Suomalaiset menettivät hidastelun takia 5-10% elintasostaan

Käyttäjän Kai Nyman kuva

ETLA:n raportti "Suomen kasu - Menetetty vuosikymmen ja lähivuosien mahdollisuudet" antaa läpileikkauksen suomalaisten köyhtymisestä suhteessa muuhun Eurooppaan vuosina 2009-2015.

Alkusyynä oli raportin mukaan ICT-sektorin, lähinnä Nokian tuotannon menetys, joka pienensi kokonaistuotantoa noin
4 prosenttia ja työmarkkinajärjestöjen epäonnistunut työehtojen sopiminen, joka aiheutti kustannuskilpailukyvyn kautta noin 2 prosenttiyksikön elintason menetyksen.

Alkusyyt eivät olisi aiheuttaneet menetettyä vuosikymmentä, jos niihin olisi reagoitu:

 • Työmarkkinajärjestöt eivät loppujen lopuksikaan pystyneet keskenään sopimaan tilanteen vaatimista toimenpiteistä, palkkojen pienennyksistä ja/tai työmarkkinoiden toimintaa edistävistä työehdoista.
 • Perustuslain mukaan valtiovallan on puututtava jos työmarkkinat eivät toimi. Valtiovalta odotteli 7 vuotta aina vuoteen 2016 saakka ennen kuin kiky sopimuksella saneli korjaukset. Aikaa kului ja elintasomme laski ennen kuin apu tuli. 

Suomalainen johtaminen on keskimäärin laadukasta ja työntekijät päteviä

Tärkein alkusyy, Nokian tuotannon menetys aiheutui yrityksen kehnosta johdosta ja toimimattomasta omistajaohjauksesta. Suomalainen sijoitusvarallisuus on suurimmaksi osaksi uskottu eläkevakuutusyhtiöiden haltuun. Nämä eivät olleet hoitaneet tehtäväänsä ja Nokia oli käytännössä vailla omistajaohjausta. Raportti antaa kuitenkin lisävalaistusta suomalaiseen johtamiskulttuuriin. Kansainvälisissä vertailuissa sekä suomalainen johtaminen että työntekijöiden osaaminen ovat korkeaa, jopa lähes maailman parasta tasoa. Nokia oli poikkeuksellisesti hoidettu yritys verrattuna muihin suomalaisiin yrityksiin.

Pitää varmistaa ettei sama pääse toistumaan

Monia asioita on minun mielestäni vielä hoidettava kuntoon ennen kuin voidaan olla varmoja ettei vastaava toistu:

 • Valtiovalta on nyt vuosikymmenten jälkeen kertonut ottavansa vastuun työmarkkinalainsäädännöstä. Tämä periaate pitäisi näkyä vielä seuraavienkin hallitusten ja eduskuntien toiminnassa. Perustuslain mukaan lainsäädäntövalta kuuluu myös työmarkkinalakien osalta eduskunnalle. Olisi hyvä jos tulevatkin eduskunnat hoitaisivat tehtävänsä myös tältä osin. 
 • Työmarkkinoidemme sopimisjärjestelmä on osoittautunut kehnoksi. Työntekijöille ja yrityksille tulisi palauttaa oikeus itse halutessaan sopia työehdoista. Jos työmarkkinajärjestöjen ehdot eivät sovellu niin yksilöllä pitäisi olla oikeus ottaa vastuu asioistaan. Nykyinen järjestelmä on jossain määrin oikeusvaltion ja perustuslakimme vastainen. Joku muu päättää yksilön asioista ilman että yksilö on antanut siihen suostumustaan tai että asiasta sopiminen olisi perustuslakimme mukaisen demokraattisen päätöksenteon piirissä.  
 • Virkamiehistön näkemyksiä olisi kuunneltava talousasioissa. Taloudellisen toiminnan lainalaisuudet ovat joskus monimutkaisia eikä niihin liittyvää päätäntävaltaa tulisi antaa päivänpoliitikoille.

 

 

Kommentit

Comment: 

Raportti unohtaa kertoa erään merkittävän syyn menetettyyn vuosikymmeneen:

Valtiovalta pumppasi talouteen ja siis myös työmarkkinoille velkarahaa noin 5Mrd€ vuodessa. Tämä onnistui vain siten että palkat nousivat vastaavalla summalla. Tämä tuhosi kilpailukyvyn kun palkat ja kustannukset nousivat velanoton seurauksena kilpailijoita korkeammalle tasolle.  

Ei ole pelkästään työmarkkinajärjestöjen vika kun peräti pääministerin aloitteesta palkkoja nostettiin ja silloinen valtiovarainministeri meni ojentamaan peräti presidenttiä kun presidentti oli luopumassa osasta palkkioistaan. Silloisen hallituksen mielestä velalla eläminen ja tulot ylittävä kuluttaminen oli siunauksellisen hyvää toimintaa. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.