Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat siirtyneet kotimaiseen omistajaohjaukseen

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaiset käyttävät tätä nykyä suurempaa omistajavaltaa pörssiyhtiöissämme kuin ulkomaalaiset. Pörssiyhtiöiden ulkomaalaisomistus on painunut 40% tuntumaan. Suomi on näiltä osin siirtynyt kotimaiseen hallintaan.

Pörssin markkina-arvo ja ulkomaalaisomistus (Lähde: Suomen Pankki)

Suomalaiset sijoittajat käyttäytyvät viisaasti ja talouselämää tukien

Eräs osasyy siirtymään on kotimaisten sijoittajiemme taitava omistajavalta. Ulkomaalaiset ovat yleensä tukeneet varoillaan sellaisia yrityksiä (telecom, metsäsektori) joissa tuo varallisuus ei ole ollut niin hyvässä hoidossa kuin pienemmissä yrityksissä.

Ulkomaalaiset ovat myös antaneet omistajatukea väärään aikaan ja vetäneet tukeaan pois taas aivan väärään aikaan. Tästä esimerkkeinä ovat vuoden 2000 teknokupla ja vuoden 2007 huippu joiden kummankin aikana ulkomaalaiset syytivät varallisuutta yrityksiin ja toisaalta taas vuosien 2003 ja 2009 kurssipohjat, joiden aikana ulkomaalaiset vetivät tukeaan liike-elämältä vaikka juuri tuolloin olisi ollut oikea aika antaa tukea.

Ulkomaalaiset ovat siis ohjanneet varallisuutta väärille tahoille ja väärään aikaan ja sen seurauksena he ovat luonnollisesti kärsineet tappioita. Tämä on eräs osasyy siihen miksi pörssiyhtiöiden omistajavalta on vähitellen siirtynyt suomalaisiin käsiin.

Suomalaisten varallisuus on kasvanut positiivisen kauppataseen kautta

Suomalainen varallisuus on kasvanut myös muista syistä. Vaihtotaseemme on ollut positiivinen jo pidemmän aikaa ja sen seurauksena kansakuntamme varallisuus on kokonaisuutena kasvanut ja luonnollisesti myös pörssiyhtiömme ovat siirtyneet suurempaan kotimaiseen hallintaan.

Varallisuuden kasvattaminen on ollut järkevää. Rahoitussektorimme ja sijoittajat ovat osanneet käyttää saamaansa varallisuutta järkevästi sekä kotimaassa että ulkomailla (samme noin 3Mrd€ nettotulot sijoituksistamme ulkomailta). Emme ole enää pelkästään puritaaninen työläiskansa, joka pakertaa muiden hallitsemissa yhtiöissä. Olemme tätä nykyä omistajaohjauksen suhteen tasapainossa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.