Sijoitusasunnon osto vieraalta alueelta - 6 keinoa tutustua markkinatilanteeseen

Käyttäjän Pekka Väänänen kuva

Usein asuntosijoittajat pitävät sijoitusasunnon ostoalueensa verrattain suppeana, esimerkiksi omassa kotikaupungissaan tai maksimissaan 50 km etäisyydellä. Tämä ilman muuta tuo vaivattomuutta ja helpottaa sijoitusasuntojen hallinnointia. Toisaalta syy pitäytyä kotikulmilla on se, ettei ole uskallusta sijoittaa vieraalle alueelle. Tämä on kovin ymmärrettävää, mutta tämän artikkelin tarkoitus on helpottaa ja nopeuttaa vieraaseen alueeseen tutustumista.

 

Asuntosijoittajan voi olla järkevää ostaa sijoitusasunto vieraalta alueelta

Mielestämme ei ole perusteltua ”skipata” potentiaalista sijoituskohdetta pelkästään siitä syystä, että se sijaitsee vieraalla alueella. Ensinnäkin sijoitusasuntoja on mahdollista hallinnoida kaukaakin erilaisin keinoin ja toiseksi vieraille alueille sijoittaminen on oikein tehtynä turvallista ja hyvin yleistäkin. Esimerkiksi omista asuntosijoituksistamme valtaosa on kohdistunut alueille, jotka ovat entuudestaan olleet meille täysin vieraita. Läheskään jokaisessa kohteessa emme ole itse edes käyneet paikan päällä. Olemme huomanneet, että nykymenetelmiä käyttäen pystyy vieraasta alueesta saada hyvän käsityksen hyvinkin nopeasti.

Joskus todella mielenkiintoinen sijoitusasunto tupsahtaa tähtäimeen muualta kuin niiltä tutuilta kotikulmilta. Tällöin pelipakista on hyvä löytyä keinot tutustua uuteen kohteeseen mahdollisimman nopeasti. Tällaisissa tilanteissa ostopäätöksen aikaikkuna voi olla hyvin rajallinen, joten reagointi tulee olla nopeaa, koska hyvät kohteet saatetaan varata hetkessä.  Listasimme parhaat tavat, joilla itse tutustumme vieraan alueen markkinatilanteeseen, kun potentiaalinen sijoituskohde tulee tarjolle vieraalta alueelta.

 

Asuntosijoittajan 6+1 keinoa tutustua vieraan alueen markkinatilanteeseen

Nämä vinkit on kirjotettu asuntosijoittajan näkökulmasta, mutta vinkkejä voi hyvin hyödyntää myös omistusasunnon ostossa. Kun potentiaalinen sijoituskohde tulee tarjolle, toimi näin:

1. Tutustu alueen myynnissä oleviin asuntoihin

Aivan ensimmäiseksi kannattaa siirtyä julkisiin asunnonmyyntiportaaleihin ja tutustua asuntotarjontaan. Voit ensin hakea koko kaupungin kaikki myytävissä olevat asunnot. Koska potentiaalinen sijoitusasunto on oletettavasti kerrostalosta, voit seuraavaksi tiukentaa hakua koskemaan vain pelkkiä kerrostaloasuntoja ja sen jälkeen tehdä haut erikseen yksiöille, kaksioille sekä isommille asunnoille. Voit tehdä omat haut lisäksi uudiskohteille sekä vanhemmille asunnoille. Tee sama uudestaan pelkästään kyseisen kaupunginosan kohdalla. Lopuksi voit hakea vain saman kadun tai viereisten katujen myytäviä asuntoja.

Näin saat käsityksen kaupungin sekä alueen erilaisten ja erikokoisten asuntojen kysynnästä/tarjonnasta sekä hintatasosta.

Käytä näitä: Etuovi.com ja Oikotie.fi

2. Tutustu kaupungin ja alueen vuokramarkkinoihin

Klikkaa itsesi yleisimpiin vuokra-asuntoportaaleihin. Hae ensin koko kaupungin vuokra-asunnot ja sen jälkeen pelkät kerrostaloasunnot. Tee haut erikseen myös yksiöille, kaksioille ja isommille asunnoille. Voit vertailla myös uusien ja käytettyjen asunnon tarjontaa. Toimi seuraavaksi samoin pelkän kaupunginosan kohdalla. Voit lopuksi tehdä haun myös vain saman ja viereisten katujen vuokra-asunnoille.

