Sijoitusvuosi 2021 alkaa iloisissa merkeissä

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Suomalainen pörssivuosi 2020 sisälsi vauhdikasta menoa ja hurjia käänteitä. Alkuvuoden 10% pörssinousun jälkeen kurssit romahtivat koronan takia 40% noustakseen taas vuoden lopussa elvytyspakettien siivittämänä 11% plussalle. Kehityksessä oli paljon yllätyksellistä ja mahdotonta ennustaa. Parhaiten pärjäsi hyvällä onnella ja sopeutumalla nopeasti muutoksiin.

Edessä on Uusi Vuosi uusine mahdollisuuksineen. Korona kriisi on helpottamassa ja talous on palautumassa normaaliin. Matkustaminen ja kuluttaminen lähtevät käyntiin ja yritykset paikkailevat menetyksiään nostamalla hintoja. Kansalaisten tileille on jäänyt rahaa ja iloisen kulutusjuhlan tekijät ovat koossa. Näillä nuoteilla päästään varmaan mukavasti kesään ja vielä syksyynkin saakka.

Arvelen, että loppusyksy tuo myrskyn merkkejä. Elvytysrahaa ei enää pumpata talouteen ja monet helpon rahan turvin eläneet joutuvat kiipeliin. Tulosta pitäisi saada tuottamalla lisäarvoa ja tämä ei kaikilta onnistu. Konkurssien määrä putosi vuoden 2020 aikana ennätysalas. Kaikki pärjäsivät kun rahaa oli yllin kyllin jaossa riippumatta siitä pystyikö tekemään lisäarvoa vaiko ei. Talouselämän dynamiikka pysähtyi. Tilanne muuttuu Euroopassa toivottavasti loppuvuodesta 2021 ja konkurssiaalto pyyhkäisee yli maanosan. Seurauksena on luottotappioita pankeille, työpaikkojen menetyksiä ja kenties jopa pörssikurssien laskua, mutta loppujen lopuksi muutos on hyvästä. Tuhkasta syntyy uusi entistä kauniimpi fenix lintu (kuva oikealla).

Suomen talouden dynamiikka on viimeisen viidentoista vuoden ajan ollut muuta Eurooppaa hitaampaa ja tilanne näyttäisi jatkuvan. Täällä arvostetaan vakautta, pysyvyyttä ja kansalaisten samanlaisuutta. Vaikka kehitys onkin Suomessa hieman muuta maailmaa verkkaisempaa, noudattavat suuret linjat sijoittajan kannalta samaa kaavaa. Pörssi ja sijoitusmaailma hengittävät maailmanlaajuisesti samalla poljennolla.

Kuvan lähde: wikimedia

 

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Keskuspankkielvytys taitaa ainakin jatkua niin pitkään kuin mahdollista. Mikään ei viittaa sen lopettamiseen. Sijoitusvuoden merkittävin päivä on jo ensi viikolla, kun Yhdysvaltain senaatin pari viimeistä paikkaa valitaan Georgiassa. Mikäli Demokraatit voittavat molemmat, kaikki sijoittajien verot nousevat ainakin Bidenin vaalilupausten mukaan. Samalla tosin painokone saa luvan hyrrätä vielä vähän kovemmalla liekillä, joten korkeammat verot eivät automaattisesti tarkoita laskevia kursseja. Ne tosin tarkoittavat mitä ilmeisemmin pienempiä reaalituottoja pidemmällä aikavälillä. 

En siis ennustelisi hirveästi ainakaan Yhdysvaltojen ensi vuotta ennen kuin senaatin pari viimeistä paikkaa saavat haltijansa. Muut pörssit seuraavat tuota maailman suurinta taloutta sen verran tehokkaasti, että kotimaammekin pörssikurssit varmasti liikkuvat Yhdysvaltojen mukana.

 

PS. olen samaa mieltä siitä, että massakonkurssit ovat välillä tarpeen, jotta talous toimii kunnolla.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.