Sotkamossa yli 5 000 venäläisturistia

Käyttäjän Helge V. Keitel kuva

sotkamo_rus

KUVA: Helge V. Keitel, Sotkamo, Finland (7.1.2013)

Kainuu eli kauan metsästä, mutta Kainuun leivän isä Kajaani Oy:n jatkaja UPM katkaisi valot paperitehtaalta muutama vuosi takaperin ja nyt on tultava toimeen uusilla bisneksillä. Viime vuonna tapetilla oli surullisenkuuluisa Talvivaara. Juuri nyt 10 702 asukkaan pitäjä elää matkailusta. Tarkkaa lukua en tiedä, mutta vilkkaimpina aikoina Sotkamossa on muun muassa viitisen tuhatta venäläismatkailijaa.

Muutama vuosi takaperin tuotin artikkelin Loviisassa ilmestyvään Östra Nyland –lehteen. Vertailin Itä-Uudenmaan ja Kainuun venäläismatkailua. Sotkamo pystyy takaamaan joulu- ja pakkasukolle kipakat kelit; lunta lienee nyt etelässä enemmän kuin Vuokatin rinteillä. Petipaikkojakin täällä on monin verroin enemmän.

Turisteille rakennetaan jatkuvasti uusia tiloja. Kuulin hiljattain suunnitteilla olevasta 60 huoneisto-hotellihankkeesta. Siitä kirjoitan tarkemmin lähiaikoina.

Venäläiset kuluttavat arviolta 150 euroa per henkilö päivässä. Jotkut tilastot kertovat vieläkin suuremmista luvuista. Katinkultaan tulee äveriäitä asiakkaita Karjalasta, Pietarin alueelta ja Moskovasta. Monissa taloissa on monta sukupolvea yhdellä kertaa. Venäläiset käyttävät myös avokätisesti tarjolla olevia palveluja.

150 x 5 000 = 750 000 euroa päivässä!

Sotkamon keskustan parkkipaikat ovat olleet joulusta alkaen pullollaan autoja. Venäläisten autot erottaa siitä, että ne ovat suurempia, komeampia ja kalliimpia kuin kantaväestöllä. Ainuttakaan Ladaa en muista nähneeni. Suomalaistenkin autot ovat parantuneet, mutta yhä on Toyotaa, Corollaa tai muita ruosteen raiskaamia perusmerkkejä. Suomella menee hyvin, mutta autoillamme emme voi pröystäillä.

Hyvää Uutta Vuotta 2013!

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.