Sampo on hyvän omistajapolitiikan mallikappale

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

 

eieiei

Finanssikonserni Sampo jakaa elokuussa ylimääräisen osingon Nordea-osakkeina. Asia siunataan elokuussa. Sammon omistajat saavat yhden Nordea-osakkeen jokaista kymmentä Sampo-osaketta kohti. Osingonjaon tavoitteena on laskea Sammon omistusosuus Nordeasta alle 20 prosenttiin, jolloin Nordeaa käsiteltäisiin Sammon vakavaraisuuslaskelmissa tavallisena osakesijoituksena. Sammon Nordea-omistuksen vakavaraisuusvaatimukset nousivat, kun pankkikonserni siirsi pääkonttorinsa Ruotsista Suomeen.

Sammon ratkaisu on loistava. Sen taseesta ei puutu pelimerkkejä vaikkapa yrityskauppoihin, mutta Nordean liian suuri omistus sitoo Sammon käsiä korkean vakavaraisuusvaatimuksen takia. Lainsäädännön paineesta johtuva omistuksen vähentäminen on strategisesti erittäin järkevää.

Nordean osakkeiden myyminen olisi nykyisellä tulipalohinnalla hullua. Osake on jo lähellä Pörssihaukan osta-suositusta.

Erityisesti myynti olisi surkea ratkaisu suurilla määrillä. Se ymmärrettäisiin markkinoilla väärin eli osake sukeltaisi edelleen, vaikka se on halpa jo nyt potentiaaliinsa nähden.

Ratkaisu lisää vauraan yhtiön liikkumavaraa. Omistajat saavat kovaosinkoisen sijoituksen ylimääräisenä osinkona. Kirjautuva kirjanpitotappiokin vähentää verorasitusta vaikuttamatta kassavirtaan muuten kuin osinkotuottojen kaventumisena. Mutta nyt ne menevät suoraan omistajille.

Määränä ylimääräinen osinko ei ole huima, muttei olematonkaan. Kymmenen Sammon osakkeen hinta tämän päivän kurssilla on rapian 400 euroa, Nordean osakekurssin ollessa 6,50 euron korvilla. Siitä syntyy noin 1,5 prosentin ylimääräinen osinko. 

Ratkaisu kuvaa Sammon pelisilmää, vakavaraisuutta ja omistajapolitiikkaa. Sampo ei jaa omaisuuttaan ulos alennuksella, vaan antaa sitä mieluummin osakkaille. Se osoittaa yhtiön luotettavuutta omistuskohteena.

Omistajapolitiikka ei ole yleisen huutoäänestyksen kohde

Sampoa on arvosteltu monelta suunnalta liian avokätisestä osingonjaosta. Sen selkeä tavoite on pysyä nousujohteisena, kuten se on tehnyt kymmenen vuotta. Sampo ei ole toki ainoa rutinan kohde, vaan osinkojen taivastelu kuuluu yleiseen poliittiseen ja taloudelliseen jargoniin. Sen kärki sojottaa yleensä siihen, että omistajien hyvittelyn sijaan pitäisi keskittyä investoimaan.

Tällaista vatkuttavat patsastelevat ihailtavina moralisteina ja talousviisaina, jotka suomivat lyhytnäköistä itsekkyyttä ja ajattelevat kansantalouden parasta. Investoinnit lisäävät kasvua, työpaikkoja, verotuloja ja hyvinvointia! Suomi ei nouse ilman investointeja! Osingot ovat kuollutta rahaa!

Väitteet ovat keskeisin osin surkuhupaisia ja asiattomia.

Rahansa riskeeranneet päättävät ilman veto-oikeuksia

Ensinnäkään yritykset eivät ole vastuussa kansantaloudelle ja sen keskeisille edunsaajille, olkoon sitten kyse vaikka koko kansakunnasta. Yhtiöt ovat vastuussa omistajilleen, jotka myös yhtiöiden stratregioista päättävät, pääosin tietenkin suuret omistajat.

Jos omistajat tekevät virheitä, mitä tietysti tapahtuu, niin oman omaisuutensahan tuhoavat, eivät toisten. Ei vaikkapa valtiolla ole eikä pidä olla veto-oikeutta tämänkaltaisissa yksityisoikeudellisissa asioissa.