Alueen vuokratasosta kannattaa aina muodostaa oma käsitys, koska tutkittavan sijoitusasunnon nykyinen vuokra saattaa olla reilusti alle tai yli vallitsevan vuokratason.

Käytä näitä: Vuokraovi.com ja Oikotie.fi 

3. Tutki taloyhtiön ilmoitushistoria

Kun olet selvittänyt alueen myynti- ja vuokramarkkinat, on aika pureutua taloyhtiöön, Oikotien talosivu on sopiva työkalu tähän. Talosivulta näkee kyseisen taloyhtiön parhaillaan myynnissä ja vuokrattavissa olevat asunnot sekä ilmoitushistorian niin myytävien kuin vuokrattavienkin asuntojen kohdalta. Sivulta näkee asunnon hinta- ja vuokrapyynnit, joista saat käsityksen taloyhtiön hinta- ja vuokratasoista. Muista, että kyseessä on vain hintapyynnit, ei toteutuneet kauppahinnat.

Talosivulta näkee myös asuntojen markkinointiajat. Markkinointiajoista pystyy saamaan hyvän käsityksen taloyhtiön asuntojen kiinnostavuudesta.

Huom! Palvelussa näkyy vain Oikotie.fi sivustolla olleet ja olevat asuntoilmoitukset.

Käytä tätä: asunnot.oikotie.fi/talosivu

4. Selvitä toteutuneet hinnat

Edellä mainituilla keinoilla saa melko hyvän käsityksen asuntojen hintatasosta, mutta tärkeää on tietää myös millä hinnoilla tutkittavan alueen asunnot ovat oikeasti omistajaa vaihtaneet. Asuntojen.hintatiedot.fi on ilmainen palvelu yksityishenkilöille. Sivustolta pystyy näkemään asuntojen toteutuneita kauppahintoja. Haun voi tehdä kaupungin, postinumeron tai kaupunginosan tarkkuudella talotyypin, huoneluvun ja pinta-alan mukaan. Palvelussa ei näy kaikkien vaan pelkästään ARA:n ja KVKL:n sopimuksen piirissä olevien välittäjien tekemät asuntokaupat viimeisen vuoden ajalta.

Toinen ja tarkimman tiedon antava vaihtoehto on kiinteistövälitysliikkeiden käytössä oleva järjestelmä, jossa näkyy osoitekohtaisesti toteutuneet asuntokaupat. Jos sinulla on luottovälittäjä, voit pyytää tietoa lähikatujen toteutuneista hinnoista ja sitä kautta arviota tutkittavan asunnon arvosta. 

Käytä tätä: asuntojen.hintatiedot.fi

5. Tutki kaupunki ja alue

Seuraavaksi on hyvä katsoa kuviota hieman kauempaa ja tutkia kaupungin sekä myös alueen kehitystä. Pitkän tähtäimen asuntosijoittamisessa on tärkeää, että asunto ostetaan alueelta, jossa asuntojen kysyntä kasvaa jatkossa. Tätä varten on hyvä tutkia kaupungin väkiluvun kehitystä. Tilastokeskuksen tietokannoista pääsee näkemään kuntien väkiluvun vuosittaiset muutokset.

Lisäksi kannattaa tehdä Google-haut kaupungin ja kaupunginosan nimellä ja klikata yleensä hakutulosten kärkipäässä oleva Wikipedia-sivu auki. Wikipediasta löytää usein helpoiten tietoa mm. kaupungin historiasta, koulutusmahdollisuuksista, väestöstä, elinkeinoelämästä sekä muista asiosta.

Etuovi.comin asuntoilmoitussivun alareunassa oleva paikallistieto-kohta on kolmas hyvä keino tutustua alueen palveluihin. Etsi lähimpänä sijaitsevan myynnissä olevan kohteen ilmoitussivu ja katso paikallistieto-osiosta millaisia palveluita alueelta löytyy. Palvelusta näkee lähialueen koulut, päiväkodit, kaupat sekä terveyspalvelut tarkoilla etäisyyksillä ilmoitettuna.

