Sijoittajan muistilista verovähennyksistä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Sijoittajan kannattaa tarkastaa veroilmoituksensa tarkkaan, veroehdotuksessa voi olla virheitä. Seuraavassa muistilista vähennyksiä, jotka kannattaa muistaa:

 • Merkittävämpi sijoitustoiminta tarvitsee työhuoneen sekä työvälineiksi tietokoneen ja siihen liittyvät laitteet. Nämä laitteet ovat osakesäästäjän lisäksi usein välttämättömiä myös asuntosijoitustoiminnassa ja metsätaloudessa ja metsäsijoitusten hoitamisessa.
 • Sijoittajan kannattaa huomata että toiminnassa voi syntyä myös oman paikkakunnan ulkopuolelle suuntautuvia merkittävämpiä matkakustannuksia, joista voi vähentää 0.25€/km. Näitä syntyy osakesijoittajalle messumatkoista tai käymisestä vuokra-asunnolla tai metsätilalla. Jos yhtiöstä saatava osinkotulo on merkittävää, niin myös yhtiökokouksessa käymisen matkakulut voi vähentää.
 • Sijoituskerhojen ja osakesäästäjien kokoontumiset ja jäsenmaksut kannattaa muistaa vähentää.
 • Tietokirjallisuus, ammattilehdet, maksulliset koulutukset ja myös matkat koulutuspaikkakunnalle ovat vähennyskelpoisia menoeriä.
 • Tulon hankkimista varten (sijoitusasuntoja, osakkeita, metsäkiinteistöjä) varten otettujen lainojen korot ovat vähennyskelpoisia. Ne voidaan tietyin edellytyksin vähentää myös ansiotulosta, jos jonain vuonna ei ole pääomatuloja. Oman asunnon hankkimiseen tai peruskorjaukseen otetun lainan korot ovat osittain vähennyskelpoisia. Valtion takaamien opintolainojen korot kelpaavat niinikään vähennyksiin.
 • Sijoitustoimintaa varten käytetyn pankki- tai sijoitustilin kulut ovat kaikilta osin vähennyskelpoisia samoin kaikki arvopaperi-, asunto- tai kiinteistö- kauppaan liittyvät kulut ja mahdolliset valuutanvaihdon komissiot.

Sijoitustoiminnasta voi vähennysten jälkeen jäädä ns. alijäämää eli tappiota. Verottaja vähentää automaattisesti pienen osan tappiosta (ns. alijäämähyvitys) kyseisen vuoden pääomatuloista. Jos tämänkin jälkeen jää tappiota, niin kuin monasti tapahtuu, niin loppu alijäämästä jää tappioksi. Tappio tallettuu verottajan tietoihin ja se vähennetään seuraavien kymmennen vuoden aikana tulevista mahdollisista pääomatulojen ylijäämistä.

Veroilmoitukseen ei enää liitetä vähennyksiin liittyviä kuitteja. Verottaja voi kuitenkin joskus pyytää nähdäkseen noita kuitteja. Kuitteja ei kuitenkaan tarvitse säilyttää kuutta vuotta kauempaa. Kuitiksi riittää hyvin pankin antama tosite maksusta. 

 

Lisää tietoa:  Vero.fi/Syventävät vero-ohjeet

Kuvan lähde: wikimedia

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.