Sijoittaminen yleistyy suomalaisten naisten keskuudessa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Maailmaa muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, eri paikoissa ja alueilla eri tahtiin. Tänä kesänä Saudi Arabiassa naiset saivat ensimmäistä kertaa ikinä luvan ajaa autoa. Ajatella, että vuoteen 2018 asti he eivät ole voineet sitä tehdä, lain kieltäminä. Pelkkä ajatus tämänkaltaisesta kiellosta voi monen länsimaalaisen mielestä kuulostaa täysin absurdilta, tai suorastaan naurettavalta. Mutta vaikka yleisesti ottaen omassa yhteiskunnassamme miesten ja naisten välisen tasa-arvon koetaan olevan melko hyvällä tolalla, ei asia kuitenkaan ihan täysin näin ole. Kaikki esimerkiksi tietävät, että miehet tienaavat yhä keskimäärin enemmän kuin naiset, täysin samasta työstä, jopa niissä maissa, joissa sukupuolten välisen tasa-arvon koetaan olevan maailman parhaalla tasolla.

Suomessa tunnetusti tasa-arvotilanne on yleisesti ottaen ja muuhun maailmaan verrattuna hyvällä tasolla. Se, mikä saattaakin jarruttaa naisia tekemästä joitakin yleisesti miehisiksi koettuja asioita, onkin ennen kaikkea asenteet ja syvälle selkäpiihin juurtuneet tavat, eikä niinkään se, että asiat olisivat naisilta kiellettyjä. Esimerkiksi sijoittaminen on aihe, jonka on yleisesti suomalaisissa kodeissa koettu kuuluvan miehille.

Tämänkaltaisten asioiden muutos ja kehitys eivät käy silmänräpäyksessä. Ensin asenteet alkavat pikkuhiljaa muuttua. Suomessa on jo vuosikymmenten ajan ollut normaalia, että naiset itse hallinnoivat omaisuuttaan ja tekevät rahoillaan mitä haluavat. Moderni ja itsenäinen suomalainen nainen pitää omaisuudestaan huolen täsmällisesti: tekee listan ruokaostoksille mennessään jottei kuluttaisi enemmän kuin tarpeen, vaateostoksille lähtiessään päättää jo etukäteen kuinka paljon rahaa aikoo kuluttaa, ja tekee jo ennakkoon talletuksen ja asettaa itselleen rajat online-pelejä, kuten blackjackia pelatessaan. Ei siis ole ollenkaan ihme, että vähitellen myös sijoittaminen on alkanut tulla naisille yhä kiinnostavammaksi ja yleisemmäksi.

Mikä sitten on saanut viime aikoina naiset liikkeelle sijoittaminen mielessään? Yksi syy voi olla se, että viime vuosina julkisuuteen on noussut niin sanottuja vaikuttajanaisia, jotka ovat alkaneet avoimesti puhua sijoittamisesta, ja ovat näyttäneet näin ollen esimerkkiä ja inspiroineet muita naisia tekemään samoin. Yksi esimerkki on suomalainen näyttelijä ja kunnallispoliitikko Jasmin Hamid, joka on julkisuudessa kannustanut muitakin naisia rohkeasti aloittamaan sijoittamisen, vaikka se on yleisesti saatettukin mieltää enemmän liituraitapukuisille ekonomeille sopivammaksi toiminnaksi.

Jasminin kaltaisia niin sanottuja “amatöörisijoittamisesta” kirjoittavia naispuolisia bloggaajia ja puhujia on viime aikoina putkahtanut pintaan kuin sieniä sateella. Se, että naiset voivat helposti samaistua henkilöön, jonka sijoituksista ja toimista lukevat päivittäin, saattaa helposti kannustaa ja inspiroida kaikenlaisia naisia aina uranaisista kotiäideiksi kokeilemaan sijoittamista. Aiheesta on tullut helpommin lähestyttävä ja tietoa on saatavilla helpommin ja enemmän kuin aiemmin.

Toistaiseksi kuitenkin sijoittajanaisten vauhdilla kasvavasta määrästä huolimatta hyvin suuri osa kaikista salkunomistajista, niin Suomessa kuin muualla maailmallakin, on miehiä. Suomessa myös yleisesti ottaen voidaan sanoa, että toistaiseksi miesten sijoitukset ovat arvoltaan selkeästi naisten sijoituksia suurempia, ja miehet myös keskimäärin sijoittavat useammin kuin naiset. Tutkimukset eivät tästä huolimatta kuitenkaan osoita, että miehet olisivat naisia menestyksekkäämpiä tai voitokkaampia sijoituksissaan.

Minkälaisia suomalaiset naiset sitten ovat sijoittajina? Tutkimusten perusteella naiset kääntyvät miehiä useammin ammattilaisten puoleen etsiessään sijoitusneuvoja, vaikka tekevätkin lopulliset sijoituspäätöksensä itse. Miehet puolestaan naisia useammin toimivat markkinoilla itsenäisesti. Joidenkin kyselyiden ja tutkimusten perusteella naiset saattavat miehiä useammin tehdä sijoituksia kohteisiin ja yhtiöihin, joilla on tunnettu brändi. Naisilla saattaa myös olla jonkinlainen henkilökohtainen side tai linkki sijoituskohteensa ja oman elämänsä välillä.

Yleisistä asenteista huolimatta ei löydy näyttöä sille, että miehet olisivat salkunhoitajina parempia tai menestyksekkäämpiä kuin naiset. Siitä huolimatta edelleen naisten hallinnoimiin rahastoihin halutaan sijoittaa selkeästi vähemmän. Tämä siis johtuu juurikin aiemmin mainituista asenteista ja stereotypioista, eikä niinkään naisten kyvyistä tai taidoista alalla. Jos naiset kuitenkin jatkavat rynnimistä pörssiin samaan tahtiin kuin viime aikoina, on hyvinkin mahdollista, että nämä ennakkoasenteet ja stereotypiat alkavat pikkuhiljaa murentua, ja naiset aletaan ottaa sijoittajina yhtä vakavasti kuin miehetkin.

Kuvan lähde: Wikimedia

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.