Singaporen teknokratia

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Viimeisten vuosikymmenten suurimmat taloudelliset menestystarinat Singapore ja Kiina ovat teknokratioita eivätkä demokratioita. Talouskasvu on yksi tärkeä tekijä maan menestyksessä ja kansalaisten hyvinvoinnissa, mutta ei ainoa mittari. En tiennyt Singaporen teknokratiasta juuri mitään, mutta otin selvää. Jaan hieman oppimiani asioita, mutta mikäli joku siellä asuva sattuu lukemaan tätä kirjoitusta niin voi varmasti kertoa enemmän ja korjata kaikki väärinkäsitykset.

 

Yksi Singaporen menestyksen salaisuus on sen sijainti, mutta se ei takaa mitään ja siitä esimerkkejä löytyy samoilta seuduilta. Maan hallintojärjestelmä vaikuttaa merkittävissä määrin ja on yksi mm. Yhdysvaltojen menestyksen syy. Singaporen teknokratiassa on hyviä ja huono puolia, mutta en pidä sitä sellaisenaan hyvänä asiana enkä haluaisi vastaavaa järjestelmää Suomeen. Se sopii paremmin paikalliseen kulttuuriin, jossa pyritään konsensukseen yksilöiden kustannuksella. Käytännössä kyse on yksipuoluejärjestelmästä, vaikka kansanedustajista löytyy myös muiden kuin hallitsevan puolueen jäseniä. Maa on ollut yhden puolueen hallitsema koko sen itsenäisyyden ajan. Äänestäminen on maassa pakollista.

 

Singaporessa rajoitetaan ihmisten ja lehdistön toimintaa konsensuksen ehdoilla sekä rangaistaan väärinkäytöksistä kohtuuttomasti täkäläisestä perspektiivistä katsottuna. Ehkä merkittävin tapa rajoittaa ihmisten toimintaa on se ettei kansalaisilla ole mahdollisuutta suoraan päättää missä he asuvat. Siellä pidetään huolta siitä, että asuinalueilla pitää olla tietyt määrät etnisiä ryhmiä eikä niiden sallita pakkautuvan samoille seuduille. Asumisesta vielä sen verran, että 80%:ia kansalaisista asuu valtion hallinnoimissa asunnoissa. Lehdistökään ei ole täysin vapaa. Hallinnon arvostelu hankaloituu, koska kaikkien maassa toimivien medioiden täytyy julkaista hallinnon luomat vastineet. Mikäli näin ei tehdä niin julkaisut lakkautetaan. Rikkeistä ja rikoksista rangaistaan kohtuuttomasti. Esimerkiksi roskaamisesta voi saada tuhannen dollarin sakon. Valvonta on kovaa ja omat kansalaiset käräyttävät toisiaan väärinkäytöksistä mitä ilmeisimmin myös pienistä sellaisista.

 

Singaporessa on matalat veroprosentit niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin. Yrityksille veroprosentti on maksimissaan 17%:ia voitoista ja yksityishenkilöille tulovero on maksimissaan 22%:ia. Kumpikaan ei joudu maksamaan sijoituksista paikallisiin yrityksiin tehdyistä sijoituksista tehdyistä tuotoista senttiäkään veroja. Tämä koskee sekä arvonnousua että osinkoja. Tappioita ei voi vähentää verotuksessa. Paikallinen arvonlisävero on 7%:ia, mutta sitä saatetaan nostaa lähivuosina 9%:iin. 70%:ia Singaporen taloudesta perustuu palveluihin. Se on yksi Aasian finanssikeskuksista. Maan teknokraatit hallinnoivat noin 50%:ia taloudesta valtionyhtiöiden kautta. Siitä huolimatta sitä pidetään yhtenä parhaimpana markkinatalousmaana. Sitä se onkin monilla mittareilla.

 

Virkamiehet maassa ovat korkeasti koulutettuja, saavat kilpailukykyistä palkkaa ja bonuksia taloudellisen menestyksen perusteella. Virkamiesten pitää julkaista syyt päätöksilleen niiden teon jälkeen ja kertoa kansalaisilleen mitä tehdään ja miksi. Päätöksissä painotetaan pitkiä aikavälejä. Virkamiehiä ei päästetä keskittymään yhteen asiaan vaan kierrätetään hallinnossa useammassa työssä. Heitä kannustetaan oppimaan muista maista ja muuttamaan näiden maiden parhaat tavat tehdä asioita kotimaansa tarpeisiin. Näin asiat toimivat teoriassa, käytännöstä en ole varma, mutta maan menestyksestä voi tehdä arvauksia. Singaporen virkamiesten palkat ovat maailman mittapuulla huippuluokkaa. Heille maksetaan bonuksia mm. maan taloudellisen ylijäämän tuottamisen mukaan.

 

Maassa on vähän vapaamatkustajia, vähän työttömiä eikä ulkomaalaista työvoimaa pidetä maassa ilman tiukkoja ehtoja. Nämä ehdot vaihtelevat sen mukaan mitä työtä maahan saapuu tekemään. Ihmisten pidempiaikaista laiskottelua ei katsota hyvällä. Heitä kannustetaan ottamaan itseään niskasta kiinni ja kouluttautumaan tai tekemään töitä. Työttömiä on noin 3%:ia. Kansalaiset saavat tukea koulutukseensa ja yrityksiä tuetaan työntekijöidensä koulutuksessa. Ulkomaalaisia palkataan töihin, mutta matalapalkka-aloilla heidän työehtonsa ovat ankarat. Esimerkiksi kodinhoitajilta on kielletty raskaaksi tuleminen. Heidät karkoitetaan maasta mikäli niin käy. Monet työnantajat kohtelevat näitä ihmisiä kaltoin. Sen sijaan korkeapalkkaisilla ulkomaalaisilla työntekijöillä ei ole yhtä tiukkoja työehtoja. Maassa on korkeasti koulutettua työvoimaa ja se pärjää PISA-tutkimuksissa vuodesta toiseen. Kriitikkojen mielestä koulutuksessa panostetaan liikaa ulkoa oppimiseen mikä rajoittaa luovan työvoiman löytämistä työmarkkinoilla. Lähes kaikki työntekijät ovat samasta muotista valettuja. Tulevaisuudessa tämä voi olla maalle ongelma, kun luovuus korostuu koneiden tehdessä yhä enemmän töitä ihmisten sijaan.

 

Singaporen mallissa on hyviä puolia, kuten matalammat verot. Toisaalta se tarkoittaisi henkilökohtaisten oikeuksien ja vapauksien sijaan lisää velvollisuuksia. En pidä ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäytöstä mitä tapahtuu paljon enemmän Singaporessa kuin Suomessa. Myös ylimitoitetut rangaistukset ovat järjettömiä ainakin itselleni. Eikä yksipuoluejärjestelmäkään ole mielestäni kannatettava asia oli se kuinka toimiva tahansa. Tosin voidaan kysyä onko tässä maassa todellista oikeistopuoluetta. Ei minusta ainakaan menestyvää sellaista. Kaikki puolueet kannattavat mm. korkeaa verotusta. Kaikesta huolimatta pidän henkilökohtaisia vapauksia tärkeämpinä kuin merkittävää taloudellista menestystä. Toivon toki ettei Suomi muutu seuraavien vuosien aikana enää sosialistisempaan suuntaan, mutta pahoin pelkään niin käyvän.

 

- Tommi T

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.