Sijoitussalkun P/E, P/B ja RoE

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Ajatuksenani on ollut jo pitkään laskea sijoitussalkkuni keskimääräinen P/E, P/B ja RoE ja verrata niitä Pohjoismaihin sijoittavaan osakeindeksiin. Olen laskenut alla olevassa taulukossa painotetut keskiarvot jokaisesta edellä mainitusta luvusta. P/E, P/B ja ROE arvot on otettu Yahoo Financen sivulta 01.10.2018.

Vertailuindeksiksi valitsin OP-Pohjoismaat Indeksi A:n, joka sijoittaa 70 suurimpaan Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Suomen pörssilistattuun yritykseen. Morningstar -sivuston mukaan, indeksin keskimääräinen P/E on ollut 17.25 ja P/B 2.43 päiväyksellä 30.09.2018. Vertailuindeksi ei ole täysin vertailukelpoinen oman salkkuni kanssa, mutta kuitenkin lähellä sitä.

Yritysteni tulokseen suhteutettu arvostus (P/E) on melko paljon edullisempi kuin vastaavan indeksin. Salkkuni kalleimmat yritykset tällä kriteerillä ovat DNA, Elekta ja Novo Nordisk. Salkkuni edullisimman yritykset ovat taas Norwegian Finans Holding, Intrum ja Pandora.

Yrityksen pääomaan suhteutettu arvostus (P/B) on yrityksilläni taas merkittävästi kalliimpi kuin vertailuindeksin. Tämä selittyy osittain Marine Harvestin valtavasta P/B luvusta (ilman Marine Harvestia P/B olisi 4.5). Kalleimmat yritykseni ovat tällä kriteerillä Marine Harvest, Novo Nordisk ja Pandora. Edullisimmiksi yrityksiksi valikoituivat Intrum, Nordea ja Kemira.

Oman pääoman tuotolle (RoE) en löytänyt vertailukohtaa, joten pahoittelut siitä. Yritysteni keskimääräinen RoE on todella korkea, joka selittynee Pandoran (88.23) ja Novo Nordiskin (80.23) valtavilla luvuilla. Nämä kaksi yritystä kattavat 20 % koko salkkuni arvosta. Alhaisen RoEn yrityksiä ovat Kemira, Nordea ja Intrum. Intrumin RoE on normaalisti pyörinyt 20 % nurkilla viimeiset 5 vuotta ennen yhdistymistä Lindorffin kanssa, joten odotan sen paranevan lähitulevaisuudessa. Mielestäni salkussani on siis vain yksi alhaisen RoEn yritys, joka on Kemira. Nordean alhaisen RoEn selittää se, että Nordealla on valtavat määrät omaisuutta, joka laskee oman pääoman tuottoa.

Salkkuni on mielestäni tällä hetkellä hyvässä jamassa vaikka olenkin miettinyt parin yhtiön vaihtamista toiseen (Kemira ja Elekta). Kummassakaan ei ole kuitenkaan tapahtunut mitään hälyyttävää, joten saavat pysyä salkussani myös tulevaisuudessa.

Oletko sinä laskenut salkkusi keskimääräisen painotetun RoE-, P/E- ja P/B-arvon?

Lähteet: http://www.morningstar.fi/fi/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000N52Q&tab=3 ja https://finance.yahoo.com

 

Kirjoittaja pitää sijoitus- ja säästöaiheista blogia osoitteessa: osinkoinsinoori.blogspot.fi

 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

a) P/B luku on nykyisin henkisen pääoman maailmassa täysin hyödytön. Perinteinen savupiipputeollisuus on kuolemassa.

b) P/E on kaiken maailman IFRS ja GAAP standardien takia pelkkä vitsi. Cash flow is king!

c) ROE in hyödytön yllä olevan takia.

ROE, ROA ja ROIC (käyttäen vapaata kassavirtaa) ja P/FCF ovat paljon parempia.

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Comment: 

En itsekään kiinnitä huomiota erityisesti P/B-arvoon, kun se ei kuvaa kovin hyvin yrityksiä, jotka eivät tarvitse valtavasti omaisuutta tuloksen tekoon. P/E ja RoE ovat ihmisille helposti ymmärrettäviä, joten valitsin ne tämän vuoksi. Itsekin kiinnitän paljon huomiota nimenomaan vapaaseen kassavirtaan enkä niinkään omaisuuteen, koska omaisuusarvoja voi säätää kirjanpidollisesti miten tykkää. Katson tällä hetkellä jokaisesta seuraamastani yrityksestä yli 20 eri arvoa, joten niistä kaikista listan tekeminen olisi ollut melko työlästä. :D

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Hyvä laskelma, teen sen lähiaikoina.

Marine Harvestin P/B ihmetyttää. Minun laskelmieni mukaan se on luokkaa 5. Firman 2017 vuosikertomuksessa menevät varmaan kruunut ja eurot sekaisin. Oma pääoma euroissa on käsittääkseni n. 2315 mEur ja markkina-arvo n. 10000 mEur. Koko taseen loppusummakin on vain 4330 mEur. Tarkistatko vielä tuon?

 

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Laskin oman salkkuni vastaavat luvut. Tein painotuksen kuitenkin eri tavalla. Käytin painoina kunkin osakkeen osuutta salkun kokonaisarvosta. Päädyin seuraaviin painotettuihin lukuihin:

ROE 25%                   P/B  5,9            P/E 18,9

 

 

 

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Comment: 

Minuakin se epäilytti, mutta tosiaan yahoo financessa on tuollainen posketon luku: https://finance.yahoo.com/quote/MHG.OL/key-statistics?p=MHG.OL

2017 vuosikatsauksen aikoihin laskin P/B olevan 2.0, joten yahoo financella on varmasti mennyt jokin pieleen laskukaavassa :D Vuosikertomuksen mukaan Omaa pääoma osaketta kohden oli 4.72 € ja osakkeen arvo euroina oli 9.33 €.

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Comment: 

Itse olen pyöritellyt Talousmentor-salkun lukuja, joista viimeisin löytyy täältä (https://talousmentor.com/2018/08/28/salkkukatsaus-q2-2018/). 

Q2-tilanteen jälkeen ja vuoden 2018 ennustetuilla luvuilla 

  • PE: 14,5
  • PB: 1,8
  • ROE: 12,3 %
  • Osinkotuotto: 5,2 %

Vapaa rahavirta tuosta puuttuu, mikä on selvä puute. Pitääkin lisätä se joko Q3 tai viimeistään Q4 salkkukatsaukseen. 

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Comment: 

Salkkusi näyttää olevan oikein edullisesti hinnoiteltu ja osinkotuottokin on hyvä! Vapaan kassavirran olisi voinut itsekin lisätä, mutta hieman laiskuuttani jätin sen pois :)

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.