Suomalaiset pääomasijoittajat tuovat osaamista yritystensä toimintaan

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Suomalaiset pääomasijoittajat irtautuivat yhteensä 72 yrityksestä vuonna 2018  – listautumisinto on laantunut merkittävästi. Noin puolet Helsingin pörssiin listautuneista yrityksistä sekä päämarkkinalla että First North -listalla on viime vuosina ollut pääomasijoittajataustaisia, kertoo Pääomasijoittajat ry:n tilastot. Yhdistys on kerännyt listan pääomasijoittajien salkuissa olevista yrityksistä, joilla on potentiaalia listautua lähivuosina.

Potentiaaliset pörssilistautujat:

Accountor

Analyste

Clausion

DataCenter

DEN

Ductor

Fortaco

Forenom

Framery

Gigglebug

Ginolis

Havator

Hydroline

iLOQ

Indoor Group

KNL Networks

Kotikatu

Kotkamills

Kreate

Kämp

Lightneer

Makia

M-Brain

Mevea

Mitta

MultiTaction

Musti ja Mirri

Myllyn Paras

Naava

OptiWatti

Optomed

Orthex Group

 

Otso

Pesmel

Primex

Protacon

Puuilo

Quattro Mikenti

Raksystems

Rantalainen

Renoa Group

Renta

Roima

Ropo Capital

Rototec

Sitowise

StaffPoint

Stella

Transfluent

Touhula

Vaadin

9Solutions

Pääomasijoittajat sijoittavat listaamattomiin yhtiöihin, joilla on vahvaa kasvupotentiaalia. Startup- ja kasvuyrityksille pääomasijoittajat tarjoavat monipuolisesti tukea  kasvusuunnitelmien toteuttamiseen. Jokainen onnistunut pääomasijoitus päätyy noin 5-7 vuoden kuluessa sijoituksesta kohdeyhtiöstä irtautumiseen. Omistuskauden päätteeksi yhtiöstä irtaudutaan esimerkiksi listaamalla se pörssiin, myymällä yhtiö teolliselle ostajalle tai toiselle pääomasijoittajalle seuraavan kasvuvaiheen toteuttamiseksi.

Vuonna 2018 suomalaisten pääomasijoittajien irtautumistavoista suosituin oli euromääräisesti mitattuna myynti toiselle pääomasijoittajalle (57% kaikista kotimaisten pääomasijoittajien irtautumisista) ja tämän jälkeen teollinen yrityskauppa (17%). Listautumisinto on ollut aikaisempaa selvästi vähäisempää ja laskeva trendi on voimistunut vuodesta 2015 alkaen.

Vuonna 2018 suomalaiset pääomasijoittajat irtautuivat yhteensä 40 kasvuyrityksestä ja 32 startupista. Näistä yhtiöistä Helsingin pörssin päälistalle päätyi kaksi yhtiötä: Harvia ja Tallink. First North -listalle vietiin VMP, Viafin Service, BBS ja Rush Factory.


 
Pääomasijoittajien kohdeyritysten kypsyys, kiinnostavuus markkinoilla ja kasvuhalu määrittää tavan irtautua. ”Listautuminen näyttäisi olevan todennäköisempää mitä kypsempi yritys ja mitä kiinnostavampi se on sijoittajien näkökulmasta. Vuosina 2012-2018 keskimääräinen liikevaihto päälistalle ja First Northiin listautuneissa pääomasijoitetuissa yrityksissä on ollut 237 M€, teollisille ostajille myydyissä yrityksissä taas 61 M€. Pienemmät yhtiöt ovatkin listautumisen sijaan todennäköisemmin löytäneet kumppanikseen teollisen ostajan sopivan liiketoimintafokuksen ja -synergian vuoksi”, kommentoi Translink Corporate Financen analyytikko, Oskari Auramo.

”Yksi trendi näyttää olevan tällä hetkellä Suomessa ja maailmanlaajuisesti se, että yritykset jatkavat kasvua pidempään listaamattomina ja yritykset kasvavat eri pääomasijoittajien kanssa kasvuvaiheesta seuraavaan. Yritykset tarvitsevat rahoituksen lisäksi osaamista kasvun toteuttamiseen, mikä on vahvistanut pääomasijoittamisen merkitystä yritysten rahoituskanavana. Lisäksi rahastosijoittajat ovat olleet tyytyväisiä pääomasijoitusrahastojen tuottoihin, mikä vahvistaa pääomasijoitusrahastojen merkitystä sijoituskohteena ja pääomasijoitusrahastoihin kanavoituu lisää pääomia Suomessa, Euroopassa ja maailmalla”, kertoo Pia Santavirta, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

Vuonna 2018 pääomasijoittajien kasvuyrityksiin tehtyjen vähemmistösijoitusten keskimääräinen sijoitus oli 3 miljoonaa euroa (Growth) ja enemmistösijoituksina (Buyout) 8 miljoonaa euroa. Samaan aikaan First North -listautumisesta yritykset keräsivät markkinoilta keskimäärin 8 miljoonaa euroa pääomaa kasvuun. Päälistalta kerättiin keskimäärin 57 miljoonaa euroa per listautunut yritys.

Potentiaalisia pörssilistautujia tuloillaan?

”Listautumisten vähentymisestä huolimatta pääomasijoittajilla on jatkossakin keskeinen rooli uusien pörssiyhtiöiden luomisessa Suomeen. Markkinoiden toimivuuden kannalta on tärkeää, että Helsingin pörssi säilyy elinvoimaisena. Rahoituskanavien murros vaikuttaa kuitenkin kaikkiin toimialoihin ja toimijoihin”, toteaa Santavirta.

Potentiaalisia uusia kotimaisia pörssilistautujia on paikallistettu tämän vuoden kyselyssä 52 kappaletta (lista yllä). Lista on kerätty pääomasijoittajille lähetetyllä kyselyllä ja se on sitoumukseton. Yritykset ovat mahdollisia pörssilistautujia seuraavan viiden vuoden aikajaksolla, joskin lopullinen päätös riippuu monista tekijöistä.

”Näiden yritysten suuri joukko on hyvin monipuolinen. Tälläkin kertaa listalla on sekä startup- että kasvuyrityksiä, joiden kasvupolku voi yhtä hyvin päätyä pörssilistalle kuin myös seuraavalle pääomasijoittajalle tai teolliselle ostajalle. Yrittäjän näkökulmasta on pyrittävä tietenkin valitsemaan se vaihtoehto, joka mahdollistaa mahdollisimman hyvän kasvun jatkossakin”, kommentoi Santavirta listalla olevia yrityksiä.

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.