Sijoittajan päiväkirja

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Markkinoilla on periaatteessa kahdenlaisia sijoittajia: Ne, jotka kokivat finanssikriisin kauhut ja ne, joilla markkinat ovat olleet enemmän tai vähemmän yhtä juhlaa. Finanssikriisin kokeneet miettivät kauhuissaan, että ”ei kai taas” ja sen jälkeen aloittaneet ovat myöskin kauhuissaan, että ”mitä hemmettiä nyt tapahtuu”.

Laskumarkkinatilanteissa sijoittajan mieliin iskostuu pelko. Pelko siitä, että säästöt ja hyvät voitot sulavat pienessä hetkessä. Tällaiset markkinatilanteet muistuttavat myös siitä, että osakemarkkinoille tulee sijoittaa vain sellaista rahaa, jota ei tarvitse useampaan vuoteen. Elämän vararahasto, joka on sijoitettuna (tai ”sijoitettuna” lainausmerkeissä) pankkitilille, antaa lyhytaikaista turvaa ja mielenrauhaa. Mitä suurempi vararahasto on sitä levollisemmin tällaisia markkinalaskuja voi katsella sivusta.

Sanotaanhan, että sijoittajan pahin vihollinen ja suurin riskitekijä on hän itse. Varsinkin silloin, kun tunteet ottavat sijoittajasta otteen. Pitkän kurssinousun jälkeen sijoittajan itsevarmuus voi olla huipussaan, jolloin hän voi ottaa liian isoja riskejä omaan riskinsietokykyyn nähden. Toisaalta pörssiromahduksen jäljiltä pelkotilat voivat estää sijoitusten teot, vaikka ajankohta voisi olla mitä parhain ostohetki.

Markkinoiden laskua (tai romahdusta) varten on hyvä pitää sijoituspäiväkirjaa ja kirjata ylös vaikka ihan päivä päivältä tuntemuksia ja arvioita siitä, miten omasta mielestäsi markkinoilla menee. Miten oma toimintakyky säilyy, oletko peloissasi, etsitkö hyviä yhtiöitä halpaan hintaan, vaiko miten toimit? Merkintöjä voi sitten hyödyntää myöhemmin, kun markkinoilla rytisee ja paukkuu seuraavan kerran.

Päiväkirjan ei tarvitse olla mikään romaani vaan ihan vain ranskalaisilla viivoilla tai muuten vain lyhyillä lauseilla merkittyjä ajatuksia. Liian vaikeaa tästä ei kannata tehdä, sillä silloin päiväkirjan pito jää väliin. Jo pelkästään se, että pitää pohtia tällaisessa markkinatilanteessa omia tuntoja voi olla raskasta.

Liitteeksi voi laittaa osakeindeksien kuvaajia päivä kerrallaan, jolloin merkintöjä myöhemmin lukiessa voi helpommin samaistua kunkin päivän tilanteeseen.

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Markkinoilla on periaatteessa kahdenlaisia sijoittajia: Ne, jotka kokivat finanssikriisin kauhut ja ne, joilla markkinat ovat olleet enemmän tai vähemmän yhtä juhlaa."

Palstalla on muitakin, jotka ovat kokeneet IT-kuplan ja 80-luvun lopun. Ei taida olla minun lisäkseni muita, jotka ovat kokeneet sijoittajana öljykriisin -73 ->

Päiväkirjaa en pidä angel

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.