Stockmannin liri ei jää ainoksi

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Kriisit romauttavat valmiiksi huonon velkatasapainon

Perinteinen kauppatalomme Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen. Korona runteli asiakasvirran ja velkojen hoito on nykytilanteessa mahdotonta.

Vaikka yrityssaneeraus ei ole vielä konkurssi, sekin saattaa olla edessä. Saneeraukseen tosin pääsevät vain yhtiöt, joiden katsotaan olevan elpymiskelpoisia, mutta prosessin lopputulosta voi vain arvailla. Ei se omistajan kannalta varmasti järin valoisa ole.

Surullinen on itsekin aikoinaan omistamani kauppatalon kohtalo. Toisaalta se on raakuudessaan terveellinen muistutus ongelmaisten yhtiöiden riskeistä sijoituskohteena.

Stockmann on taistellut monien vaikeuksien kanssa jo vuosia avainlukujen sukeltaessa. Liikevaihto ja kannattavuus ovat sakanneet kaupan murroksessa, johon Stockmann reagoi kehnosti.

Velkataakasta muotoutui aina vaarallisempi. Kriisin iskiessä siitä tuli jo giljotiini, kuten jo pari viikkoa sitten lyhyesti ounastelin. Prosessi oli todella nopea.

Käänteiden kalastus aina riskistä

Stockmann on esimerkki yhtiöstä, joka on saanut viime vuosina eri suunnilta suosituksia potentiaalisena käänneyhtiönä ja hinnaltaan halpana. Tällaista riskiottoa harrastavat laskevat ripeän elpymisen ja riittävän alas pudonneen osakekurssin varaan.

Parhaassa tapauksessa arvio voi osua – ja kiskoa osakekurssin vauhdikkaastikin ylös. Mutta riskitkin ovat valtavat. Oman kokemukseni mukaan vakaviin vaikeuksiin joutuneet yhtiöt eivät hevin nouse.

Ja riskipaperien hinnoittelu on käytännössä mahdotonta. Nyt on helppo sanoa, että Stockmann ei ollut halpa missään kohtaa sukellustaan.

Tällaista kriisiä oli tietysti mahdoton ennakoida – mutta kriisejä ja laskusuhdanteita eri muodoissaan sinänsä ei. Niitä tulee ennen pitkää.

Stockmannin syöksykierre alkoi jo eurokriisin loppuvaiheessa noin 2013. Liikevaihto ja kannattavuus ovat sukeltaneet pahasti jo vuosia. Osinkoa irtosi viimeksi kyseisenä vuonna.

Riskejä kannattaa varoa ennalta

Tällaisenkin synkän putken katkaiseminen on toki mahdollista, mutta sen varaan on varmasti riskialtista laskea. Kriisien iskiessä ongelmayhtiöt uppoavat laitanaan. 

Stockmann tuo myös esiin kriiseille ominaisen ongelman velkojen kaatuessa niskaan. Vaikka yhtiöllä olisi arvokasta omaisuutta, kuten tässä tapauksessa muotitalo Lindex, on raju taantuma kehnoin mahdollinen paikka sitä kaupitella.

Pakkomyyntihinnat ovat surkeat kaikelle omaisuudelle, kun potentiaaliset ostajat kärvistelevät itsekin kassansa kanssa. Jos sellainen löytyykin, niin neuvotteluasema on taatusti raadollisen hyvä myyjään verrattuna.

Ei auta ruikuttaa, että vuoden päästä tilanne olisi parempi kriisin helpottaessa.

Finnairissa riski kova

Erilaiset rahoitusjärjestelyt saattavat pelastaa toki yhtiön. Mutta tällaisessa tilanteessa on tyypillistä, että yhtiön omitus siirtyy pääpiirteissään velkojille hinnalla, josta ei jää olemassa oleville omistajille mitään.

Tätä riskiä on vaikea arvioida ja hinnoitella myös niissä yhtiöissä, jotka jokseenkin satavarmasti sinänsä pidetään pystyssä. Vaikkapa Finnair ei yhtiönä kaadu, valtio pääomistajana pitää siitä huolen.

Mutta jo valmiiksi velkaisen yhtiön hätärahoitus lisää taakkaa. Korkomenot ovat jo valmiiksi raskaat. Vaikka hätäluottojen ehdot ovat tavallisesti erittäin edulliset, ei riski silti katoa.

Kuinka käy omistuspohjan, jos valtion on kaadettava Finnairiin satoja miljoonia? Ei yllättäisi, jos tuki muutettaisiin pääomaruiskeiksi, jossa valtion omistuspohja laajenee muiden omistajien osuuden samalla pienentyessä.

Karta riskejä jo ennalta

Näin kriisiyhtiöitä tavataan rahoittaa. Ja valtion pääomistamassa ja hätärahoittamassa yhtiössä toisten omistajien asema on varmasti se vähäpätöisin murhe, kun poliittisia päätöksiä tehdään.

Finnairin kohdalla tämä ei ole ennuste, mutta taatusti mahdollisuus. Lentäminen jatkuu koronan jälkeen, mutta se ei automaattisesti tarkoita Finnairin omistajien olevan turvassa.

Tämä tietysti koskee mitä tahansa pahasti velkaista yhtiötä. Stockmann ei jää ainoksi. Jokunen isompikin raato on ilman ihmettä edessä, vaikka koronakriisi helpottanee vuoden loppupuolella.

Ongelmia on vähän kaikille yhtiöille tiedossa, mutta vaikeuksien karttaminen jo ennalta ehkäisee yleensä katastrofit.

Juttu on tiivistelmä sijoitussivusto Pörssihaukan artikkelista:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.