Se on sitten kova brexit ilman ihmettä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Pääministeri Theresa May päätti ottaa brexit-neuvottelut suoraan omalle vastuulleen. Se korostaa, kuinka kiperä aihe on hallituksen ja konservatiivien sisällä. May haluaa varmistaa pehmeän brexitin, jonka tavoite on eron taloudellisten haittojen minimointi, kontrolloimalla prosessia henkilökohtaisesti – eli hän ei luota ministerikollegoihin, joissa viliseekin kovemman vaihtoehdon kannattajia. Johnson ja Davishan jo erosivat vastalauseeksi.

Minusta kaikkien kannalta olisi parasta, että pehmeä brexit toteutuisi, mutta se kyllä vesittäisi pahan kerran eroa ajaneiden tavoitteet, kuten kapinaleiri korostaa. Aika monet britit ovat samaa mieltä lehtitietojen mukaan, eli Mayn suunnitelmat kohtaavat leppymätöntä vastarintaa.

Konservatiivien sisällä kitka on niin suurta, että sopimuksen läpimeno parlamentissa on erittäin epävarmaa. Työväenpuolueesta löytyy pehmeän brexitin kannattajia, mutta he tuskin sen puolesta äänestäisivät. Paperi voi olla aika toinen kuin he haluaisivat, ja ennen kaikkea gallupjohtonsa innostamana Labour mieluummin kaataa hallituksen saadakseen uudet vaalit. Sen myötä asialistalla olisi paljon paljon muutakin kuin brexit.

Mutta hallituksen vaihtokaan tuskin selvittäisi brexit-sotkun. Työväenpuolueen olisi rakennettava uusi sopimus, mutta senkin rivit ovat brexitin osalta sekaisin. Luultavasti kumpikaan puolue ei saa omalle vaihtoehdolleen parlamentissa riittävää enemmistöä. Ja ilman sitä mennään sopimuksettomaan eroon eli kaikkein kovimpaan brexitiin. Sitä hinguten eroa ajanut UKIP-puoluekin on taas noususssa.

Tästä yhtälöstä seuraa, että sopimuksen allekirjoittaminen tuskin toteutuu ilman ihmettä. EU:kin tarvitsee tällaisille sopimuksille jokaisen jäsenmaan hyväksynnän, mikä tekee niiden hiomisesta hyvin työlästä. Kun kaikille kelpaavat luonnokset saadaan kasaan, niitä on mahdoton enää vekslata.

Jos jonkunlainen luonnos syntyy Mayn ja EU:n kesken, se on lopullinen versio, jonka vaihtoehdot ovat ota tai jätä. Britannian parlamentille se ei tällä tiedolla kelpaa. Se tietää kovaa brexitiä.

Ratkaisuksi monet Britanniassa kallistuvat uuden kansanäänestyksen kannalle, mutta se ei nosta intohimoa kummassakaan pääpuolueessa, koska urakka olisi lakiteknisesti ja poliittisesti tuskallinen, ja monet kokisivat sen petoksena. Niinpä ratkaisu jäänee parlamentille – joka ei näillä näkymin sitä saa aikaan.

Tästä on monia mielipiteitä, mutta minun linjani on alusta asti ollut se, että Britannia kärsii pahan kerran erosta, varsinkin kovasta sellaisesta. Sen talous on jo taantunut parissa vuodessa, eikä tämä ole vielä mitään verrattuna kovan brexitin aiheuttamaan kaaokseen. En itse koskisi nyt kepilläkään brittiosakkeisiin.

Tavallaan olisi ihan hyvä, jos kova brexit toteutuisi. Luupäänationalistit ovat hehkuttaneet niin paljon sen autuutta taloudellisestakin näkökulmasta, että olisi tulevaisuuden kannalta ihanteellista katsoa heidän korttinsa nyt loppuun asti. Minulla ei ole epäilystä tuloksesta, mutta saisimmepa poliittisiin debatteihin teräksistä faktaa loputtoman paskanjauhamisen sijaan.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.