Shanghain pörssi toipui jo koronapaniikista

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Yllätys yllätys - Shanghain pörssi on jo toipunut koronapaniikista

Ankara on paniikki koronaviruksen levitessä, sillä VIX kurkottaa uudestaan kohti 50 pistettä. Ilkeältähän tilanne kiistatta näyttää, kun tapauksia löytyy jo kaikista maailman kolkista.

Hätätilanteita on julistettu, joukkotilaisuuksia peruttu ja rajoitettu, lääkkeistä on syntymässä pulaa. Sotkun seuraukset pysyvät yhä lähinnä arvailuina, mutta ainakin viranomaisten vastatoimet ovat voimakkaat.

Se voi vaikuttaa äkkiä markkinoihinkin. Kiina on ottanut kovat keinot käyttöön epidemiaa vastaan, ja ne alkavat tehota. Kuinka ollakaan, markkina-arvoltaan maailman neljänneksi suurin Shanghain pörssi on jo lähes tammikuun piikkinsä tasolla.

Koronapaniikin viidentoista prosentin markkinamonttu syntyi viikossa ja kuopattiin parissa! Hetkellä, kun Kiina on uutisten perusteella kaatumassa takaisin kivikauteen.

Tämä on loistava muistutus markkinoiden ylireaktioista ja odottamattomuudesta. Se, mikä näyttää informaatiovirran perusteella ilmeiseltä ja väistämättömältäkin, ei sitä aika varmasti ole. Markkinat kulkevat omia latujaan.

Edeltänyt ostoeuforia unohtuu

Shanghain pörssi kannatta pitää visusti mielessä, kun nyt pyyhkii kylmää hikeä arvo-osuustiliä kurkatessaan ja ostomahdollisuuksia hautoessaan. Yleisen ilmapiirin varassa ei pidä tehdä yhtään sijoituspäätöstä suuntaan tai toiseen.

Muualla indeksit korkkailevat nyt viime viikon pohjia, mikä ei sinänsä yllätä. Kovissa paniikeissa niin voi käydä tai olla käymättä.

Tämä on monella tavalla poikkeuksellinen tilanne, koska paniikkia edelsi hurja ostoeuforia. Se vain tuppaa unohtumaan sukellusta kauhisteltaessa.

On silti todella harvinaista, että vasta pari viikkoa sitten mm. Eurostoxx50 oli lähes kaksikymmentä prosenttia korkeammalla. Sukellus muistuttaa finanssikriisin syvintä vaihetta syksyllä 2008, kun Lehman Brothers ajautui konkurssiin, eikä Yhdysvallat sitä pelastanut. Pelko lamautti rahamarkkinat totaalisesti.

Talousjärjestelmä ei ole vaarassa

Mutta tuolloin laskumarkkina oli ollut jo vahvasti päällä. Nyt lähtötilanne oli aivan toinen, ja sikäli erikoinen.

Mutta kuten Shanghain pörssi alleviivaa, rajuihin paniikkeihin on suhtauduttava tyynesti. Markkinat liioittelevat – aivan kuten vasta päättyneessä ostohysteriassa.

Kriisin vakavuudesta huolimatta en näe siinä yhtä pelottavia aineksia talouden kannalta, kun tilannetta vertaa finanssi- ja eurokriisiin. Ne vaaransivat koko talousjärjestelmän perustan.

Kulkutautiin eivät auta taloudelliset toimet, joskin toisenlaiset. Ne ovat tilapäisiä häiriöitä.

Ja kuitenkin helpommin ratkaistavia kuin vaikka sodat ja poliittiset konfliktit. Jotka eivät nekään taloutta kaada, vaikka rassaavat.

Osta halvalla ja myy kalliilla, opastaa sijoittajien klassinen sutkaisu. Viisaus on totta, mutta halvalla ostaminen vaatii kylmiä hermoja juuri näissä tilanteissa. Hyvistä ostopaikoistahan ei todellakaan ole nyt pula.

Jälkeenpäin paniikkien mittakaavalle naureskellaan. Toisin kuin juuri nyt.

Artikkeli on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

Jos tämä olisi normilaskua politiikasta tai taloudesta johtuen, olisin ostanut jo aikoja sitten.

Lepomäki totesi äskettäin erittäin hyvin, että monet eivät tunnu ymmärtävän tilanteen vakavuutta. Me olemme matkalla kohti taantumaa ja ainoa kysymys on kuinka paha se tulee olemaan.

Ihmisten kuoleminen koronaan ei kiinnosta markkinoita vaan valtioiden todella aggressiivet toimet ja median paniikin lietsonta. Se tulee aiheuttamaan poikkeuksellisen taantuman johon eivät normikeinot auta, kun ihmiset pelkäävät lähteä kodeistaan ulos.

Toivottavasti kevään tullen epidemia alkaa hellittämään ja/tai jokin lääke todetaan pian tehokkaaksi virusta vastaa. Esim. GILD vaikutti lupaavalta.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.