Käytä näitä: Tilastokeskuksen väestönmuutostietokannatWikipedia ja Etuovi.com

6. Hanki hiljaista tietoa

Internetistä löytyy rutkasti tietoa, mutta arvokas hiljainen tieto sieltä puuttuu. Saattaa olla, että potentiaalinen kohde onkin alueen huonomaineisin. Voi myös olla, että kohde sijaitsee huonomaineisella alueella, mutta onkin alueen siisteimpiä taloja. Nämä asiat eivät välttämättä käy ilmi tilastoista.

Tartu puhelimeen ja soita paikalliselle kiinteistönvälittäjälle. Saatat saada yhdellä puhelulla sellaista arvokasta tietoa mitä ei löydy netistä. Välittäjällä on yleensä selvä käsitys alueen asuntojen myytävyydestä ja vuokrattavuudesta sekä hintatasosta. Välittäjä on myös saattanut myydä kyseisestä taloyhtiöstä asuntoja ja saattaa tietää hyvinkin tarkasti millaisessa kunnossa kohde on ja millaisia asukkaita talossa asustaa.

Soita myös taloyhtiön isännöitsijälle, he kertovat usein aina miten asiat yhtiössä ovat. Heillä saattaa olla sellaista tietoa, mitä ei taloyhtiön papereissa näy. Esimerkiksi tulevista remonttitarpeista ja talon asukaskannasta saa isännöitsijältä parhaan tiedon, koska näihin liittyvissä ongelmissa ollaan usein yhteydessä isännöitsijään.

Toimi näin: Soita paikalliselle kiinteistönvälittäjälle sekä taloyhtiön isännöitsijälle.

Lisäkeinot vieraan alueen tutkimiseen

Edellä esitellyin menetelmin, sinulle on muodostunut hyvinkin selkeä kuva kyseisen tutkittavan sijoitusasunnon oikeasta hintatasosta ja vuokrasta. Aikaa tähän ei välttämättä mene tuntia tai kahta kauempaa. Mikäli haluat tehdä vieläkin syvemmän analyysin alueen markkinoista, voit ottaa seuraavat jutut käyttöösi.

  • Tori.fi. Tori.fi ilmoitusten perusteella voit saada paremman käsityksen etenkin alueen vuokramarkkinoista. Jos Torista löytyy kasapäin vuokrausilmoituksia tai vaihtoehtoisesti useita vuokra-asunnonhakijoita, kertoo se aina jotain alueen vuokrattavuudesta.
  • Keskustelupalstat. Kirjoita Google-hakuun alueen tai kadun nimi, mahdollisesti jopa osoite. Löydät varmasti muutaman aiheeseen liittyväb keskustelun. Yleensä näissä keskusteluissa tuodaan esille jotain negatiivisia asioita ja ongelmia. Jos kyse on vain esimerkiksi yhdestä tapauksesta, ei se tarkoita sitä, että talo tai alue on huono.
  • Kaavoitus ja tulevat hankkeet. Etenkin isompien kaupunkien kehityshankkeilla saattaa olla oleellinen merkitys alueen tulevaisuuden kehitykseen ja sitä myötä asuntojen kysyntään. Esimerkkeinä voidaan ottaa vaikka Länsimetro tai Tampereen tuleva ratikkalinja. Näillä molemmilla hankkeilla on ollut vaikutusta metron tai ratikan varrella olevien alueiden asuntojen kysyntään jo reilusti ennen projektin toteutumista. Lisäksi iso merkitys alueen kehitykselle voi olla esimerkiksi tulevalla kauppakeskuksella tai isolla tehtaalla. Tällaisista voi etsiä tietoa kaupungin sivulta sekä Googlesta.

 

Toivottavasti sait tästä artikkelista vinkkejä vieraiden alueiden tutkimiseen. Pyrimme aina keräämään ja jakamaan kaiken mahdollisen tiedon alueeseen ja sijoituskohteeseen liittyen meidän sijoittajaverkostollemme tarjolle tulevissa kohteissa. Siltikin on aina hyvä tehdä omat tutkimukset ja muodostaa oma käsitys alueesta ja ostettavasta kohteesta.

 

Pekka Väänänen on sijoittanut asuntoihin vuodesta 2012 asti ja toimii tällä hetkellä täysipäiväisesti asuntosijoittamisen parissa. Pekka kertoo kokemuksiaan ja antaa vinkkejä Asuntosalkunrakentaja.fi-sivustolla, joista voit ladata yli 50 sivuisen E-kirjan ilmaiseksi tai tutustua sisäpiirissä alle markkinahintaisiin sijoitusasuntoihin.

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.