Sijoittajan matkassa

Käyttäjän Tapio Haavisto 2 kuva

Sijoittajan matkassa, hyppää kyytiin!

Kiinnostukseni sijoittamiseen alkoi joskus 1970-luvulla, kun ostin Huhtamäen osakkeita. Päästyäni pois päivätöistä, olin pari vuotta työttömänä. Silloin oli aikaa ja tarvetta miettiä, miten saada aikansa kulumaan tekemällä jotain selvästi hyödyllistä..  Kuin tilauksesta tulikin teknobuumi ja ostin eräänä heinäkuun vuonna 2000 KOP-pankista Nokian osakkeita. Kun vuosi vaihtui, oli näiden osakkeiden arvo noussut jo yli 70 %, josta ilosta tuli kiinnostus syventyä perusteellisemmin sijoittamiseen!

Netti toimi tuolloin ja tietoa sai verkosta. Niinpä aloin opiskella, kunnes pystyin jo ottamaan kantaa esimerkiksi TJ-Groupin osakeantiin. Sen kerroin oppilaille tapahtui ensimmäisellä itse kehittämälläni sijoituskurssilla. Se oli ensimmäinen laatuaan erään pikkukaupungin kauppaopistolla. Muistan, että 24 osallistujaa oli mukana ja muutama ilta käytiin innolla läpi Helsingin pörssin osakkeita ja sijoittamista jo 2000 luvun alussa.

Suoritin aluksi sijoituspalvelututkinnon, jonka nykyinen lyhenne on nykyisin Aaltoylipistossa nimikkeellä APV-1-tutkinto. Se on tarkoitettu ensimmäiseksi ”ammattitutkinnoksi” sijoittamisesta kiinnostuneille. Ennen yrityksen perustamista v. 2001 olin siis jo selvillä silloisista sijoittamisen perusasioista. Sijoitusneuvojan erikoistutkinnon (APV-2)  suoritin vielä muutamaa vuotta myöhemmin ollessani 65 vuotias.

Sijoitusvalmennus rakentuu osaamisen ja oppimisen hedelmille

Nyt ”nautin” leppoisista eläkepäivistä ja teen monia asiantuntijatehtäviä, kuten esimerkiksi markkinalähtöisiä sijoitussuunnitelmia. Koulutan uusia ja kokeneitakin sijoittajia ”kotikoneen äärellä” tai saatan pitää ”sijoittajan jatkokursseja” viikonloppuisin livenä. Näissä kerrataan yleensä finanssialan peruskäsitteitä ja perehdytään tarkemmin kiinnostaviin tai ajankohtaisiin sijoitusteemoihin. Olen nyt keskittymässä globaalin sijoittamisen erityisteemoihin, koska ne tuntuvat eniten kiinnostavan edistyneempiä alan harrastajia.

Uskon markkinatiedolle ja sijoitussuunnitelmille olevan jatkossakin kysyntää, koska globaalin ja menestysosaamisen omaksumiseen vaaditaan useiden vuosien työtä ja harjoittelua. Seuraan aktiivisesti globaaleita osakemarkkinoita ja hoidan useita salkkuja. Siinä on hyödyllistä ja kiinnostavaa hommaa tekevälle. Jotta osaa itse hoitaa firmaa ja salkkunsa, on seurattava markkinoiden tapahtumia lähes päivittäin. Monilla harrastajilla ei siihen aika siihen riitä, joten palveluilla on taatusti kysyntää! Tärkeitä osaamiseni kulmakiviä ovat mm. finanssienglannin hallinta ja tilastomatematiikan soveltaminen käytännön tilanteissa.

Sijoittajien valmentamisessa olen siirtymässä etäopetukseen. Se tapahtuu yksilöllisenä valmennuksena aiheena markkinatiedon omaksuminen. Tällöin oppilaan omaa kokemusta voidaan hyödyntää paremmin. Yhdessä oppilaan kanssa nettisivuja selailemalla voidaan markkinoilta tehdä kiinnostavia löytöjä oppilaan iloksi.  Usein harrastelijoilta saattaa myös puuttua osaamista tai markkinanäkemystä, joihin ammattilaisella saattaa olla uusia tuottavia ratkaisuja?

Sivuammatiksi sijoittajien valmennus ja auttaminen, hyppää kyytiin!

Etsin nyt yhtiökumppaneita kokeneista sijoittajista tai -analyytikoista. Olen itse luopumassa lähivuosina firmasta nimeltä Suomen Sijoittajaopastus Oy. Olen nyt valmis perehdyttämään yhden tai kaksi puoliammattilaista tai sijoittajaa tähän hommaan ja myöhemmin ottamaan yhtiön haltuunsa? Tämä juttu saattaa olla alku yhteiselle yrittämiselle ja tilaisuus tulla markkinatiedon jalostajaksi ja ammattioppiin vuodeksi tai pariksi? Samalla on mahdollista päästä johtotehtäviin sekä käytännön salkunhoitajaksi. Myöhemmin voi sitten kehittää ”omaa” yritystään parhaiten tuottavaan suuntaan?

Yritys löytyy osoitteesta www.siop.fi

tapio.haavisto@siop.fi

Kommentit

Comment: 

Kansallis-Osake-Pankki, lyhyemmin Kansallispankki tai KOP, oli vuosina 1889–1995 toiminut suomalainen liike pankki.

Hiukan taitaa numerot olla hankalia?

Käyttäjän Tapio Haavisto 2 kuva

Comment: 

Kiitos kommentista, olikin silloin Nordea-pankki, josta Nokiaa ostettiin..

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.