Sijoittajan kuolemansynnit: Pelkuruus ja Ylpeys

Pieter Brueghel vanhemman maalaus Baabelin torni – Danten mukaan ylpeyden (latinaksi Superbia) vertauskuva

Tällä kertaa käsittelyssä kaksi sijoittajan kuolemnasyntiä jotka ovat mielestäni toistensa vastakohtia: Ylpeys ja Pelkuruus. Yleisesti Nöyryyttä pidetään Ylpeyden vastakohtana, mutta mielestäni pelkuruus sopii jopa paremmin sijoittajan kohdalla.

Sijoittajan aloitellessa uraansa Pelkuruus on voimissaan. Sijoittaminen tuntuu kovin vaikealta ja vaaralliselta. "En osaa." "Entä jos menetän kaiken?" Tällainen suhtautuminen on tutkimusten mukaan yleinen suiomalaisten keskuudessa, vaikka sijoitettavaa olisikin. Pelko johtaa rahan makuuttamiseen käyttötileillä. Jos ei tee mitään ei ole tehnyt mitään väärää. Tämän pelon voittamiseksi voidaan käyttää vastapelkoa: Menetän rahaa jatkuvasti koska en tee mitään. Pankkitilillä rahan nimellisarvo säilyy ja on (melko) varmasti nostettavissa koska tahansa. Mutta sen ostovoima rapautuu vähitellen. Puhumattakaan siitä että vaihtoehto voisi olla kunnon tuotto. Pelko pois, ei se niin vaikeaa ole. Uskallat ehkä ostaa jobbarilta käytetyn auton? Siihen verrattuna melkein kaikki sijoittaminen on turvallista. Asunnon ostokin sujuu yleensä vaikka summat ovat valtavia suhteessa ensimmäisen potentiaaliseen sijoitukseen verrattuna.

Suosimme yleisiä sijoituksia kuten omistusasuntoja  joitas "kaikki" omistavat. Niiden ja talletustilien ominaisuuskia ovat koettu suuri vakaus, niitä yhkaa korkeintaan hidas arvon rapautuminen tai erittäin harvinaiset "mustat joutsenet" kuten asuntokuplien puhkeamiset tai voimakas inflaatio.

Toinen hyvä keino pelon voittamiseksi on pahimman mahdollisen miettiminen:" Sijoitan tähän kohteeseen kahden viikon palkan verran. Jos menetän kaiken, elämä jatkuu. Koska tämä on ylimääräistä rahaa, sen menetys ei arjessa näy mitenkään. Meillä on edelleen varaa etelänmatkaan ensi talvella."

Jos käyttötilillä on kovin suurisumma, etkä aio käyttää rahaa mihinkään tiettyyn tarkoitukseen lähiaikoina, avaa arvo-osuustili omassa pankissasi. Laita varvas sijoitusmereen ja osta aivan kotimarkkinoilta  osinkoyhtiöitä, esimekriksi Fortum tai Sanoma. Tuntuu mukavalta kun osinko kilahtaa tilille ja vähitellen kun pahimmat pelot eivät toteutuneetkaan voi laajentaa toimintaa. Mieti kuitenkin kaksi kertaa ennen kuin tartut pankkivirkailijan tarjoukseen hoitaa nämä "vaikeat" asiat puolestasi. Pankissa markkinoidaan mielelään tällaisia tuotteita jotka takaavat lähinnä pankin voiton.

 

Kun sijoittaja on päässyt pidemälle häntä vaanii toinen kuolemansynti: Ylpeys."Minä tiedän miten tätä peliä pelataan." Ylpeys kasvaa sitä varmemmin mitä pidempään kurssit ovat olleet nousussa. Sijoittaja kuvittelee että voitot ovat osoitusta hänen taidoistaan. Niillä voi toki olla osuutensa, mutta onnella ja yleisillä suhdanteilla on paljon suurempi osuus menestykseen kuin kuvitellaan. Isot pojatkin töppäävät välillä totaalisesti – olivatpa he kuinka älykkäitä ja taitavia tahansa. 

Esimerkkejä on runsaasti:

-Kuuluisa John Paulson joka ennusti ja tienasi USA:n asuntokuplan puhkeamisella on ollut viime aikoina suuria vaikeuksia. Hänen lippulaivarahastona on menettänyt 2010 jälkeen miljardeja.  Takana ovat väärät arviot euroalueen romahtamisesta.

-Klassikko on Long Term Capital Mangement (LTCM) – rahasto. Huolimatta nobelisteistä rahaston johdossa se meni nurin v. 2000.

Voit siis olla oikeassa, mutta markkinoilla on varaa olla väärässä kauemmin kuin sinulla. Jos sinua alkaa vaivaamaan pakottava tarve tehdä jatkuvasti sijoitusliikkeitä ovat vaaran merkit näkyvissä. Pari onnistumista putkeen johdannaisilla ei takaa mitään.

Tähän vaivaan tiedän vain yhden tepsivän keinon: Älä tee koskaan sijoitusta jos et kestä sen huonointa mahdollista tulosta. Ja tarkoitan todella huonointa mahdollista, täysin katastrofaalista epäonnistumista, ei mitään 99% todennäköisyyksiä vaan todella teoreettisesti suurin mahdollinen menetys. Sillä mailma on täynnä yllätyksiä eskoseni.

Jos otat riskejä ota mieluummin monta pientä riskiä perättäin, kuin yksi suuri veto. Pidä myös mielessä että kaikki on sijoitusmailmassa kytköksissä toisiinsa. Esimerkiksi valuuttakurssit ja pörssi-indeksit voivat siis liikkua samanaikaisesti sinua vastaan.

Mutta jos otat vain riittävän pieniä risekjä ei epäonnistumisista kannata masentua – ne kuuluvat asiaan ja ovat investointeja sijoituskokemukseen. Kaikka mikä ei tapa tekee vahvemmaksi!

Related Posts