Suomalaiset rahoittavat kulutustaan lainalla

Tilastojen ja uutisjuttujen mukaan suomalaiset elävät yhä enemmän velaksi ja kulutusluottojen määrä on reippaassa kasvussa. Monet suomalaiset eivät siis säästä tai sijoita, vaan elämistä rahoitetaan velkarahalla. Valtaosalla velkaantuneista on kohtuullinen määrä velkaa sekä kyky maksaa velka pois ajallaan, mutta maksuhäiriöiden määrä on kuitenkin kasvussa.

Tavaraa ostetaan myös paljon osamaksulla sekä luottokorteilla ja osamaksulla ostamista pidetään hyväksyttävänä asiana. Monet suomalaiset eivät ehkä ymmärrä, että osamaksukauppaan sisältyy lähes poikkeuksetta muitakin kuluja, sillä sopimus solmitaan kaupan ulkopuolisen rahoitusyhtiön kanssa eikä suinkaan kaupan kanssa.

Näitä laskuja sitten lyhennetään kuukausittain ja tarpeen tullen ostetaan lisää tavaraa osamaksulla tai luottokortilla. Velkaa voi olla kerralla useammasta paikasta, joista sitten maksetaan turhaan ylimääräisiä kuluja jopa vuosien ajan. Tuhannen euron osamaksulla ostettu sohva on kaikkien maksuerien jälkeen tullut kokonaisuudessaan maksamaan 1300 euroa ja sama koskee muita sisustustarvikkeita sekä elektroniikkaa.

Henkilökohtaisesti en ymmärrä monien suomalaisten kulutusvimmaa ja pelotonta suhtautumista lainaan. Monet maksavat mieluusti useita erinäisiä osamaksusopimuksia, vain sen vuoksi, kun kuukausierä on niin pieni. Jos kuitenkin katsoo näiden osamaksusopimusten todellisia vuosikorkoja, niin melkeinpä kaikissa ne nousevat yli 20 prosenttiin tai jopa yli tästä.

Jos luottoja tai osamaksusopimuksia on kertynyt useampia, niin minusta järkevämpää olisi maksaa kaikki pois kerralla yhdellä isommalla lainalla. Tämä säästäisi monelle suomalaiselle rahaa, sillä vakuudettomankin luoton voi saada parhaimmillaan jopa edullisella 4,5% todellisella vuosikorolla.

En tosin usko, että se auttaisi kovinkaan monen ihmisen kohdalla, sillä velkojen tai luottojen yhdistämisellä saadulla säästöllä monet ostaisivat varmasti lisää tavaraa ja velkaantuisivat lisää. Suomalaisia pitäisikin informoida mielestäni enemmän lainaan liittyvistä riskeistä sekä ylipäätään talousasioista.

Lähteitä ja lisätietoa: https://yle.fi/uutiset/3-10002458

https://yle.fi/uutiset/3-9730138

https://xn--lainojenyhdistminen-twb.net/

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005505390.html

Kommentit

Comment: 

Ei tarvitsisi ottaa niin paljon lainaa, kun saisi kunnon palkkaa, jolla elää. Kyllä jokainen työtätekevä näin kalliissa maassa ansaitsisi paremman palkan. Pitäisi nostaa niitä heikoimpia palkkoja muutamalla satasella kuussa, että Suomessa pärjää. Kallista on ruoka, asuminen ja vielä muut kulut siihen päälle.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.