Yksityiset yritykset eivät ole kollektiivisen kaitsennan kohteita, vaikka niiden rooli kansantaloudessa on tietysti keskeinen. Vain ne, jotka ovat rahansa riskeeranneet yritystä ostamalla, ovat sen liiketoiminnan ratkaisuihin päätöskelpoisia. Se on yksityisomistuksen ja markkinatalouden perusta.

Vapaassa yhteiskunnassa toki saa päästellä mielipiteitä asiasta jos toisesta, se kuuluu sananvapauteen. Mutta ei ulkopuolisten höperöintiä kenenkään tarvitse kuunnella.

Investoinnit ovat tietysti tärkeitä yritysten itsensä kannalta. Ne tekevät niitä tilanteen mukaan, eivät itsetarkoituksena – ainakaan toivottavasti. Kasvun väkinäinen tavoittelu ylevän tai yliahneen kasvufilosofian vuoksi johtaa virheinvestointeihin.

Turha opettaa Wahlroosille bisnestä

Väärä investointi on resurssien tuhlausta. Se ei luo kasvua, vaan syö sitä. Historia pursuaa yli-innokkaiden investointien tuhoamia yhtiöitä. Niistä ei seuraa kenellekään muuta kuin murhetta. Vaikkapa Talvivaara – nimisessä pohjoisessa paikassa höyryää tästä surullinen esimerkki.

Jos vaikka Sampoa syytetään omistajien liiasta hellimisestä investointien kustannuksella, niin todellisuudessa arvostelijat opettavat yhtiölle ja sen pitkäaikaiselle nokkamiehelle Björn Wahlroosille liiketoimintaa ja yrityksen johtamista. Wahlroos herättää kärkevänä henkilönä kirjavia tunteita, mutta bisnestä hänelle tuskin kovin monen kannattaa neuvoa, on hän sen verran kykynsä todistanut.

Wahlroos, Sampo ja kuka tahansa täyspäinen johtaja ja yhtiö varmasti investoivat taitojensa mukaan. Jos sopivia kohteita ei ole, kannattaa turpoavaa kassaa jakaa osinkoina. Yhtiön taseen lihottaminen tarpeettomasti on kaikkein typerintä kenen tahansa kannalta. Se on myös syvästi omistamisen keskeisen periaatteen vastaista.

Yritysten omistamisen mieli ja perusta on tuotto. Sitä saa pitkäaikainen omistaja vain osinkoina. Se on korvaus sijoitetusta pääomasta ja riskistä.

Omistajat osaavat kyllä itse kohdentaa osinkorahansa, ja siihen heillä on kaikki oikeus – investoivatko johonkin vai pyyhkäisevätkö ne sitten kurkusta alas. Se kuuluu yhtä lailla omistajien yksityisoikeudelliseen itsenäisyyteen kuin yritysten pyörittämisestä päättäminen.

Artikkeli on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan aineistosta.

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Hyvä kirjoitus. Sampo on ollut loistava sijoitus, minulla jo yli 30 vuotta salkussa.

Comment: 

En pääse lähellekään Seppoa, sillä pääosan omista sammoistani ostin 8/2003, a' 5,78 eur.

Saamani osingot omistusajalta ovat tähän mennessä yht. 23,70 eur/osake. 

Elokuussa tullee lisää nordeoina 0,658 eur/osake.

Harmi vain, etten ole osannut sijoittaa osinkoja vuosittain uudiin sampoihin...

Comment: 

Korostan sekä sijoituskursseillani että sijoitussivustollani Pörssihaukassa hyvien osinkoyhtiöiden erinomaisuutta sijoituskohteina juuri kyseisestä syystä. Otan aina Sampon esiin kroonisesti alihinnoittellumpana yhtiönä jonka tiedän. Kasvuaddiktoituneet markkinat eivät näitä hurjaa osinkoa maksavia kassavirtakoneita ymmärrä, mutta hyvähän se vain on kärsivällisen arvosijoittajan kannalta. Mikäs mukavampaa kuin saada jatkuvasti alennushintaista huippuosaketta. 

Comment: 

Kiitos,

aika monta vuotta on ollut minullakin, mutta sinulle täytyy nostaa hattua (ja olla salaa kateellinen).

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.