Sijoitussalkku kannatta siivota kesäksi

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Pörssin kesädroppi-ilmiöksi sanotaan osakemarkkinoiden taipumusta laskea kesän aikana. Ilmiö vaikuttaisi olevan todellinen. Osakkeet kehittyvät heikommin kesällä. 

Viereisessä kuvassa on Suomen pörssin markkina-arvon keskimääräinen kehitys kunakin kuukautena. Kehitys on laskettu keskiarvona viimeisen 30 vuoden ajalta. Toukokuu ja kesäkuu vaikuttaisivat olevan heikoimmat kuukaudet jolloin pörssin markkina-arvo keskimäärin laskee. Parhaat pörssinousut nähdään talvella, lokakuun ja huhtikuun välillä. 

Ilmiö ei ole pelkästään Suomalainen. Ilmiö nähdään lähes samanlaisena myös USA:n pörssissä.

Kannattako osakkeet myydä osinkojen jälkeen huhtikuussa ja palata vasta syyskuussa? Järkevintä olisi tosiaankin ajoittaa salkun siivous kevääseen, jolloin voi antaa luudan lakaista pois sellaiset osakkeet joissa ei näe tulevaisuutta. Syyskesällä on otollinen hetki täydentää salkkua uusilla valinnoilla. 

Kaikki eivät voi toimia vuosirytmin mukaisesti. Suurimmat sijoittajat kuten julkisen sektorin poliittiset piirit, eläkevakuutusyhtiöt ja valtio, omistavat määräysvallan ja merkittävän osan osakkeista monissa suurimmissa pörssiyhtiöissä eikä niin suuria osakeomistuksia voi kesäksi kotiuttaa. Pörssissä ei ole ostajia niin suurille osake-erille. Yksityiset sijoittajat ovat paremmassa asemassa. Pieni varallisuus antaa mahdollisuuden ketteryyteen ja kesälomaan.

Kuvan lähde: Wikimedia

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.