla huolehditaan että Suomen suurissa yrityksissä ei sorreta työntekijöitä. Työmarkkinajärjestöjen hallitsemien eläkevarojen avulla voidaan varmistaa että suurten yrityksien hallituksissa on ammattiyhdistys-, poliittinen- ja virkamies- kontrolli. Näin saavutetaan yhteiskunnallisten päämäärien huomioon ottaminen.

Lisää tietoa:

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.